orjena žaja - edita bilaver - hrvoje pukšec | film u bolnici 2019

Udruga “Djeca susreću umjetnost” omogućila gledanje filmova za male pacijente u više od 20 bolnica diljem Hrvatske

Udruga “Djeca susreću umjetnost” za male pacijente u više od 20 bolnica diljem Hrvatske omogućilo je gledanje filmova preko internetske platfome. Dodajmo, cijeli projekt podržalo je i Hrvatsko društvo filmskih kritičara. Zahvaljujući EU sredstvima iz programa MEDIA te partnerima iz Belgije (JEF) i Švedske (BUFF) djeca pristupaju besplatno platformi filmubolnici.org te pregledavaju filmove i dodatne sadržaje. Platforma trenutno sadrži više od 70 filmova među kojima i desetak hrvatskih naslova.

“Članovi Hrvatskog društva filmskih kritičara sudjeluju u ovom projektu od samoga početka. Oni razgovaraju s djecom na bolničkim odjelima zagrebačkih bolnica o odgledanim filmovima iz programa. I u konačnici im pomažu oblikovati svoje mišljenje i stvoriti vlastiti stav o umjetnosti, tj. o filmu. Jako nam je drago da je ova inicijativa sada dostupna i kroz online platformu za sve bolnice u Hrvatskoj, ali i male pacijente koji sada mogu bilo kada pristupiti i međusobno razmjenjivati osvrte. I tako zapravo oblikovati svoje prve filmske kritike”, smatra Hrvoje Pukšec, predsjednik HDFK-a.

“Susreti s filmskom umjetnošću pozitivno utječu na proces liječenja. Ali i omogućavaju pacijentima kvalitetan odmak od bolničke svakodnevnice i neizvjesnosti. A mogućnost međusobnog komuniciranja putem platforme zasigurno pomaže razmjeni iskustava djece iz više zemalja koja se nalazi u istim situacijama”, rekla je predstojnica Klinike za pedijatriju doc. dr. sc. Orjena Žaja, u čijoj se Klinici i provodi ovaj projekt. Dodajmo da Udruga Djeca susreću umjetnost djeluje od 2012. godine. A godišnje u njihovim različitim projektima filmsko-obrazovnog programa Sedmi kontinent sudjeluje više od 25.000 djece. Sve dodatne informacija o ovoj Udruzi doznajte na njihovoj službenoj Facebook stranci.

Tagged