galaxy | 2020.

Magnetsko polje u našoj galaksiji | Predavanje na ovu temu održat će se u Zvjezdarnici Zagreb u srijedu, 4. ožujka 2020. godine

U prostorijama Zvjezdarnice Zagreb koja se nalazi na Gornjem Gradu u Opatičkoj ulici 22, održat će se popularno predavanje naziva “Magnetsko polje u našoj galaksiji”. Predavanje će se održati u srijedu, 4. ožujka 2020. godine, s početkom u 20 sati. Predavač je dr. sc. Vibor Jelić s Instituta Ruđer Bošković, a ulaz je slobodan.

Porijeklo magnetskih polja u svemiru pa tako i u našoj galaksiji, predstavlja još uvijek jedno od ključnih pitanja u današnjoj astrofizici. Za vrijeme predavanja objasnit će se metode kojima se istražuju magnetska polja u našoj galaksiji. Također, doznat ćemo i na koji način magnetsko polje oblikuje međugalaktičku materiju. A bit će govora i o najnovijim rezultatima istraživanja magnetskih polja pomoću radioteleskopa LOFAR.

Podsjetimo, magnetsko polje je prostor oko magneta ili električne struje u kojem magnetske sile djeluju na druge magnete ili pokretne nabojne čestice. Predstavlja se pomoću silnica koje izlaze iz sjevernog i ulaze u južni pol magneta. Jačina magnetskog polja ovisi o snazi izvora polja i udaljenosti od njega. Magnetsko polje može biti statično, kao kod trajnih magneta, ili promjenjivo, kao kod elektromagneta. A kako ovo polje djeluje u našoj galaksiji, doznajte na ovom predavanju. Više informacije možete doznati na mrežnim stranicama Zvjezdarnice na adresi zvjezdarnica.hr.

Tagged