trg bana josipa jelačića, zagreb | rujan 2017.

Trg bana Jelačića | Glavni zagrebački trg, ali i povijesni spomenik i simbol identiteta Zagreba i Hrvatske

Trg bana Josipa Jelačića, središnji trg grada Zagreba, jedno je od najprepoznatljivijih mjesta u Hrvatskoj i središte društvenog, kulturnog i komercijalnog života glavnog grada. Smješten u centru Zagreba, na spoju Donjeg grada i Kaptola, trg nosi ime bana Josipa Jelačića, hrvatskog vojnog i političkog vođe iz 19. stoljeća, čiji kip dominira prostorom i simbolizira njegov povijesni značaj za hrvatski narod. Ovaj trg, osim što je jedno od glavnih okupljališta u Zagrebu, ima bogatu povijest koja seže stoljećima unatrag i nosi brojne zanimljive priče i simbole.

Povijest Trga bana Jelačića počinje u još u srednjem vijeku, kada je trg bio poznat kao Harmica, a služio je kao središte trgovačkih aktivnosti. U to su se vrijeme na ovom mjestu održavali sajmovi i tržnice, a sam prostor trga bio je od presudne važnosti za gradski život i komunikaciju među stanovnicima. Dodajmo da naziv “Harmica” dolazi od mađarske riječi koja označava porez ili carinu. A što ukazuje na gospodarski značaj trga u srednjovjekovnom Zagrebu. Više o Harmici danas možete pročitati ovdje.

Godine 1848. trg je dobio današnje ime i službeno je preimenovan u čast bana Josipa Jelačića, koji je bio ključna figura u borbi protiv mađarske dominacije i simbol hrvatske borbe za autonomiju. Njegov kip, rad austrijskog kipara Antona Dominika Fernkorna, postavljen je 1866. godine. Kip prikazuje bana na konju s isukanom sabljom, što simbolizira odlučnost i borbeni duh. Zanimljivo je da je u vrijeme socijalističke Jugoslavije 1947. godine kip bio uklonjen s trga zbog tadašnje politike i ideologije, a trg je preimenovan u Trg Republike. Ipak, nakon uspostave samostalne Hrvatske, kip je vraćen 1990. godine i ponovno postao simbol grada i nacije.

Trg bana Jelačića okružen je nizom zgrada koje prikazuju bogatu arhitektonsku povijest Zagreba

Te zgrade potječu iz razdoblja klasicizma, secesije i modernizma. Neke od najpoznatijih zgrada uključuju palaču Kallina s prepoznatljivom secesijskom fasadom te zgradu nekadašnje banke, koja danas služi kao poslovni prostor. Kombinacija stilova čini trg vizualno dinamičnim, a istovremeno očuvanim i autentičnim prikazom prošlosti Zagreba.

Trg bana Jelačića, popularno zvan i Jelačić plac, uglavnom je pješačka zona, otvorena za prolaznike i turiste. I zbog toga idealno mjesto za šetnju, susrete i društvena okupljanja. U njegovom središtu nalazi se poznati bunar Manduševac, koji je obnovljen 1980-ih. Prema legendi, prema ovom izvoru je Zagreb dobio svoje ime. Više o Manduševcu možete pročitati ovdje.

Glavni zagrebački trg nije samo povijesni simbol, već je i aktivno središte društvenih događanja i okupljanja

Na trgu se redovito održavaju koncerti, politički skupovi, prosvjedi, prigodne proslave te kulturni i umjetnički performansi. Za vrijeme božićnih blagdana, trg se pretvara u dio Adventa u Zagrebu, jednog od najljepših europskih božićnih sajmova, koji uključuje ukrašene štandove, koncertne nastupe i razne sadržaje za sve generacije.

Jedna od prepoznatljivih značajki trga je i njegova funkcija kao glavne točke za javni prijevoz u Zagrebu. Brojne tramvajske linije, ali i jedna autobusna – linija 150 – prolaze kroz trg i povezuju sve dijelove grada. I tako je omogućen brz pristup i lako kretanje stanovnika i posjetitelja.

Trenutno, tramvajske linije koje prolaze Trgom bana Jelačića su:

  • Linija 1: Zapadni kolodvor – Borongaj
  • Linija 6: Črnomerec – Sopot
  • Linija 11: Črnomerec – Dubec
  • Linija 12: Ljubljanica – Dubrava
  • Linija 13: Kvaternikov trg – Žitnjak
  • Linija 14: Mihaljevac – Zapruđe
  • Linija 17: Prečko – Borongaj
  • Noćna linija 31: Črnomerec – Savski most
  • Noćna linija 32: Borongaj – Prečko
  • Noćna linija 34: Ljubljanica – Dubec
  • više o voznim redovima noćnih tramvaja doznajte ovdje
  • popis dnevnih tramvajskih linija doznajte ovdje

Trg bana Jelačića nije samo povijesni spomenik, već i simbol identiteta Zagreba i Hrvatske. Njegova bogata povijest, kulturna važnost i društvena uloga čine ga mjestom koje svi posjetitelji grada jednostavno moraju obići. Tijekom godina, trg se prilagođavao društvenim promjenama, ali je uvijek zadržao svoju važnost kao središte grada. Bilo da dolazite u Zagreb prvi put ili ste redoviti posjetitelj, Trg bana Jelačića uvijek nudi uvid u dušu grada, njegove ljude i bogatu povijest koja definira hrvatsku prijestolnicu. Ovaj trg je jedan od simbola Grada Zagreba, a koji su još poznati simboli, doznajte to ovdje.

Tagged