polizei | 2024.

Teroristički napad u BiH | Maloljetnik u Bosanskoj Krupi nožem ubio policajca i ranio drugog | Ne isključuje se povezanost s radikalnim skupinama

Petnaestogodišnji E. S. je tijekom večeri u četvrtak, 24. listopada 2024. godine, ušao u policijsku postaju u Bosanskoj Krupi gdje je izveo teroristički napad. Naime, nožem je usmrtio jednog te teško ranio drugog policajca. Nakon ovog napada E. S. je uhićen, a slučaj je, očekivano, šokirao cijelu BiH, ali i širu regiju.

“Istragom o sinoćnjem ubojstvu jednoga policajca i teškom ranjavanju drugoga u Bosanskoj Krupi, u sjeverozapadnom dijelu BiH, utvrdit će se jesu li maloljetnika potaknuli pripadnici ekstremnih skupina. No, dežurna tužiteljica je djelo okarakterizirala kao terorizam. Neslužbeno, motiv je napad na policijsku postaju s ciljem zastrašivanja stanovništva”, rekla je nakon napada Merima Mešanović, glavna tužiteljica Unsko-sanskog kantona. Također, tužiteljica Mešanović nije isključila mogućnost povezanosti maloljetnika s ekstremnim vjerskim skupinama, o čemu nagađaju bosanskohercegovački mediji: “Provjerit će se, pored motiva, je li potican na ovo i stoje li neke ekstremne skupine iza njega.”

U Bosanskoj Krupi je dan poslije napada stanje pod kontrolom. No, vlasti su naložile dodatne mjere sigurnosti. Tako je na ulicama grada povećan broj policijskih djelatnika, a koji su naoružani dugim cijevima. Dodajmo da je ovaj teroristički napad komentirao i Elmedin Konaković, Ministar vanjskih poslova BiH. A on smatra da je nužno sniziti dobnu granicu kaznene odgovornosti maloljetnika. Također, smatra kako su institucije odmah poduzele potrebne korake i očekuje da istragu dovedu do kraja. Više o gradu Bosanska Krupa doznajte na Wikipediji.

Tagged