ines borovac | izložba "ksenofolk" | galerija karas zagreb | 2024.

Ines Borovac održava samostalnu izložbu “Xsenofolk” u Galeriji Karas, a možete ju pogledati od 29. listopada do subote, 16. studenog 2024. godine

Ines Borovac u Galeriji Karas otvara svoju samostalnu izložbu pod nazivom “XSENOFOLK”. Izložba se otvara u utorak, 29. listopada 2024. godine, u 19 sati, a možete ju pogledati do subote, 16. studenog. Podsjetimo, Galerija Karas se nalazi u Ulici kralja Zvonimira 58 u Zagrebu. A više o galeriji doznajte na njezinoj Facebook stranici.

“Djelujući na sjecištu performansa i novih medija, odnosno sveprožimajućih digitalnih alata, autorica Ines Borovac u duhu ksenofeminizma zagovara stratešku upotrebu postojeće tehnologije u preoblikovanju i izgradnji svijeta oko nas. Kako materijalnog, tako i onog kibernetičkog. Njezinu umjetničku praksu nije moguće promatrati izvan snažne feminističke optike i tema poput djevojaštva, seksualnosti i romantične ljubavi, ženskog tijela i autonomije. Koristeći alate nastale u naglašeno tehnomaskulinoj klimi Silicijske doline, Borovac raspliće neke posve drugačije narative.” (iz predgovora Ane Bedenko)

Ines Borovac, rođena 1996. godine, multidisciplinarna je umjetnica i dizajnerica sa sjedištem u Amsterdamu. Kao feministkinja, Borovac se kroz svoju praksu infiltrira u različite sustave regulirane normativnim vrijednostima (tradicija, vjerski rituali), s ciljem istraživanja rodnih odnosa. Njezini su komadi aktivirani izvedbama ili penetrirani kontingentnim tijelima. Kao Hrvatica, bavi se dekonstrukcijom narodnih folklornih formi dok iskrivljuje dinamiku moći patrijarhalnog utjecaja. Od 2022. godine zajedno s Ginevrom Petrozzi, Borovac djeluje kao suosnivačica umjetničko-dizajnerskog dvojca Xsenofemme. Njezini su radovi izlagani na Ars Electronici, MU hibridnoj kući, Onomatopee Net i HDD Gallery, među ostalima. Više o ovoj umjetnici doznajte na njezinoj Instagram stranici.

Tagged