tucker zimmerman - dance of love | 2024.

Tucker Zimmerman predstavlja svoj jedanaesti album “Dance of Love”!

Tucker Zimmerman, osamdesetogodišnji belgijsko-američki folk pjevač i tekstopisac, tijekom više od 50 godina karijere zadržao je razinu opskurnosti, stekavši reputaciju jednog od najpodcijenjenijih talenata američke folk glazbe. Unatoč tome što je prolazio ispod radara tijekom većine svoje legendarne i višeslojne karijere, Zimmerman je dobio pohvale od suvremenika kao što su kolegica i suradnica iz izdavačke kuće 4AD, Adrianne Lenker iz grupe Big Thief (koja primjećuje: “Tucker Zimmerman jedan je od najvećih tekstopisaca svih vremena”) i Angel Olsen, kao i neki od velikana, od Tonyja Viscontija do Davida Bowieja (koji je Zimmermana nazvao “previše kvalificiranim za narod” i stavio njegovu debitantsku ploču Ten Songs iz 1969. godine na svoj popis 25 omiljenih albuma za Vanity Fair).

2024. godine Tucker Zimmerman konačno izlazi na površinu s Dance Of Love, svojim 11. studijskim albumom. Ali i prvijencem pod 4AD, na kojem mu je Big Thief (i suradnici Mat Davidson i Zach Burba) služio kao pomoćni bend. Međutim, da bismo razumjeli Zimmermanov najnoviji materijal, potrebno je razumjeti njegovu prošlost.

Zimmerman, rođen i odrastao u San Franciscu, a sada živi u Liegeu, glazbenik je naoružan vještinama iz godina klasičnog školovanja. Ali i nevjerojatnog životnog iskustva. Naime, nakon adolescencije sviranja u svadbenim bendovima i srednjoškolskim pep timovima te kasnijeg studiranja teorije/osnova na SF City i State Colleges, Zimmermanova profesionalna karijera pisca pjesama započela je u njegovim srednjim 20-ima.

Bile su to 1960-e, a Tucker Zimmerman je sebe tada opisao kao “klavirista”

Tada je napravio gozbu od klasičnih sonata i popularnog jazza. I to uz moderne favorite kao što su James Brown, Muddy Waters, The Royals i B. B. King. “Ova glazba uzburkao moju dušu, promijenio moj um, promijenio moj život”, rekao je. Nakon desetljeća antiratnih prosvjeda i eskapada bombardiranja drogom, 60-ih godina Zimmerman se preselio u Rim pod Fullbrightovom stipendijom, kako bi studirao kod slavnog skladatelja Gofredda Petrassija. Kako je rock‘n’roll u isto vrijeme došao na scenu, Zimmerman je osjetio inspiraciju da konačno doda gitaru u svoj repertoar. Ili, zapravo, nekoliko jednostavnih akorda. Ubrzo je svoju poeziju pretočio u više od 300 pjesama u brzom nizu, zaključivši da mu je sudbina da postane glazbenik.

Ubrzo nakon toga, počeo je skakati po zemlji zajedno sa ženom koju je upoznao i u koju se zaljubio dok je bio u Rimu. Ona je Marie Claire i sada je njegova supruga s kojom je u braku 55 godina. Dodajmo, ona se također pojavljuje na njegovom novom albumu. A njegov je cilj ne samo izbjeći optužnice za izbjegavanje mobilizacije u SAD-u, nego i napraviti skok i nastaviti profesionalnu glazbenu karijeru. Na kraju se par našao u Londonu. Tamo je Zimmerman upoznao i odmah se spojio s velikim producentom i glazbenom ikonom Tonyjem Viscontijem. Sa svojim debi albumom, Zimmerman je postao jedan od prvih umjetnika koje je producirao Visconti.

Visconti je zatim nastavio producirati umjetnike kao što su Marc Bolan, T-Rex i The Moody Blues

Ali i Davida Bowiea, budućeg obožavatelja Tuckera Zimmermana. Međutim, u Belgiji je Zimmerman uistinu počeo napredovati, a s napretkom nastavlja i 50 godina kasnije. Tamo je doživio procvat. Postao je sigurniji u svoju umjetnost i uspostavio je nove veze. Svirao je više koncerata nego ikad prije i napisao kolekciju novih avanturističkih pjesama koje su kasnije postale albumi. U ovom se trenutku osjećao kao punopravni glazbenik više nego ikad. “Moj svijet pjesme postao je poput rijeke. Protekla je pored mojih vrata. Uronio sam u to za svaki nastup. Pjesme su otplutale gotovo istog trenutka i doplutale”, primijetio je.

“Nakon godina pisanja i punjenja kutije s više od 500 listova pjesama, konačno sam pronašao svoj put, svoju originalnost i svoj glas”, objasnio je Tucker Zimmerman krivulju pisanja pjesama koja je započela u kasnim 70-ima. “Prošle, 2023. godine, postalo mi je jasno da je samo jedna vrsta pjesama vrijedna trošenja vremena. A to su one koje imaju pozitivnu poruku i miroljubivu vibraciju. Samo poezija. Mala pjevušenja koja bi nas možda mogla uzdići iznad svakodnevnih briga i strahova, mala pjevušenja koja pokušavaju učiniti svijet boljim mjestom za život”, dodao je.

Sa svojom 11. pločom, suradnjom s Big Thiefom, Brian Tucker Zimmerman kapitalizira upravo ovu ideju, što je rezultiralo višežanrovskim, iskrenim popisom pjesama od tekstopisca koji je imao pun i uzbudljiv život ukrašen značajnim prijateljstvima, teškim, ali vrijednim lekcijama, svjetovno iskustvo, i naposljetku, puno ljubavi. Više o ovom glazbeniku doznajte na Wikipediji.

VIDEO | Tucker Zimmerman – Burial at sea

Tagged