swing | 2024.

Swing | Glazbeni pravac nastao u SAD-u početkom 1930-ih godina postao je temelj plesne glazbe tog vremena brzim i zaraznim ritmovima

Swing je glazbeni pravac koji je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama početkom 1930-ih godina, a dominirao je glazbenom scenom tijekom sljedećeg desetljeća. Razvijen iz jazza, swing je postao temelj plesne glazbe tog vremena, karakteriziran brzim, zaraznim ritmovima i sinkopiranim melodijama. Orkestri koji su svirali swing glazbu, poznati kao “big bands”, sastojali su se od velikih ansambala puhačkih instrumenata, uključujući trube, trombone, saksofone, klarinete, uz ritam sekciju koja se sastojala od bubnjeva, basa, klavira i gitare.

Swing se pojavio kao reakcija na ekonomske poteškoće koje su pratile Veliku depresiju. Ljudi su tražili način da se opuste i zabave, a plesna glazba je postala ključni element u društvenom životu. Raniji oblici jazza, poput New Orleans stila, Dixielanda i Chicago jazza, pružili su temelj za razvoj swing glazbe. Ali swing je bio znatno sofisticiraniji i organiziraniji. Jedan od ključnih elemenata bio je “swing feel”, odnosno način na koji su glazbenici interpretirali ritam, stvarajući osjećaj lepršavosti i fluidnosti.

Prvi orkestri koji su usvojili ovaj novi stil bili su Fletcher Henderson Orchestra i Duke Ellington Orchestra, ali pravi boom swing glazbe dogodio se sredinom 1930-ih kad je Benny Goodman, poznat kao “kralj swinga”, predstavio ovaj stil širokoj publici. Goodmanov orkestar postigao je izniman uspjeh, a njegov koncert u Carnegie Hallu 1938. godine bio je prekretnica u povijesti popularne glazbe, označivši trenutak kad je jazz priznat kao ozbiljna glazbena forma.

Swing glazbu definiraju specifični ritmički obrasci, kao i određeni aranžmani koji daju prostor za improvizaciju

Iako se temelji na jazzu, ova vrsta glazbe je prilagođenija plesu, zbog čega su tempo i dinamika ključni. Jedna od ključnih ritmičkih figura je “swing ritam”, gdje su naglasci na neparnim osminama, što stvara ljuljajući osjećaj. Harmonijski, swing se oslanjao na jednostavne strukture koje su omogućavale veću improvizaciju, osobito u solo dionicama. Glazbenici kao što su saksofonist Lester Young i trubač Louis Armstrong postali su poznati po svojim virtuoznim improvizacijama unutar swing okvira.

Big band aranžmani bili su ključni za uspjeh swinga. A sastojali su se od triju sekcija – puhačke (saksofoni, trube i tromboni), ritam (klavir, gitara, kontrabas i bubnjevi) i često vokalne sekcije. Aranžeri poput Fletchera Hendersona i Count Basieja znali su kako rasporediti glazbu tako da omoguće sklad između improviziranih solo dionica i gustih orkestralnih dijelova.

Jedan od razloga zašto je swing postao toliko popularan bila je njegova povezanost s plesom

Lindy Hop, Jitterbug, Balboa i Shag samo su neki od plesova koji su se razvili uz ovu glazbu. A swing plesovi bili su energični, živahni i zabavni. I to ih je činilo idealnima za noćne klubove i plesne dvorane, popularne u doba swinga.

Harlem, njujorška četvrt, postala je središte swing kulture. A klubovi poput Savoy Ballroom bili su legendarna mjesta gdje su najbolji plesači i orkestri nastupali. Harlem je također bio ključan u oblikovanju društvene dinamike tog vremena. Naime, ova je vrsta glazbe igrala važnu ulogu u integraciji Afroamerikanaca u mainstream kulturu.

Ova vrsta glazbe je dominirala američkom glazbom do kraja 40-ih godina 20. stoljeća

Naime, tada je rock and roll počeo preuzimati glavnu ulogu u popularnoj kulturi. A iako je izgubio na popularnosti, utjecaj swinga na glazbu je neosporan. Mnogi kasniji glazbeni stilovi, uključujući bebop, rhythm and blues i rock and roll, temeljili su se na ritmičkim i melodijskim inovacijama koje su razvijene u swingu.

Tijekom 1990-ih, swing je doživio renesansu kroz pokret poznat kao “neo-swing”, kada su se bendovi poput Big Bad Voodoo Daddy i Royal Crown Revue vratili korijenima swinga, ali s modernim pristupom. Također, plesni swing festivali diljem svijeta i dalje okupljaju ljubitelje plesa i glazbe, čime se očuvava naslijeđe ove glazbene ere. Ukratko, swing je bio i ostao sinonim za veselje, energiju i plesnu zabavu. A njegov duh živi kroz generacije glazbenika i plesača koji nastavljaju njegovu tradiciju. Više o ovom glazbenom pravcu doznajte na Wikipediji.

VIDEO | The Best Of Duke Ellington & His Orchestra

Tagged