monodrama "ostatak života" | lada bonacci | 2024.

Ostatak života | Monodrama Lade Bonacci s dominantnim elementima stand-upa premijerno se izvodi u Crnom mačku u subotu, 2. studenog 2024. godine

“Ostatak života”, novi autorski projekt izvođačice, autorice i umjetnice Lade Bonacci, realiziran u suradnji s dramatičarkom i dramaturginjom Doroteom Šušak, premijerno će biti izveden u Crnom mačku u subotu, 2. studenog 2024. godine, s početkom u 20 sati. I dodajmo, reprizne monodrame “Ostatak života” slijede 3., 4. i 10. studenog.

Riječ je o monodrami s dominantnim elementima stand-upa, realiziranoj kroz estetske odrednice klaunerije, slapsticka i ludičkog istraživanja. Referentno polje ovog komada, poglavito u kontekstu stand-up performativa, svakako jesu i australska komičarka Hannah Gadsby i britanski satiričar Ricky Gervais. Osnovnu tematsku odrednicu ove kazališne predstave čine pak autobiografski događaj u životu glumice i autorice, a riječ je o činu odluke upisivanja autoškole u četrdesetoj godini života. Ono što je trebao biti izlazak iz psihoemocionalne krize i započinjanje novog životnog poglavlja, zapravo je značilo ulazak u njezine daleko dublje rukavce i ponore.

Ostatak života predstavlja svojevrstan nastavak već uspostavljenog, izvedbenog glasa i potpisa Lade Bonacci. A koja i svojim dosadašnjim autorskim djelima, a poglavito kazališnom predstavom Zadnja prije nego odem, otvara pitanja egzistencijalne posvećenosti stvaranju. Ali i tretmanu tijela i tjelesnosti u izvedbi. Kao i graničnosti ideje da svoj krajnji smisao i besmisao možemo izložiti sublimnosti, humornosti i ludičkom kapacitetu izvedbe.

Monodrama “Ostatak života” ima premijeru u subotu, 2. studenog 2024. godine

Komparirajući iskustvo vožnje i upuštanja u obuku i ispite s iskustvom psihoterapijskog procesa, autorica s publikom dijeli sve trenutke preispitivanja, muke, osjećaja nedostatnosti i ispunjenja. Ali i povremene ekstaze. A na tom putu izmjenjuju se sva godišnja doba. I tako skoro dva puta. Nakon dva ljeta i dvije zime izvođačica postaje vlasnica vozačke dozvole. Ali postaje i vlasnica shvaćanja da emocionalno oslobođenje nije i ne može biti produkt bilo kakve vanjske validacije, eksternog poticaja ili dostignuća. I da joj nikakva društvena dozvola ne može garantirati približavanje sebi samoj.

Ostatak života je kazališna predstava i stand-up performans o započinjanju i odustajanju. O smislu i besmislu, o odgojenim i transgeneracijski štovanim uvjerenjima te konačnom oslobođenju od istih. Izgradnja narativa ove predstave praćena je i interaktivnim širenjem kroz direktnu komunikaciju s publikom. I to publikom koja je na društvenim mrežama mogla pratiti dio zapleta. Ali i sudjelovati u sukreiranju vizualnog identiteta same izvedbe. Više o Ladi Bonacci doznajte na njezinom Instagram profilu.

Tagged