leonardo losciale | izložba "stupac" | garaža kamba zagreb | 2024.

Leonardo Losciale predstavlja svoja djela na izložbi “Stupac” i to u galeriji Garaža Kamba u četvrtak, 24. listopada 2024. godineu 19 sati

Umjetnik Leonardo Losciale predstavit će svoja djela na izložbi naziva “Stupac” i to u galeriji Garaža Kamba. Ova galerija se nalazi u Ilici 37, a izložba se otvara u četvrtak, 24. listopada 2024. godine, od 19 sati. A o samoj izložbi “Stupac” više doznajte predgovoru Buga Kranželić u nastavku ovog teksta.

Izvođač postavlja rolu papira na pod. Prije nego li je gurne u svrhu odmotavanja – rukama ju blago stisne – kao da joj želi dati do znanja tko je gazda između njih dvoje. Nakon toga, rola papira se polako širi po cesti. Izvođač dohvaća rubove te odlučno radi prvo savijanje. Precizno i elegantno čini prvi lom. Netom prije drugog savijanja izvođač namještava papir kako bi što preciznije nastavio ritam koji je zadao prvim savijanjem. Cilj je ponavljanje fenomena (ritma) iako se okolnosti (broj savijanja) mijenjaju. Istu gestu savijanja papira pokušava imitirati i na trećem i četvrtom savijutku.

Zatim, ponovno namještava papir te istovremeno čini dva savijanja. Papir se sve više gužva, a naš izvođač, koliko god se trudio upisati identičnu kretnju u isti, primjećuje da njegova želja za istovjetnim potvrđuje razlike. Što je broj nasilnih lomova na papiru veći, to se izvođač sve više bori s prirodom papira koja mu ne dopušta jednako ponavljanje već se sa svakim savijutkom rađaju neponovljive posebnosti koje poništavaju izvođačevu prividnu nadmoć nad papirom. Izvođač završava savijanje. Savijuci su se dodatno međusobno savili te su se poneki presjekli u procesu nastajanja. Na tlu ostaje ritmična harmonija lomova. Izvođač odlazi.

Leonardo Losciale završio je glazbenu i likovnu akademiju

A trenutno radi kao timpanist u Zagrebačkoj filharmoniji. Kao glazbeni solist nastupao je u Parizu, Strasbourgu, Milanu, Rimu, Dresden, Zagrebu i drugdje. Godine 2018. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer kiparstvo, gdje je diplomirao u 2024. godini u klasi prof. art. Alema Korkuta. Izlagao je na više skupnih izložbi, među kojima se ističu Salon mladih (2022.) i Trijenale hrvatskog kiparstva (2022.).

Sudjelovao je na više kiparskih škola kao i nizu radionica na temu participativnog umjetničkog rada i djelovanja u javnom prostoru, radionicama likovne kritike, kreativnih procesa i sličnog. Jedan je od troje osnivača neformalne galerije Rupa. U svom radu najviše se bavi novim materijalima, ambijentalnim instalacijama, procesualnošću i interakcijom. Zanima se i za eksperimentalnu glazbu te istraživanjem novih zvučnih diskursa. Više o ovom umjetniku doznajte na mrežnim stranicama Zagrebačke filharmonije.

Tagged