google amp | logo | 2024.

Google AMP | Tehnologija otvorenog koda koju je razvio Google s ciljem optimizacije i ubrzavanja prikaza web stranica na mobilnim uređajima

Google AMP ili Accelerated Mobile Pages je tehnologija otvorenog koda koju je razvio Google s ciljem optimizacije i ubrzavanja prikaza web stranica na mobilnim uređajima. Ideja iza AMP-a je poboljšanje korisničkog iskustva smanjivanjem vremena učitavanja stranica, što je osobito korisno na mobilnim uređajima, gdje su brzina internetske veze i hardverski resursi često ograničeni. I dodajmo, AMP je prvi put najavljen 7. listopada 2015. godine. A nakon razdoblja tehničkog pregleda, AMP stranice su se počele pojavljivati u rezultatima mobilnog pretraživanja na Googleu u veljači 2016. godine.

A kako uopoće funkcionira Google AMP? Sustav Accelerated Mobile Pages radi tako da ograničava upotrebu određenih HTML, CSS i JavaScript elemenata na web stranicama, osiguravajući da se samo najosnovniji elementi brzo učitaju. To znači da AMP stranice koriste poseban skup optimiziranih i pojednostavljenih HTML oznaka (AMP HTML), dok JavaScript skripte moraju biti asinkrone i unaprijed odobrene od strane AMP platforme.

Osim toga, Google AMP Cache je ključna komponenta ovog sustava. Ova predmemorija omogućuje da se AMP stranice pohrane na Googleovim poslužiteljima i brže prikazuju korisnicima jer se podaci dohvaćaju iz najbliže lokacije korisnika, čime se dodatno smanjuje kašnjenje.

Prednosti i nedostaci koje pruža Google AMP

Prednosti:

  1. Poboljšanje brzine učitavanja. Jedna od glavnih prednosti AMP-a je izuzetno brzo vrijeme učitavanja stranica. Studije su pokazale da korisnici napuštaju stranice koje se ne učitaju u roku od nekoliko sekundi. Brzina učitavanja koju omogućava AMP može smanjiti broj posjeta koje korisnici napuštaju, čime se povećava stopa zadržavanja korisnika.
  2. Bolja SEO optimizacija. Brzina web stranice postala je jedan od ključnih faktora za rangiranje na Googleu. Budući da AMP stranice imaju kraće vrijeme učitavanja, to može pozitivno utjecati na SEO (Search Engine Optimization) i vidljivost stranice u Googleovim rezultatima pretraživanja. Google također daje prednost AMP stranicama u specifičnim odjeljcima, poput Googleovih vijesti (Google News).
  3. Poboljšano korisničko iskustvo. AMP stranice osiguravaju fluidno iskustvo korisnicima na mobilnim uređajima, omogućujući brži pristup sadržaju bez iritantnih reklama i složenih animacija koje često usporavaju standardne stranice.

Nedostaci:

  1. Ograničenje dizajna. Zbog stroge kontrole elemenata koje možete koristiti, dizajn AMP stranica može biti jednostavniji i manje interaktivan. Napredni dizajnerski elementi, poput složenih animacija i nekih prilagođenih JavaScript funkcionalnosti, nisu dopušteni u AMP formatu, što može ograničiti kreativnost.
  2. Ovisnost o Googleu. AMP stranice često koriste Google AMP Cache, što znači da se oslanjaju na Googleovu infrastrukturu za bržu isporuku sadržaja. Ovo stvara određenu ovisnost o Googleovom ekosustavu, što neki smatraju zabrinjavajućim s obzirom na kontrolu koju Google već ima nad internetskim prostorom.
  3. Utjecaj na oglašavanje. AMP stranice ograničavaju vrste oglasa i njihov prikaz. To može biti pozitivno za korisnike jer smanjuje vizualne smetnje, ali negativno za izdavače jer ograničava prihode od oglasa, osobito onih dinamičkih ili prilagođenih oglasa koji nisu podržani u AMP okruženju.

Kome je sustav Accelerated Mobile Pages koristan?

Google AMP je koristan za razne skupine korisnika i izdavača:

  1. Mediji i izdavači sadržaja. AMP je posebno koristan za medijske kuće i izdavače koji žele brzo dostaviti sadržaj korisnicima. Brže učitavanje stranica pomaže povećati angažman i zadržavanje korisnika, osobito kod vijesti koje korisnici traže u stvarnom vremenu.
  2. Web stranice koje ovise o mobilnom prometu. AMP je također koristan za bilo koju web stranicu koja dobiva veliki dio prometa s mobilnih uređaja. Ubrzano učitavanje pomaže u smanjenju stope napuštanja stranice i poboljšava korisničko iskustvo, što je ključno za web trgovine, blogove i platforme društvenih medija.
  3. E-trgovina. Brzina je ključna u e-trgovini jer svaki trenutak kašnjenja može rezultirati gubitkom potencijalne prodaje. AMP može pomoći online trgovinama da poboljšaju svoje konverzije i zadovoljstvo korisnika bržim prikazom proizvoda.

Google AMP je tehnologija koja, iako nije bez svojih mana, donosi značajne koristi u pogledu brzine učitavanja i optimizacije mobilnih web stranica. Najviše koristi od AMP-a imaju izdavači sadržaja i tvrtke koje se oslanjaju na mobilni promet, kao i korisnici koji traže brzo i neometano iskustvo surfanja. No, AMP također nameće određena ograničenja u dizajnu i funkcionalnosti, što može biti prepreka za one koji žele naprednije web stranice s više interakcije. Više o ovoj temi možete doznati na Wikipediji.

VIDEO | Intro to Google AMP

Tagged