zagrebački velesajam | ulaz jug | srpanj 2014.

Zagrebački velesajam | Ključno središte za poslovnu komunikaciju i promociju kako na lokalnoj, tako i na međunarodnoj razini

Zagrebački velesajam jedna je od najznačajnijih i najpoznatijih institucija u Hrvatskoj koja se bavi organizacijom sajmova, izložbi i kongresa. Osnovan još 1909. godine, Velesajam ima dugu i bogatu povijest te je danas jedno od ključnih središta za poslovnu komunikaciju i promociju kako na lokalnoj, tako i na međunarodnoj razini, no, on je ujedno i simbol grada Zagreba. Smješten u jugozapadnom dijelu Zagreba, u četvrti Novi Zagreb, Velesajam zauzima veliki prostor koji obuhvaća brojne izložbene dvorane i vanjske prostore, pružajući jedinstvenu platformu za brojne industrijske sektore.

Povijest Zagrebačkog velesajma počinje početkom 20. stoljeća, u vrijeme kada je Zagreb bio jedan od industrijskih centara Austro-Ugarske Monarhije. Prvi sajam održan je 1909. godine na Zrinjevcu, a s vremenom se selio na različite lokacije zbog širenja obima i značaja. Najveći iskorak u povijesti Velesajma dogodio se 1956. godine kada je prebačen na svoju sadašnju lokaciju u Novom Zagrebu. Ova je lokacija omogućila daljnji rast i modernizaciju, čineći Velesajam jednim od najvažnijih sajmova u tadašnjoj Jugoslaviji.

Tijekom druge polovice 20. stoljeća, Zagrebački velesajam bio je domaćin mnogih međunarodnih sajmova i izložbi, privlačeći izlagače iz cijelog svijeta. Tijekom hladnog rata, Velesajam je imao važnu ulogu u povezivanju istočnih i zapadnih tržišta, služeći kao neutralna platforma za trgovinsku razmjenu između komunističkih i kapitalističkih zemalja. Na taj način, Velesajam je postao središnje mjesto poslovnih susreta, što je dodatno potaknulo njegov ugled na međunarodnoj razini.

Zagrebački velesajam je i danas važno središte za promociju različitih industrija i trgovinskih sektora

Svake godine na njegovim prostorima održava se velik broj različitih sajmova, koji pokrivaju širok spektar industrija, od građevinarstva, poljoprivrede i automobilske industrije do zdravstva, tehnologije i kulture. Neki od najpoznatijih i najposjećenijih sajmova uključuju Interliber, međunarodni sajam knjiga, sajam automobila, sajam turizma i mnoge druge.

Velesajam je također domaćin raznih kongresa, konferencija i simpozija, čime pridonosi razvoju znanosti, inovacija i razmjeni ideja. Zahvaljujući modernoj infrastrukturi i velikim kapacitetima, prostori Velesajma omogućuju održavanje događanja različitih razmjera, od manjih stručnih skupova do velikih međunarodnih kongresa.

Osim samih izložbi, Zagrebački velesajam nudi i prateće usluge koje olakšavaju organizaciju i izvedbu događanja. To uključuje logističku podršku, iznajmljivanje opreme, postavljanje štandova i organizaciju popratnih aktivnosti poput radionica, prezentacija i kulturnih manifestacija. Također, blizina Zagrebačkog velesajma centru grada, kao i dobra prometna povezanost s ostatkom Zagreba i Hrvatskom, čine ga lako dostupnim i pogodnim za domaće i inozemne posjetitelje.

Zagrebački velesajam ima ključnu ulogu u hrvatskom gospodarstvu

Naime, ova institucija potiče poslovne prilike i jača konkurentnost različitih industrijskih sektora. Sajmovi i izložbe predstavljaju priliku za poduzetnike, tvrtke i obrtnike da predstave svoje proizvode i usluge široj publici, sklope nove poslovne kontakte te unaprijede svoje poslovanje kroz razmjenu iskustava i inovacija. Na ovaj način Velesajam pridonosi razvoju gospodarstva. Ali pridonosi i internacionalizaciji hrvatskih poduzeća, koja se predstavljaju na globalnoj razini.

Također, Velesajam igra značajnu ulogu u kulturnom životu Zagreba i Hrvatske. Manifestacije poput Interlibera, Zagrebačkog salona i brojnih umjetničkih izložbi privlače širok spektar posjetitelja, od stručnjaka do šire javnosti, te promoviraju kulturnu i umjetničku scenu. Ove manifestacije često služe kao platforme za mlade umjetnike i kreativce, koji na taj način mogu predstaviti svoje radove i povezati se s drugim kulturnim akterima.

Iako ova institucija ima dugu tradiciju, suočena je s izazovima modernog doba

Globalizacija, digitalizacija i promjene u načinu poslovanja utječu na tradicionalne sajamske manifestacije. Kako bi ostao konkurentan i relevantan, Velesajam se mora kontinuirano prilagođavati novim tehnologijama i trendovima u industriji. To uključuje digitalizaciju sajamskih usluga, uvođenje virtualnih izložbi i digitalnih platformi za umrežavanje sudionika. Ove inovacije omogućuju Velesajmu da proširi svoj doseg i ponudi dodatne mogućnosti za poslovne susrete, čak i izvan fizičkog prostora.

Također, ekološka održivost postaje sve važnija tema u organizaciji sajmova. Uz to, Zagrebački velesajam aktivno radi na uvođenju praksi koje smanjuju negativan utjecaj na okoliš. Poput smanjenja otpada i potrošnje energije tijekom održavanja manifestacija.

Ukratko, Zagrebački velesajam, sa svojom bogatom poviješću i značajnim doprinosom gospodarstvu i kulturi i dalje ostaje važno središte za promociju industrije, trgovine i inovacija. A unatoč izazovima modernog vremena Velesajam se uspješno prilagođava i razvija. I tako neprestano nudi nove mogućnosti i platforme za poslovne susrete i kulturne manifestacije. Sa svojom infrastrukturom, iskustvom i reputacijom, Zagrebački velesajam nastavlja igrati ključnu ulogu u gospodarskom i kulturnom životu Hrvatske. Sve što vas dodatno zanima ovom simbolu grada Zagreba doznajte na mrežnim stranicama na adresi zv.hr.

Fotogalerija “Zagreb u slici” | Zagrebački velesajam

Tagged