balet | 2024.

Balet | Jedan od najstarijih i najsofisticiranijih oblika scenskog plesa prepoznatljiv po eleganciji, preciznosti i tehnici

Balet je jedan od najstarijih i najsofisticiranijih oblika scenskog plesa, čije korijene nalazimo u renesansnoj Italiji 15. stoljeća. Prepoznatljiv po eleganciji, preciznosti i tehnici, balet je umjetnički izraz koji spaja pokret, glazbu i emocije u jednu cjelinu. Kroz stoljeća, ovaj plesni pravac prošao je mnoge transformacije, razvijajući se u složen umjetnički fenomen s bogatom tradicijom, ali i stalnim inovacijama.

Balet se razvio na europskim kraljevskim dvorovima tijekom 15. i 16. stoljeća, prvenstveno u Italiji i Francuskoj. A prvi poznati balet bio je izveden na dvoru francuskog kralja Louisa XIV, koji je i sam bio strastveni plesač. Podsjetimo, francuski kralj Luj XIV. (Louis XIV.), koji je vladao od 1643. do 1715. godine, bio je nazivan Luj Bogomdani (fr. Louis-Dieudonné), Luj Veliki (fr. Louis le Grand) i Kralj Sunce (fr. le Roi Soleil). Potonji nadimak je dobio jer je sebe smatrao središtem francuske moći, baš kao što Sunce simbolizira centar svemira. Također, Luj XIV., 64. kralj Francuske, bio je poznat po apsolutističkom načinu vladanja. A simbol Sunca odražavao je njegovu ideju da je on izvor svjetlosti i života za državu.

Uz to, Luj XIV. bio je veliki pokrovitelj umjetnosti i kulture, posebno plesa i baleta. Njegova ljubav prema baletu i njegovom vlastitom nastupu na dvoru značajno je utjecala na razvoj baleta kao umjetničke forme. Kao dio svojih napora da institucionalizira balet, osnovao je Académie Royale de Danse 1661. godine, koja je postavila temelje za profesionalizaciju plesa u Francuskoj. I dodajmo, u tom periodu balet se izvodio kao dio opernih predstava, s naglaskom na složene figure i koreografske sekvence. Tu su bili i kostimi, a oni su se koristili za naglašavanje uloga.

U 18. stoljeću ova je vrsta plesa doživjela značajne promjene

Plesači su postepeno počeli izvoditi tehnički složenije pokrete, a scena se počela odvajati od opernih izvedbi, što je balet učinilo samostalnom umjetničkom formom. Jean-Georges Noverre, francuski koreograf, jedan je od ključnih reformatora baleta koji je zagovarao balet d’action, u kojem su pokreti i emocije plesača postali integralni dio narativne strukture, bez potrebe za govorom ili pjevanjem.

No, tek 19. stoljeće donosi zlatno doba klasičnog baleta, s posebnim naglaskom na Rusiju, koja je postala središte baletne umjetnosti. U tom periodu, u suradnji skladatelja i koreografa, stvorena su neka od najpoznatijih baletnih djela. Baleti kao što su Labuđe jezero, Trnoružica i Orašar, koje je skladao Pjotr Iljič Čajkovski, ostaju vrhunac baletnog repertoara do današnjeg dana. Koreografi poput Mariusa Petipaa i Leva Ivanova stvorili su klasičnu baletnu formu koja naglašava tehniku, disciplinu i gracioznost.

Klasični balet poznat je po korištenju posebno razvijene tehnike, uključujući “en pointe”, tj. ples na vrhovima prstiju, koji je simbol elegancije i nadnaravne lakoće pokreta. Kostimi, posebno baletni tutu, kao i precizna koreografija, postali su sinonim za ovu plesnu formu. Glavna obilježja klasičnog baleta su linearni pokreti, simetrija, duge linije tijela, stroga pravila izvedbe i fokus na izražajnu fizičku disciplinu.

U 20. stoljeću pojavio se moderni balet i koji donosi značajnu evoluciju

Ovaj pravac nastao je kao reakcija na stroga pravila klasičnog baleta, težići većoj slobodi izraza i inovaciji. Plesači i koreografi poput Georgea Balanchinea, Sergeja Djagiljeva i Nine Ananiashvili stvorili su djela koja su spojila elemente klasičnog baleta s modernim plesnim tehnikama. Balanchine, osnivač New York City Balleta, razvio je stil poznat kao “neoklasični balet”, gdje je klasična tehnika spojena s modernom kinetikom, često uz apstraktnije narative.

Koreografi su počeli eksperimentirati s različitim ritmovima, pokretima i temama, stvarajući baletne predstave koje su odražavale suvremene probleme i iskustva. Moderne kompanije poput Boljšoj Baleta, Mariinskog Baleta te zapadne trupe poput American Ballet Theatre i Royal Ballet u Londonu, ne samo da čuvaju klasičnu tradiciju, već i aktivno rade na promicanju inovacija i suvremenih koreografskih stilova.

Balet karakterizira iznimna tehnička izvrsnost

Plesači prolaze dugotrajnu i rigoroznu obuku, često započinjući u vrlo ranoj dobi. Trening obuhvaća razvijanje fleksibilnosti, snage, izdržljivosti i preciznosti pokreta. Učenje različitih pozicija, koraka i kombinacija, uz usvajanje koreografije, zahtijeva posvećenost i disciplinu. Najvažniji elementi baletne tehnike uključuju pravilnu posturu, kontrolu tijela, izražajnost pokreta i sinkronizaciju s glazbom.

Osim tehničkih aspekata, balet zahtijeva i emotivni izraz. Plesači moraju komunicirati osjećaje i priče kroz pokret, što zahtijeva kombinaciju fizičke vještine i glumačke sposobnosti. Ovaj spoj tehnike i emocije čini balet jedinstvenom umjetničkom formom koja transcendentira fizičku izvedbu.

Balet je kroz povijest imao značajan utjecaj na druge umjetničke forme

Poput kazališta, glazbe i likovnih umjetnosti. Brojni skladatelji, poput Čajkovskog, Prokofjeva i Stravinskog, surađivali su s baletnim koreografima, stvarajući djela koja su postala ključni dijelovi svjetske kulturne baštine. Također, balet je oblikovao vizualnu estetiku scenskih umjetnosti kroz svoje kostime, scenografiju i koreografski dizajn. Likovi iz klasičnih baleta, poput Odette iz Labuđeg jezera ili Klare iz Orašara, postali su ikone koje nadilaze samu plesnu umjetnost i ulaze u širu popularnu kulturu.

Balet, kao umjetnost pokreta, predstavlja jedno od najsofisticiranijih sredstava izražavanja ljudskih emocija i priča. Kroz povijest, od svojih skromnih početaka na kraljevskim dvorovima do današnje globalne popularnosti, balet je uvijek bio sinonim za ljepotu, disciplinu i eleganciju. Bez obzira na njegovu evoluciju, temeljne vrijednosti baleta ostale su iste: tehnička izvrsnost, emotivni izraz i predanost umjetničkom savršenstvu. Danas, balet ne samo da čuva svoju tradiciju, već i nastavlja oduševljavati publiku inovativnim pristupima i svježim perspektivama. Više o baletu možete doznati na Wikipediji.

VIDEO | Ballet’s Secret Code | Six key principles of Classical Ballet

Tagged