iphone | 2024.

iPhone | Revolucionarni pametni telefon pojavio se 9. siječnja 2007. godine i odmah je promijenio svijet tehnologije

Appleov revolucionarni pametni telefon nazvan iPhone 2007. godine promijenio je svijet tehnologije. Ukratko, on je postao sinonim za inovaciju, ali i prepoznatljiv simbol moderne tehnologije. Od prvog modela do najnovijih generacija ovaj mobilni uređaj je postavio standarde za dizajn, funkcionalnost i korisničko iskustvo u svijetu pametnih telefona. Povijest iPhonea nije samo priča o razvoju jednog uređaja, već o tehnološkoj revoluciji koja je transformirala način na koji živimo, radimo i komuniciramo. A sve je počeo s prvim iPhoneom.

Steve Jobs, suosnivač i tadašnji direktor Applea, predstavio je prvi iPhone 9. siječnja 2007. godine na konferenciji Macworld. A taj je prvi iPhone kombinirao tri uređaja u jednom: telefon, iPod i internetski komunikator. Također, imao je samo jedan fizički gumb – “home” tipku – te 3,5-inčni zaslon osjetljiv na dodir, što je tada bila revolucionarna ideja.

Dodajmo da prvi iPhone nije podržavao 3G mrežu, a aplikacije su bile ograničene na one koje je Apple unaprijed instalirao. Ipak, jednostavan dizajn i korisničko sučelje osvojili su milijune korisnika i postavili temelje za buduće pametne telefone.

2008. godine pojavio se iPhone 3G, ali i App Store

    S iPhoneom 3G tvrtka Apple je uvela podršku za brže 3G mreže, što je omogućilo brže preuzimanje podataka i bolje iskustvo mobilnog interneta. Istodobno, Apple je lansirao App Store, koji je omogućio korisnicima preuzimanje aplikacija trećih strana. Ovo je bio ključni trenutak u povijesti iPhonea, jer je App Store ubrzo postao “srce i duša” iPhonea, nudeći stotine tisuća aplikacija koje su proširile funkcionalnost uređaja. iPhone 3G također je donio GPS podršku, što je omogućilo korisnicima preciznu navigaciju i lokacijske usluge, još jednu značajnu inovaciju.

    iPhone 4, lansiran 2010. godine, predstavio je potpuno novi dizajn s ravnim staklenim prednjim i stražnjim dijelom te aluminijskim rubom. Također, bio je tanji i elegantniji od prethodnih modela. A najvažnija novost bio je Retina zaslon visoke rezolucije, koji je pružio izuzetno oštru sliku. Također, iPhone 4 je donio FaceTime, aplikaciju za video pozive koja je koristila prednju kameru. Ova značajka postala je ključna u iPhoneovom ekosustavu, omogućujući jednostavnu komunikaciju putem video poziva.

    2012. godine pojavio se iPhone 5 koji je donio veći zaslon, ali i Lightning priključak

    iPhone 5 donio je nekoliko značajnih promjena. Zaslon je povećan na 4 inča, a Apple je zamijenio stari 30-pinski priključak novim Lightning priključkom, koji je postao standard za sve buduće Apple uređaje. Uz to, uređaj je bio tanji i lakši, s bržim procesorom i boljom kamerom. iPhone 5 također je uveo LTE podršku, omogućujući korisnicima još brže preuzimanje podataka i bolje mobilno iskustvo.

    2014. godine lansiranjem iPhonea 6 i 6 Plus, Apple je ušao u svijet većih pametnih telefona. Točnije, u njega je ušao s uređajima koji su imali 4,7 i 5,5-inčne zaslone. Ovi modeli donijeli su tanji dizajn, ali i Apple Pay, sustav za mobilno plaćanje koji je omogućio korisnicima da plaćaju u trgovinama koristeći svoj iPhone. Dodajmo da su ovi su modeli bili izuzetno popularni i postavili su trend većih zaslona, koji je dominirao tržištem pametnih telefona narednih godina.

    2017., točno deset godina nakon prvog iPhonea, Apple je predstavio iPhone X. A to je bio uređaj bez fizičke “Home” tipke i s dizajnom koji je uključivao zaslon “od ruba do ruba”. Također, model X je donio Face ID, revolucionarni sustav prepoznavanja lica za otključavanje telefona, zamijenivši dosadašnji Touch ID. Dodajmo, iPhone X je također bio prvi uređaj koji je koristio OLED zaslon, pružajući bolji kontrast i živopisnije boje. A ovaj je model označio novi smjer za buduće iPhone uređaje.

    Najnovije generacije iPhonea od verzije 12 i do danas

    S dolaskom iPhonea 12, Apple je uveo 5G podršku, što omogućuje ultra-brze brzine preuzimanja podataka. Dizajn se vratio na ravne rubove poput iPhonea 4, dok su Pro modeli donijeli napredne kamere i LiDAR tehnologiju za bolje fotografije i proširenu stvarnost. A najnoviji modeli, poput iPhonea 14, nastavljaju unapređivati tehnologiju s bržim procesorima, boljim kamerama i poboljšanjima u bateriji, osiguravajući da iPhone ostane lider na tržištu pametnih telefona.

    Ukratko, iPhone nije samo uređaj. To je globalni fenomen koji je promijenio način na koji koristimo tehnologiju. Od prvog iPhonea do najnovijih modela, Apple je konstantno pomicao granice inovacija, postavljajući nove standarde za pametne telefone i oblikujući svijet u kojem živimo. Sve što vas dodatno zanima vezano za ove modele pametnih telefona doznajte na mrežnim stranicama Applea na adresi apple.com.

    VIDEO | History of the iPhone

    Tagged