europski tjedan mobilnosti | european mobility week | 2024.

Europski tjedan mobilnosti | Promicanje održivog transporta i zdravih životnih navika

Europski tjedan mobilnosti, znan i kao “European Mobility Week”, inicijativa je Europske komisije koja se svake godine održava od 16. do 22. rujna, s ciljem poticanja građana na promjenu navika u pogledu mobilnosti te promicanja održivih oblika prijevoza. Glavna tema ovog događanja je osigurati da gradovi i općine diljem Europe postanu ugodnija mjesta za život smanjenjem ovisnosti o automobilima te povećanjem korištenja alternativnih prijevoznih sredstava, poput bicikala, javnog prijevoza i hodanja.

Ova inicijativa, pokrenuta 2002. godine, osmišljena je kako bi se građanima prikazale prednosti održivih oblika transporta te kako bi se podigla svijest o utjecaju automobilskog prometa na okoliš, zdravlje i kvalitetu života. Europski tjedan mobilnosti je prilika za lokalne vlasti i organizacije da implementiraju promjene koje dugoročno mogu poboljšati mobilnost i smanjiti štetne emisije.

Svake godine Europski tjedan mobilnosti ima određenu temu koja reflektira aktualne izazove i inovacije u području održive mobilnosti. Na primjer, tema ETM-a 2023. godine bila je Sigurna i održiva mobilnost, s naglaskom na sigurnost na cestama i odgovornom korištenju transportnih sredstava koja imaju manji negativni utjecaj na okoliš.

Glavni ciljevi inicijative Europski tjedan mobilnosti

  1. Smanjenje zagađenja zraka. Automobili su jedan od najvećih izvora zagađenja u urbanim sredinama. Zato je cilj ETM-a smanjiti ovisnost o osobnim automobilima te potaknuti korištenje javnog prijevoza, bicikala i pješačenja. I tako time smanjiti emisije CO2.
  2. Promicanje zdravlja. Aktivna mobilnost, poput vožnje biciklom ili hodanja, doprinosi fizičkom zdravlju građana, smanjujući rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i pretilosti. ETM promiče fizičku aktivnost kao svakodnevnu naviku.
  3. Povećanje sigurnosti. Svakodnevno korištenje automobila povećava rizik od prometnih nesreća. A ETM promiče sigurnije oblike prijevoza i educira građane o važnosti odgovorne mobilnosti.
  4. Poboljšanje kvalitete života. Manje automobila na cestama smanjuje prometnu gužvu, buku i zagađenje, čineći gradove ugodnijim i sigurnijim za život.

Aktivnosti i događanja tijekom Europskog tjedna mobilnosti

Tijekom Europskog tjedna mobilnosti, gradovi i općine organiziraju brojne aktivnosti kojima potiču građane da razmotre alternative automobilima. A jedan od najvažnijih događaja u sklopu ETM-a je Dan bez automobila, koji se održava 22. rujna, posljednjeg dana inicijative. Naime, toga dana se u mnogim gradovima dijelovi cesta zatvaraju za promet motornim vozilima. I to kako bi se građani potaknuli na korištenje bicikala, hodanje ili javni prijevoz.

Tijekom tjedna, organiziraju se radionice, biciklističke ture, edukativna predavanja te različite inicijative za djecu i odrasle kako bi se podigla svijest o održivoj mobilnosti. U nekim gradovima lokalne vlasti također potiču korištenje javnog prijevoza. I to smanjenjem cijena karata ili osiguravanjem besplatnog prijevoza na određene dane.

Gradovi i općine koje sudjeluju u Europskom tjednu mobilnosti također se potiču na dugoročne promjene. I to na uvođenja biciklističkih staza, zona za pješake te promicanje ekoloških oblika transporta kroz poboljšanje infrastrukture. Dodajmo i da neke lokalne vlasti koriste ovaj tjedan za lansiranje novih politika i inicijativa koje podupiru održivu mobilnost, poput sustava za dijeljenje bicikala ili automobila.

Europski tjedan mobilnosti nastoji motivirati građane da promijene svoje navike u svakodnevnom kretanju

Osobni automobili često se koriste i za najkraća putovanja, što značajno povećava emisije štetnih plinova. A Europski tjedan mobilnosti potiče građane da barem tijekom tog tjedna pokušaju koristiti alternativne oblike prijevoza te da istraže koliko održivi transport može biti praktičan, ekološki i ekonomski isplativ.

Promjena na razini pojedinca može imati značajan utjecaj na zajednicu. Ako bi se više građana odlučilo za bicikliranje ili javni prijevoz umjesto automobila, prometne gužve bi se smanjile, a kvaliteta zraka i sigurnost na cestama bi se poboljšale. Povećana upotreba bicikala također može smanjiti zdravstvene probleme povezane s nedostatkom fizičke aktivnosti, poput pretilosti i bolesti srca.

Europski tjedan mobilnosti nije samo prilika da gradovi i općine pokažu svoje napore prema održivijoj mobilnosti. To je i prilika za građane da osvijeste kako njihovi svakodnevni izbori utječu na okoliš i zdravlje. Kroz aktivnosti i edukaciju ovaj program pokazuje kako mali koraci poput korištenja bicikla ili javnog prijevoza mogu imati velik utjecaj na smanjenje emisija i poboljšanje kvalitete života. Ova inicijativa postaje sve važnija kako rastu izazovi povezani s klimatskim promjenama i urbanizacijom te daje nadu da se zajedničkim naporima može stvoriti održivija i sigurnija budućnost. Više o ovom programu mobilnosti znanom i kao doznajte na Wikipediji.

VIDEO | European Mobility Week: “Shared Public Space”

Tagged