amazon prime video | logo | 2024.

Amazon Prime Video | Streaming usluga koja nudi bogatu biblioteku filmova, TV serija, dokumentarnih filmova i originalnih sadržaja

Amazon Prime Video, znan i pod skraćenim imenom “Prime Video”, jedna je od vodećih platformi za streaming sadržaja na svijetu. Lansirana 2006. godine pod imenom Amazon Unbox u SAD-u, Prime Video se tijekom godina razvila u ključnog igrača na globalnom tržištu streaming usluga. Danas je dostupna u gotovo svim dijelovima svijeta te nudi bogatu biblioteku filmova, TV serija, dokumentarnih filmova i originalnih sadržaja, čineći je važnim dijelom Amazon Prime članstva.

Prime Video započeo je kao usluga digitalnog iznajmljivanja i kupovine filmova i serija, što je bio logičan produžetak Amazonove e-commerce platforme. No, 2011. godine usluga je proširena i integrirana u Amazon Prime paket, koji je prvotno bio usmjeren na pogodnosti vezane uz bržu i besplatnu dostavu kupljenih proizvoda. Ovaj potez omogućio je Amazonovim pretplatnicima pristup rastućem katalogu sadržaja na zahtjev, stvarajući dodatnu vrijednost za korisnike.

Godine 2016. Amazon Prime Video postao je dostupan globalno, točnije, usluga je postala dostupna u više od 200 zemalja svijeta. Također, ovaj globalni iskorak dodatno je pojačan proizvodnjom originalnih serija i filmova putem Amazon Studios. A time je Prime Video postao ozbiljan konkurent ostalim velikim streaming platformama, poput Netflixa i Hulu.

Jedna od najvećih prednosti koju ima Amazon Prime Video usluga je široka i raznolika ponuda sadržaja

Pretplatnici mogu uživati u tisućama filmova i TV serija, uključujući popularne naslove poput The Marvelous Mrs. Maisel, The Boys i Jack Ryan. Osim licenciranog sadržaja, Amazon Prime Video ima i ekskluzivne produkcije koje su ključne za njegovu diferencijaciju na tržištu. Jedan od najvažnijih projekata u tom segmentu je serija The Lord of the Rings: The Rings of Power, koja je privukla veliku pažnju fanova diljem svijeta. Također, Prime Video nudi i prijenose velikih sportskih događaja. Izdvojit ćemo NFL-ove utakmice Thursday Night Football, što dodatno širi njegovu privlačnost za različite skupine gledatelja.

Poslovni model Prime Video usluge temelji se na hibridnom pristupu. Naime, u većini zemalja usluga je uključena u Amazon Prime članstvo. A ono, osim pristupa streaming sadržajima, nudi i pogodnosti poput brže dostave proizvoda. U zemljama gdje Amazon Prime nije dostupan, Prime Video se nudi kao samostalna usluga po povoljnim cijenama.

Jedna od zanimljivih opcija koje Prime Video nudi je mogućnost dodavanja dodatnih pretplatničkih kanala znanih i kao Prime Channels, a oni su kao što su HBO, Starz ili Showtime. A to omogućuje korisnicima kreiranje vlastitog sadržajnog iskustva prema osobnim preferencijama. I dodajmo, dostupnost Prime Video usluge u više od 240 zemalja i teritorija omogućila je Amazonu da dosegne globalnu publiku. A čime je stekao značajnu prednost u globalnom “ratu streaming usluga”.

Amazonova tehnološka ekspertiza značajno doprinosi kvaliteti korisničkog iskustva na Prime Video platformi

Usluga podržava streaming u 4K Ultra HD i HDR formatu. A to osigurava vrhunski vizualni doživljaj za uređaje koji podržavaju tu tehnologiju. Uz to, nudi mogućnost preuzimanja sadržaja za offline gledanje, što je korisno za korisnike u pokretu.

Platforma također koristi napredne algoritme za preporuke sadržaja, prilagođavajući ponudu na temelju korisničkih navika gledanja. X-Ray funkcija, jedna od posebnosti Prime Videa, omogućuje gledateljima uvid u informacije o glumcima, likovima i zanimljivostima vezanim uz scene koje gledaju, dodajući interaktivnu dimenziju gledanju.

Unatoč svom uspjehu Amazon Prime Video se suočava s jakom konkurencijom

Netflix, Disney+ i Hulu glavni su rivali, svaki sa svojim jedinstvenim modelima cijena i originalnim sadržajem. Ali, dok Netflix i dalje predvodi tržište, Prime Video se pozicionirao kao ozbiljan konkurent zahvaljujući konkurentnim cijenama, integriranim pogodnostima uz Amazon Prime i vlastitom produkcijom visokokvalitetnih sadržaja. Također, izazovi vezani uz licenciranje i regionalne preferencije često utječu na dostupnost sadržaja u različitim zemljama. No, Amazon se trudi proširiti svoju ponudu lokaliziranog sadržaja kako bi privukao publiku iz svih dijelova svijeta.

Amazon Prime Video nastavit će rasti i ulagati u originalne sadržaje kako bi privukao nove pretplatnike. Povećana ulaganja u ekskluzivna prava za prijenos sportskih događaja i suradnja s velikim produkcijskim kućama daju naslutiti da će Prime Video zadržati svoju vodeću poziciju na tržištu streaming usluga. A kako Amazon dodatno integrira svoju zabavnu i e-commerce ponudu, Prime Video će postati još značajniji dio Amazonovog ekosustava. Ukratko, Prime Video je izrastao u globalnog lidera u streaming industriji. A nudi bogat sadržaj i tehnološke inovacije, koje ga izdvajaju od konkurencije. Sve dodatne informacije o ovoj streaming platformi doznajte na Wikipediji.

VIDEO | The Lord of the Rings: The Rings of Power | Season 2 – Official Trailer | Prime Video

Tagged