high angle corporate meeting with women | freepik | 2024.

Savjeti za rukovoditeljice koje se žele probiti u 6 industrija u kojima dominiraju muškarci

U posljednjih nekoliko desetljeća, žene su postigle značajan napredak na radnim mjestima, no ipak, u nekoliko sektora gospodarstva i industrija i dalje odlučno dominiraju muškarci. Ženama na čelu može biti izazovno probiti se u sektorima koji sežu od IT-a, građevinskog sektora, do inženjeringa i bankarstva. Međutim, nemojte dopustiti da vas razlika u spolu obeshrabri! Uz odgovarajuću taktiku, zamislivo je obavljati takve poslove i čak preuzeti vodstvo.

Iako je potrebno još mnogo toga učiniti, žene su postigle značajan napredak u poslu. Biti žena u području u kojem prevladavaju muškarci daje vam jasnu sliku što znači biti pripadnik manjine. Za obavljanje istog posla žene dobivaju manju plaću od muškaraca, imaju niže stope unapređenja i vjerojatnije je da će se suočiti s brojnim predrasudama. Industrije kojima dominiraju muškarci vjerojatnije će održavati te predrasude i poticati nepovoljne uvjete za žene, kao što su visoka razina stresa i anksioznosti, nedostatak mentorstva, a čak i seksualno zlostavljanje.

Objava informacija Istraživačkog odjela Statista iz listopada 2022. godine prikazala je globalne stope zaposlenosti muškaraca i žena od 2000. Stope zaposlenosti muškaraca kontinuirano nadmašuju stope zaposlenosti žena, a razlika se jedva smanjila u posljednjih 20 godina.

Ovih 6 savjeta pomoći će vam da uplovite u svijet industrija u kojima prevladavaju muškarci

#1 Financije

Financije su nedvojbeno sektor u kojem se ženama može biti izazovno probiti.

Iako su prisutne u 57% početnih pozicija financijskih organizacija diljem svijeta, žene su često nedovoljno zastupljene u vodećim ulogama u ovom području. Kao nadređena žena u ovoj industriji, morate uspostaviti veze s drugim financijskim stručnjacima i pokazati svoju stručnost u područjima kao što su financijsko planiranje i ulaganje. Umrežavanje je također bitno. Odlazak na događaje ili pridruživanje financijskim grupama za žene pomoći će vam u uspostavljanju vašeg ugleda na spomenutom području i uspostaviti važne kontakte sa sponzorima ili mentorima koji bi vam mogli pomoći u budućnosti.

#2 Tehnologija

Dugo se vremena tehnološki sektor doživljavao kao “muška liga”.

Iako čine gotovo polovicu američke radne snage, žene imaju samo mali udio poslova povezanih s IT-om. Mnoge su žene uspjele srušiti stakleni strop i postati istaknute osobe u računalnoj industriji unatoč ovim preprekama. Njihov se uspjeh često pripisuje mentorstvu koji prepoznaju njihove potrebe i iskustva i koji više ističu njihove prednosti od mana. Sudjelovanje na konferencijama ili događajima za umrežavanje osmišljenim posebno za žene u tehnološkom sektoru može vam pomoći da se istaknete. Možete puno naučiti od iskusnih profesionalaca koji iskreno žele vidjeti vaš uspjeh.

#3 Proizvodnja

Sektor proizvodnje je još jedan sektor u kojem su se žene na čelu suočavale s preprekama u napretku.

Možete postati prepoznati i pozicionirati se kao autoritet u ovoj industriji uspostavljanjem veza s asistentima i donatorima koji su već na najvišim vodećim pozicijama. Također je ključno pokazati svoje znanje i stručnost u ovom području. Ali i biti u toku s najnovijim razvojem u proizvodnoj industriji.

Kada konačno postanete lider u ovom sektoru, korištenje suvremenih tehnologija i pojednostavljenje postupaka će vam svakako olakšati posao. Na primjer, dodavanje robota na liniji za proizvodnju hrane može vam pomoći u automatizaciji i uštedi na troškovima. A to će pružiti vašoj tvrtki konkurentsku prednost. Ova i slična djela pokazat će vašu spremnost za preuzimanje teških zadataka i vaše liderske sposobnosti. I to one koje će vam pomoći u vođenju proizvodnog sektora u budućnosti.

#4 Građevinarstvo

U graditeljskoj profesiji u kojoj tradicionalno dominiraju muškarci, žene imaju značajne izazove u postizanju viših rukovodećih i vodećih pozicija.

Ovdje su proaktivnost u traženju mogućnosti za umrežavanje unutar svoje tvrtke ili zajednice, inicijativa i izlaganje znanja najbolji načini da žene budu prepoznate. Također je važno imati na umu da nije svako gradilište isto. Ako je građevinski posao ono što tražite, pokušajte prvo istražiti poslodavce. Naime, neki bi mogli biti susretljiviji prema kandidatkinjama od drugih.

#5 Klađenje i Casino

Nejednakost spolova uvijek je bila primjer u svijetu klađenja i kockanja.

Postizanje uspjeha u carstvu kockarnica, žetona, blefiranja i sportskih oklada još uvijek je teško, unatoč prisutnosti uspješnih žena u područjima u kojima tradicionalno dominiraju muškarci, poput bankarstva. Ako uzmete u obzir sve druge poteškoće s kojima se susreću žene u industrijama s velikim brojem muških zaposlenika, situacija postaje samo gora.

Otprilike 70% zaposlenih u sektoru igara na sreću su muškarci. To je općenito u skladu s većim tehnološkim sektorom, gdje žene čine oko 26% radne snage. Kao rezultat toga, sektor gubi na sposobnostima, perspektivama, idejama i inovativnosti žena. Kada pogledamo uloge casina i kockanje, rodni jaz se još više povećava, a žene drže samo 16% vodećih mjesta. Kada muškarci zauzimaju veliku većinu vodećih pozicija, “bratska kultura” raste. I tako obeshrabruje žene da ulaze u poslove u kojima nema značajne prisutnosti ženskih vođa. To u konačnici rezultira još većim nesrazmjerom u raznolikosti.

No, trendovi se brzo mijenjaju. Na primjer, u usporedbi s drugim granama, napredovanje na poslu događa se puno brže u brzorastućem sektoru sportskog klađenja. I to posebice u klađenju putem mobilnih uređaja na ovom linku. A u ovoj profesiji žene se brže promiču u vodeće uloge – tri do pet godina za razliku od desetljeća u drugim industrijama gdje ženama trebaju desetljeća da dođu do vrha odjela ili organizacije. Rukovoditelji koji se bave sportskim klađenjem također moraju biti u tijeku s novim zakonima i razvojem tehnologija. Nije svatko stvoren za za to, ali ako možete prihvatiti izazov, uspjet ćete.

Od presudne je važnosti implementirati mehanizme koji podržavaju pristup žena obrazovanju i razvoju vještina, a to mora biti trajni napor. Osim toga, iskoristite novosti iz industrije. Trenirajte i umrežite se s drugim ženama na terenu na konferencijama kako biste razvili i uključili svoja znanja i vještine. U ovom je području potrebno više iskusnih, analitičkih mislilaca i žena vođenih brojkama. Ovi poslovi zahtijevaju specifičnu vrstu osobe, a kulturna prilagođenost je presudna.

#6 Poljoprivreda

Poljoprivredni sektor posljednji je na ovom popisu.

Iako je kroz povijest to bilo jedno od područja u kojima su dominirali muškarci, ženski rukovoditelji postupno počinju postajati zapaženiji u ovom području. Stjecanje stručnosti u područjima kao što su uzgoj stoke, održavanje poljoprivredne opreme i upravljanje usjevima ključno je za premošćivanje rodnog jaza u poljoprivrednim industrijama. I ovdje je umrežavanje bitno. Uključivanje u profesionalne grupe ili sudjelovanje na konferencijama posebno za žene u agrobiznisu pomoći će vam da se afirmirate na terenu i stvorite važne veze koje će vam pomoći da napredujete.

Zaključak

Nemojte se ustručavati izraziti svoje mišljenje i govoriti. Prema istraživanjima, žene se često osjećaju kao da ih njihov spol čini autsajderima u određenim situacijama. Možete prevladati ovaj osjećaj i dokazati da ste učinkovit vođa koji može napredovati u polju kojim dominiraju muškarci govoreći glasno i ponašajući se samouvjereno.

Iako može biti teško, probiti se u industrije u kojima prevladavaju muškarci nije nemoguće! Možete uspjeti kao vođa u bilo kojem području koje odaberete ako budete svjesni poteškoća s kojima se suočavaju žene voditeljice u tim područjima, uspostavite veze s drugim profesionalcima u tom području, pokažete svoje znanje o relevantnim temama, preuzmete inicijativu kada je potrebno. I vi možete utjecati na tvrtke u kojima su povijesno dominirali muškarci ako uložite potrebne napore i kombinirate strateško razmišljanje s napornim radom i predanošću.


Tagged