prašak za pecivo | baking soda | 2024.

Prašak za pecivo | Sredstvo za dizanje tijesta koje ujedno omogućuje da pečeni proizvodi budu lagani, prozračni i ravnomjerno pečeni

Prašak za pecivo je ključan sastojak u mnogim receptima, posebno u pekarskim proizvodima poput kolača, keksa, muffina i kruha. Iako je često neprimjetan u svojoj ulozi, njegova funkcija je od presudne važnosti za postizanje odgovarajuće teksture i volumena pečenih proizvoda. Ovaj sastojak djeluje kao sredstvo za dizanje tijesta, omogućujući da pečeni proizvodi budu lagani, prozračni i ravnomjerno pečeni.

Prašak za pecivo se pojavio kao rezultat potrebe za učinkovitijim i konzistentnijim načinom dizanja tijesta. U prošlosti su se koristili prirodni agensi poput kvasca, ali ovaj proces bio je dugotrajan i ne uvijek predvidljiv. Zato su krajem 18. i početkom 19. stoljeća kemičari počeli istraživati druge načine dizanja tijesta. Tako je 1843. godine britanski kemičar Alfred Bird razvio prvi prašak za pecivo, koji se temelji na kemijskoj reakciji između kiseline i baze.

Ovaj sastojak postao je popularan jer je omogućavao brzinu i jednostavnost pripreme pekarskih proizvoda. Njegova popularnost osobito je rasla s razvojem masovne proizvodnje hrane i uvođenjem pečenja u kućanstva.

Prašak za pecivo sastoji se od tri osnovna sastojka

  1. Baza (natrijev bikarbonat, odnosno soda bikarbona) | Ovaj sastojak je alkalna tvar koja reagira s kiselinom u prisutnosti vlage.
  2. Kiselina | Kiseli sastojci mogu varirati, ali najčešće se koriste tartarat (kalijev hidrogentartrat), aluminijev fosfat ili limunska kiselina.
  3. Škrob | Ovaj sastojak djeluje kao sredstvo za sušenje i sprječava preranu reakciju baze i kiseline prije nego što dođu u kontakt s vlagom.

Kada se prašak za pecivo pomiješa s mokrim sastojcima, dolazi do kemijske reakcije između natrijevog bikarbonata i kiseline, čime se oslobađa ugljični dioksid. Ovaj plin uzrokuje širenje tijesta i stvaranje mjehurića koji daju prozračnost pečenim proizvodima.

Prašak za pecivo se dijeli u dvije glavne kategorije

Jednostruki prašak za pecivo | Ova vrsta sadrži kiseli sastojak koji reagira s bazom odmah nakon što dođe u dodir s vlagom. Zbog toga tijesto treba odmah peći nakon miješanja kako bi se postigla maksimalna učinkovitost dizanja.

Dvostruki prašak za pecivo | Ova vrsta praška sadrži dvije faze reakcije. Prva reakcija odvija se kada se sastojci pomiješaju s tekućinom, dok se druga odvija pod djelovanjem topline tijekom pečenja. To omogućuje više vremena za pripremu tijesta i veće jamstvo da će se pečenje uspješno podići. Dvostruki prašak najčešće se koristi u domaćim receptima jer pruža veću fleksibilnost.

Razlike između praška za pecivo i sode bikarbone

Iako se često zamjenjuju, prašak za pecivo i soda bikarbona nisu isti sastojci. Naime, soda bikarbona je čisti natrijev bikarbonat i zahtijeva kiseli sastojak, poput limunovog soka, mlaćenice ili octa, kako bi došlo do reakcije. Praškovi za pecivo, s druge strane, već sadrže kiseli sastojak pa ih nije potrebno kombinirati s dodatnim kiselinama.

Ako se u receptu koristi samo soda bikarbona, a nema dovoljno kiseline, tijesto neće narasti kako treba. S druge strane, previše sode bikarbone može rezultirati neugodnim, metalnim okusom. Prašak za pecivo pruža veću preciznost i predvidljivost u receptima, zbog čega se često koristi.

Prašak za pecivo je jednostavan za korištenje

Ali je jako važno pratiti recepte i ne dodavati previše ili premalo. Tako previše praška za pecivo može uzrokovati prekomjerno širenje tijesta, dok premalo može rezultirati teškim i zbijenim proizvodom. Također, važno je pravilno skladištiti prašak kako bi zadržao svoju učinkovitost. Treba ga čuvati na hladnom i suhom mjestu, daleko od vlage, jer vlaga može potaknuti preranu kemijsku reakciju. Preporučuje se koristiti prašak unutar 6 do 12 mjeseci nakon otvaranja. Također, moguće ga je testirati i to tako da se mala količina pomiješa s toplom vodom. Pa ako se pojave mjehurići, prašak je i dalje aktivan.

Ukratko, prašak je jedan od onih sastojaka koji često ostaje neprimijećen, ali bez njega mnogi pekarski proizvodi ne bi imali željenu teksturu i oblik. Njegova sposobnost da dizanjem tijesta stvori lagane i prozračne proizvode čini ga nezamjenjivim u kuhinji. Uz pravilnu upotrebu i skladištenje, ovaj prašak može osigurati da svaki kolač, kruh ili pecivo bude savršeno pečen. Više o prašku za pecivo doznajte na Wikipediji. A ako vas zanimaju jela u koje možete pripremati sa ovim sredstvom, provjerite što nudimo u našoj rubrici Recepti.

Tagged