picelj i prijatelji | msu zagreb | 2024.

Picelj i prijatelji | Retrospektivna izložba radova Ivana Picelja, istaknutog hrvatskog umjetnika, održava se u MSU-u od 19. rujna do 17. studenog 2024. godine

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika i zagrebački Muzej suvremene umjetnosti pozivaju vas na otvorenje retrospektivne izložbe “Picelj i prijatelji”. A na ovoj izložbi će se predstaviti radovi Ivana Picelja, jednog od najistaknutijih hrvatskih umjetnika druge polovice 20. stoljeća. I dodajmo, otvorenje izložbe “Picelj i prijatelji” će se održati u četvrtak, 19. rujna 2024. godine, u 19.30 sati. A izložbu, koja se održava u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu možete pogledati do nedjelje, 17. studenog.

Prva sveobuhvatna retrospektiva Piceljevog stvaralaštva nakon smrti organizira se povodom stogodišnjice njegovog rođenja. Autor izložbe je prof. dr. sc. Zvonko Maković, a tijekom njenog trajanja bit će organiziran bogat i raznovrstan popratni filmski, edukativni i diskurzivni program. No, održat će se i brojna stručna vodstva.

Izložbom Picelj i prijatelji predstavlja se izvanredan i širok Piceljev opus. Također, osvjetljuju se njegovi inovativni doprinosi umjetničkom području. No, podcrtava se i njegova ključna uloga na međunarodnoj umjetničkoj sceni. Ivan Picelj je predvodnik apstraktne umjetnosti 1950-ih godina, ali je i član umjetničkih grupa EXAT-51 i pokreta Nove tendencije koji je grad Zagreb stavio na globalnu kartu umjetničkih zbivanja. Njegovi radovi zastupljeni su u fundusima istaknutih svjetskih muzeja, poput Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku, muzeja Tate Modern i Victoria & Albert u Londonu, centra Georges Pompidou u Parizu, muzeja Sztuki u Lodzu…

Ivan Picelj je svoju umjetnost uvijek vezao s umjetnošću bliskih suradnika i prijatelja

Kako ističe kustos izložbe Zvonko Maković, Ivan Picelj važan je ne samo kao istaknuti pojedinac i umjetnik koji je u teškim vremenima inaugurirao apstraktnu umjetnost svjesno se pozivajući na velike prethodnike iz avangardi s početka stoljeća, što je u tadašnjoj društvenoj i političkoj praksi imalo negativni odjek, nego je svoju umjetnost uvijek vezao s umjetnošću bliskih suradnika i prijatelja. Od najranijih dana Picelj je težio kolektivnoj afirmaciji, ne individualnoj.

On je bio taj koji je uspostavljao veze u inozemstvu i tako stvarao mogućnosti da se već na početku pedesetih naši umjetnici, a ne samo on predstavljaju na relevantnim izložbama u svijetu i to u respektabilnim galerijama. Također, kroz Piceljevo su se djelo nalazile jasne poveznice koje su hrvatsku umjetnost pedesetih godina uključivale u tokove koji su nastajali u velikim, mahom europskim središtima toga doba.

Izložba “Picelj i prijatelji” uključuje sve segmenate njegova djelovanja

Upravo sve nabrojano glavni je razlog proširivanja retrospektivne izložbe Picelj i prijatelji. A proširila se uključivanjem svih segmenata njegova djelovanja. Od slikarstva do objekata, preko grafičkog dizajna, kako plakata, tako i opreme knjiga, kataloga i časopisa. A paralelno s njima i djela umjetnikovih prijatelja, odreda istaknutih protagonista njegova vremena. Točnije, Yaacova Agama, Getulia Alvianija, Hansa Arpa, Mihajla Arsovskog, Vojina Bakića, Vladimira Bonačića, Carlosa Cruz-Dieza, Iva Kaline, Julija Knifera, Almira Mavigniera, Francoisa Morelleta, Vladimira Kristla, Božidara Rašice, Jesúsa Rafaela Sota, Aleksandra Srneca i Victora Vasarelyja.

Iznimno stvaralaštvo Ivana Picelja dodatno će se aktualizirati raznovrsnim tematskim popratnim programom. A njega je MSU Zagreb namijenio širokom dobnom rasponu posjetitelja. Tako će se organizirati radionica Mali i veliki, a održat će se u subotu, 5. listopada. Dodajmo, ona je namijenjena djeci od 4 do 10 godina i roditeljima ili starijoj pratnji. Tu je i radionica KreARTivka koja se održava u subotu, 9. studenog, a namijenjena je djeci od 6 do 10 godina. Spomenimo i izložbu učenika osnovnih i srednjih škola CreArtivci, a koja je na rasporedu od 14. do 17. studenog.

U sklopu izložbe “Picelj i prijatelji” prikazat će se i film “Nove tendencije”

Film Nove tendencije bit će prikazan u petak, 15. studenog, u 18 sati, uz razgovor s relevantnim stručnjacima. Također, organizirati će se diskurzivni program na kojem će sa stručnim predavanjima sudjelovati autor izložbe prof. dr. sc. Zvonko Maković (Ivan Picelj – formativne godine i EXAT 51, 3. listopada, 18 sati), voditeljica Zbirke slikarstva u Muzeju suvremene umjetnosti, suradnica na izložbi i urednica monografije Ivana Picelja dr. sc. Snježana Pintarić (Piceljevi reljefi, 7. studeni, 18 sati), voditeljica Zbirke grafičkog dizajna u Muzeju za umjetnost i obrt dr. sc. Koraljka Vlajo (Vizualni identiteti Ivana Picelja, 24. listopada, u 18 sati) i voditeljica Arhiva Tošo Dabac Bella Rupena (Picelj i Dabac – dugogodišnje kreativno prijateljstvo, 30. listopada, 18 sati).

U sklopu izložbe Picelj i prijatelji organizirat će se i brojna stručna vodstva za javnost i to nedjeljama u 11:30 sati. Točnije, 29. rujna, 27. listopada te 17. studenog, dok će stručno vodstvo za javnost uz kustosa izložbe biti upriličeno 17. listopada, od 18 sati. Zagrebačka uspješnica, posljednja ovogodišnja pješačka tura Art ex Machina koja tematizira Nove tendencije, održat će se u subotu, 19. listopada, s posebnim fokusom na stvaralaštvo Ivana Picelja, a povodom izložbe Picelj i prijatelji. Sve što vas dodatno zanima vezano za Ivana Picelja doznajte na Wikipediji.

VIDEO | JEDNO DJELO: Ivan Picelj – Kompozicija XL-1

Tagged