davor kajfeš | 1934. - 2024.

Davor Kajfeš, proslavljeni jazz pijanist i skladatelj, preminuo u devedesetoj godini života

U devedesetoj godini života, u nedjelju, 1. rujna 2024. godine, preminuo je proslavljeni jazz pijanist i skladatelj Davor Kajfeš. Njegova izrazita razina prirođene muzikalnosti, umjetnička znatiželja i sveprisutni nagon za istraživanjem rezultirali su jedinstvenim glazbenim ostvarenjima prepoznatim diljem svijeta. Jazz je bio njegova velika ljubav, a slušao ga je, kažu, doslovno do zadnjeg trenutka života.

Davor Kajfeš diplomirao je 1964. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 1958. do 1967. godine bio je pijanist Plesnog orkestra RTV Zagreb i istodobno član i potom umjetnički voditelj Zagrebačkog jazz kvarteta s kojim je gostovao u zemljama Europe, bivšem Sovjetskom savezu i Americi. Dodajmo da je tijekom nastupa Americi najznačajniji bio onaj 1979. godine na Monterey Jazz festivalu s trijom i BP Convention, grupom Boška Petrovića.

Ostvario je mnogobrojne nastupe i snimanja za radio i nosače zvuka s uglednim svjetskim solistima jazza i bluesa. Ti glazbenici su bili John Lewis, Art Farmer, Buck Clayton, Helen Humes, Big Joe Turner, T-Bone Walker… U Švedskoj je surađivao s poznatim skandinavskim umjetnicima Svendom Asmussenom i Alice Babs, a s njima je snimio i LP naziva Simple isn’t easy.

Ovaj vrsni glazbenik je bio i suradnik na satovima tehnike modernog plesa i jazza

Od 1967. do 1999. godine djelovao je u Stockholmu. A u tom gradu je predavao glazbu na Visokoj školi za ples i koreografiju (University College of Dance). Pored toga, bio je glazbeni suradnik na satovima tehnike modernog plesa i jazza. Tako je u zajednici s plesačkim pedagozima predavao ritmiku, kompoziciju i improvizaciju prilagođene potrebama u koegzistenciji glazbe i pokreta. Skladao je glazbu za suvremeni ples i jazz dance i balet za mnoge javne produkcije u okvirima škole.

Posljednjih je godina Davor Kajfeš bio naročito angažiran u obrazovanju i prenošenju iskustava na mlađi naraštaj muzičara u području suvremenog plesa u Finskoj i Švedskoj. Od 1988. godine surađivao je i nastupao s poznatim švedskim skladateljem i violončelistom Peterom Schubackom, s vlastitim slobodno improviziranim materijalom. U Stockholmu je 2002. godine objavljen CD sa snimkom improviziranog muziciranja za Švedski radio pod nazivom Impositions. Autor je mnogobrojnih glazbenih djela za jazz soliste i različite sastave od kojih ih je veliki dio zabilježen na raznim uspješnim albumima. Više o Davoru Kajfešu doznajte na stranicama Hrvatske enciklopedije.

VIDEO | Davor Kajfeš – A fairytale for Goran | Gala Concert in Zagreb | 2009.

Tagged