britanski humor | 2024.

Britanski humor | Prepoznatljiv stil komedije koji je tijekom stoljeća postao sinonim za sofisticiranost, suptilnost i često surovu ironiju

Britanski humor je prepoznatljiv stil komedije koji je tijekom stoljeća postao sinonim za sofisticiranost, suptilnost i često surovu ironiju. Karakteriziran je suhim duhom, apsurdom, satiriranjem društvenih normi te sklonostima prema crnom humoru. Ovaj stil humora utjecao je na mnoge druge komičarske tradicije širom svijeta, no ostaje jedinstven zbog svoje duboke ukorijenjenosti u britanskoj kulturi, povijesti i jeziku.

Korijeni britanskog humora sežu daleko u povijest, a jedna od najranijih manifestacija ovog stila može se naći u djelima Williama Shakespearea. Njegove komedije, poput San Ivanjske noći ili Mnogo vike ni za što, obiluju dosjetkama, verbalnim igrama i situacijskim humorom koji se često oslanja na zabune identiteta i nesporazume. Shakespeareov humor je sofisticiran, često dvosmislen i namijenjen različitim slojevima publike. Od aristokracije do običnih ljudi.

S vremenom se britanski humor razvijao, prilagođavajući se promjenama u društvu. U 18. i 19. stoljeću, pojavili su se satiričari poput Jonathana Swifta i autora kao što je Charles Dickens, koji su koristili humor kao sredstvo za kritiku društva. Tako Swiftova Guliverova putovanja nisu samo pustolovna priča, već i oštra satira ljudske prirode i političkih sustava. Dickens, s druge strane, u svojim romanima poput Božićne priče koristi humor da bi istaknuo socijalne nepravde i kontraste između bogatih i siromašnih.

Jedan od najprepoznatljivijih aspekata britanskog humora je takozvani “suhi humor” ili “dry humor”

To je stil humora koji se oslanja na suzdržanu, nepretencioznu dostavu šala, često uz ravnodušan ili ozbiljan izraz lica. Ovakav humor ne zahtijeva naglašene gestikulacije ili pretjerano izražavanje emocija. Naime, njegova snaga leži u suptilnosti i implicitnosti.

Ironija je još jedan ključan element britanskog humora. Ova stilistička figura često se koristi kako bi se suptilno ukazalo na suprotnosti između onoga što se kaže i onoga što se misli ili što je stvarnost. Ironija je prisutna u svakodnevnim razgovorima, ali i u književnosti, filmu i kazalištu. Ona omogućava Britancima da izraze kritiku ili nezadovoljstvo bez direktne konfrontacije, čineći komunikaciju sofisticiranijom.

Apsurdni humor je još jedna značajka koja karakterizira britanski humor

Britanske komedije su prepune apsurdnog humora, a one takve komedije su posebno bile popularna tijekom 20. stoljeća. Predstavnici ovoga stila su skupine i komičari kao što su Monty Python, čiji su skečevi i filmovi često prikazivali nelogične situacije i besmislene dijaloge koji naizgled nemaju smisla, ali u svojoj srži nose dublje poruke o ljudskoj prirodi i društvu.

Crni humor, koji se bavi temama poput smrti, bolesti, ili tragedije na način koji izaziva smijeh, također ima posebno mjesto u britanskoj komediji. Ovaj stil često koristi kontrast između ozbiljnosti teme i ležernog, čak bezosjećajnog tona kako bi stvorio humoristični efekt. Primjer ovog stila može se naći u serijama poput Crna Guja (Blackadder), gdje povijesne i društvene tragedije služe kao pozadina za duhovite i oštre komentare.

Britanski humor ima dubok utjecaj na globalnu komičarsku scenu

Serije poput Mućki (Only Fools and Horses), Allo Allo! i Fawlty Towers postale su popularne diljem svijeta. A britanski komičari poput Rowana Atkinsona, poznatog po ulozi Mr. Beana, postali su međunarodno priznati. Britanski humor također je utjecao na američku komediju, osobito kroz serije poput The Office, a koja je prerada britanske originalne verzije koju je stvorio Ricky Gervais, ali i mnoge druge adaptacije.

Ukatko, britanski humor je mnogo više od sredstava za zabavu. On je odraz britanske kulture, jezika i povijesti. Njegova suptilnost, ironija, apsurdnost i spremnost da se suoči s tamnijim stranama ljudskog iskustva čine ga jedinstvenim u svijetu komedije. Bez obzira na to koliko se vremena promijeni, britanski humor ostaje relevantan i nastavlja nasmijavati i inspirirati ljude širom svijeta. Više o britanskom humoru možete doznati na Wikipediji.

VIDEO TRAILER | Only Fools and Horses (Mućke) | Allo Allo

Tagged