castle | nathan fillion & stana katic | 2009. - 2016.

Castle | TV serija u kojoj su šarmantni pisac i neodoljiva detektivka u neprestanom lovu na misterije

“Castle” je američka kriminalistička serija koja se emitirala na TV mreži ABC od 9. ožujka 2009. do 16. svibnja 2016. godine. Seriju je kreirao Andrew W. Marlowe, a u glavnim ulogama su Nathan Fillion kao Richard Castle, uspješni autor kriminalističkih romana i Stana Katic kao Kate Beckett, talentirana i odlučna detektivka iz njujorške policije. “Castle” je brzo postala jedna od omiljenih serija zbog svoje kombinacije kriminalističke drame, humora i kemije između glavnih likova.

Serija započinje kada Richard Castle, poznati pisac kriminalističkih romana, postane uključen u istragu niza ubojstava koja oponašaju scene iz njegovih knjiga. Nakon što pomaže detektivki Kate Beckett i njezinom timu riješiti slučaj, Castle dobiva dozvolu da prati Beckett u budućim istragama kao dio istraživanja za svoje nove knjige. Iako Beckett u početku nije oduševljena njegovom prisutnošću, postupno se razvija uzajamno poštovanje. A kasnije i ljubavna veza između njih dvoje…

Svaka epizoda ove TV serije prati novi slučaj koji Beckett i Castle istražuju. No, istovremeno se razvijaju i dublji narativni lukovi koji uključuju misterije iz Beckettine prošlosti. A posebno u vezi s neriješenim ubojstvom njezine majke. Castle donosi svoj jedinstveni pristup istragama, često koristeći svoju maštu i sposobnost da razmišlja “izvan okvira”. A to često dovodi do sukoba s Beckettinim pragmatičnim i racionalnim pristupom, ali i do uspješnog rješavanja slučajeva.

Pored Richarda Castlea i Kate Beckett, serija ima niz drugih važnih likova koji obogaćuju priču

Martha Rodgers (Susan Sullivan) je Castleova majka, bivša glumica s izraženom osobnošću koja često daje mudre, ali i humoristične savjete svom sinu. Alexis Castle (Molly Quinn) je Castleova kći. A ona je odgovorna i inteligentna mlada djevojka koja često igra ulogu moralnog kompasa za svog oca.

U Beckettinom timu su detektivi Javier Esposito (Jon Huertas) i Kevin Ryan (Seamus Dever), dvojac koji ne samo da pruža podršku Beckett, već unosi i dozu humora i prijateljstva u seriju. Kapetan Roy Montgomery (Ruben Santiago Hudson), a kasnije kapetanica Victoria Gates (Penny Johnson Jerald), su nadređeni Beckettinog tima, koji upravljaju dinamikom između detektiva i osiguravaju da se pravda uvijek provede.

Ova TV serija kombinira elemente kriminalističke drame s humorom, romantikom i misterijom

Iako se serija bavi ozbiljnim temama poput ubojstava, nasilja i pravde, njezin ton je često lagan i zabavan, zahvaljujući dinamičnom odnosu između Castlea i Beckett. Njihov odnos, koji se razvija od profesionalnog partnerstva do romantične veze, glavni je fokus serije i jedan od ključnih razloga njezine popularnosti.

Stil serije često uključuje reference na popularnu kulturu, posebno na kriminalističke romane i filmove, što dodatno obogaćuje njezinu privlačnost. A Castleova uloga pisca omogućuje scenaristima da unesu elemente izmišljene naracije unutar naracije. Često vodeći gledatelje u razne teorije zavjere i kreativne scenarije…

Serija “Castle” je dobila pozitivne kritike, osobito zbog kemije između Nathana Filliona i Stane Katic

Ali dobila ih je i zbog sposobnosti serije da balansira između napetih kriminalističkih slučajeva i humora. I dodajmo, tijekom svojih osam sezona serija je osvojila brojne nagrade i nominacije. A Nathan Fillion je posebno hvaljen za svoj šarmantni i duhoviti prikaz Richarda Castlea. Također, on je svoju glumačku vještinu vrlo uspješno pokazao i TV seriji The Rookie. A više o toj seriji, u hrvatskoj znanoj i kao Novak, možete pročitati ovdje.

Ukratko, Castle je serija koja je uspjela zadržati gledatelje kroz kombinaciju pametnih i napetih kriminalističkih priča, humora i snažne emocionalne srži. Dinamičan odnos između glavnih likova, uz podršku sjajne glumačke ekipe i dobro napisanih scenarija, učinili su Castle nezaboravnom serijom koja je zadržala svoju popularnost i nakon završetka emitiranja. Više informacija o ovoj TV seriji možete doznati na IMDB-u.

VIDEO TRAILER: Castle

Tagged