the rookie | novak | 2018. - 2024.

The Rookie | Klasična policijska drama s neobičnim pristupom u kojem se glavni lik u svojim srednjim godinama odlučuje pridružiti policiji

“The Rookie” ili kako se na hrvatskom naziva “Novak”, američka je kriminalistička dramska serija koja je premijerno prikazana na ABC-u 16. listopada 2018. godine. Seriju je kreirao Alexi Hawley, a u glavnoj ulozi pojavljuje se Nathan Fillion, poznat po svojoj ulozi u TV seriji “Castle”. “The Rookie” se ističe jedinstvenom premisom, kombinirajući klasičnu policijsku dramu s neobičnim pristupom u kojem se glavni lik, u srednjim godinama, odlučuje pridružiti policiji.

Serija prati Johna Nolana (Nathan Fillion), četrdesetpetogodišnjaka koji, nakon što doživi prekretnicu u životu, odlučuje ostvariti svoj dugogodišnji san i postati policajac. Nakon što preživi oružanu pljačku u svom malom rodnom gradu, Nolan odlučuje započeti novi život. On seli u Los Angeles, gdje se prijavljuje u Policijsku akademiju LAPD-a. Usprkos njegovim godinama, Nolan uspijeva završiti obuku i pridružuje se policijskoj postaji kao najstariji početnik, odnosno “rookie”. Njegova prisutnost izaziva različite reakcije među kolegama, jer mnogi sumnjaju u njegove motive i sposobnost da se prilagodi izazovima koje nosi policijski posao u velikom gradu.

Kako se serija razvija, John Nolan se suočava s brojnim izazovima. Točnije, od strogih nadređenih do opasnih situacija na terenu. No, ono što ga najviše muči je pitanje može li se dokazati u svijetu gdje su svi oko njega znatno mlađi i fizički spremniji. Serija istražuje teme poput predrasuda, pritiska koji dolazi s karijerom te balansiranja između osobnog i profesionalnog života.

Pored Johna Nolana ova serija uključuje i cijeli niz zanimljivih likova koji obogaćuju priču

Među njima su i Lucy Chen (Melissa O’Neil), mlada i ambiciozna novakinja koja brzo postaje Nolanova prijateljica. Uz nju je i Jackson West (Titus Makin Jr.), sin visokorangiranog policajca koji se također bori s vlastitim očekivanjima. Tu su i Tim Bradford (Eric Winter), iskusni policajac koji postaje Nolanov mentor, a koji se u početku prema njemu odnosi s nepovjerenjem. A tu je i Angela Lopez (Alyssa Diaz). Ona je čvrsta i pravedna policajka koja vodi novake kroz njihove prve korake u službi. No, tijekom sezona dolaze i odlaze mnogi zanimljivi likovi…

Jedna od glavnih tema serije The Rookie je pitanje drugog početka u životu. Ali i mogućnosti da netko u srednjim godinama može uspjeti u karijeri koja je obično rezervirana za mlađe ljude. Također, serija istražuje izazove s kojima se suočavaju ljudi u srednjoj dobi kada pokušavaju ostvariti svoje snove. Uključujući predrasude, fizičke i mentalne zahtjeve te pritisak da se dokazuju.

Stil serije balansira između drame i humora. Ona prikazuje intenzivne situacije s dozom ljudskosti i duhovitosti. Serija također prikazuje svakodnevni život policajaca u Los Angelesu, s naglaskom na međuljudske odnose, etiku i moralne dileme koje dolaze s nošenjem uniforme.

TV serija “The Rookie” je naišla na pozitivne kritike, posebno zbog glume Nathana Filliona

Naime, on je svojim šarmom i karizmom dao dubinu liku Johna Nolana. Kritičari su pohvalili i scenarij koji uspijeva balansirati između ozbiljnih tema i lakših, zabavnijih trenutaka. Gledatelji su se također povezali s temom o novim počecima i suočavanju s izazovima, što je doprinijelo popularnosti serije.

Ukratko, The Rookie je TV serija koja uspješno kombinira kriminalističku dramu s emotivnim narativom o samootkrivanju i borbi protiv predrasuda. A kroz život Johna Nolana serija istražuje što znači slijediti svoje snove, bez obzira na godine. Ali i pokazuje koliko je važno ostati vjeran sebi usprkos izazovima. S jakim likovima i uvjerljivim pričama, The Rookie je postala omiljena među gledateljima i osigurala svoje mjesto kao jedna od popularnijih kriminalističkih serija posljednjih godina. Više o ovoj TV seriji doznajte na IMDB-u.

VIDEO: The Rookie (Novak) | Season 6 Trailer | Nathan Fillion series

Tagged