suvremeni ples | contemporary dance | 2024.

Suvremeni ples | Plesni stil koji stavlja naglasak na individualnost, izražavanje osobnih emocija i ideja te istraživanje novih pokreta i tehnika

Suvremeni ples je oblik plesne umjetnosti koji se razvio početkom 20. stoljeća kao reakcija na tada dominantne baletne i klasične plesne stilove. Ovaj plesni stil stavlja naglasak na individualnost, izražavanje osobnih emocija i ideja te istraživanje novih pokreta i tehnika. Suvremeni ples često se smatra eksperimentalnim i avangardnim, a koreografi i plesači u ovom žanru često pokušavaju pomaknuti granice onoga što se smatra plesom.

Suvremeni ples nastao je kao odgovor na rigidnost klasičnog baleta, koji je bio vrlo formaliziran i strukturiran. Plesači i koreografi početkom 20. stoljeća, poput Isadore Duncan, Ruth St. Denis i Marthe Graham, željeli su osloboditi ples od stroge forme baleta te istražiti prirodnije i slobodnije načine kretanja. Ovi pioniri suvremenog plesa uveli su nove principe, uključujući upotrebu gravitacije, težine i prirodnih pokreta tijela. A to je u velikoj mjeri utjecalo na razvoj ovog stila.

Jedna od ključnih karakteristika suvremenog plesa je odbacivanje tradicionalnih plesnih formi i struktura u korist improvizacije i individualnog izraza. Koreografi često koriste elemente iz različitih plesnih stilova, poput jazza, hip-hopa pa čak i borilačkih vještina, kako bi stvorili jedinstvene koreografije. Ovaj stil također naglašava odnos između tijela i prostora te istražuje kako se tijelo može kretati u odnosu na okoliš i druge plesače.

Tehnike i principi suvremenog plesa

Suvremeni ples se oslanja na nekoliko osnovnih tehnika koje su se razvijale tijekom 20. i 21. stoljeća. Jedna od najpoznatijih tehnika je Graham tehnika, koju je razvila Martha Graham. A ona se fokusira na kontrakciju i opuštanje mišića te na izražavanje emocija kroz pokret. Druga značajna tehnika je Limon tehnika. Ona se temelji na korištenju težine tijela i gravitacije, kako bi se stvorio fluidan i prirodan pokret.

Ostale tehnike uključuju Horton tehniku, koja naglašava snagu i fleksibilnost te Cunningham tehniku, koju je razvio Merce Cunningham, a koja istražuje odnos između slučajnosti i koreografije. Sve ove tehnike služe kao alat za plesače kako bi razvili svoje sposobnosti i kreativnost u okviru suvremenog plesa.

Suvremeni ples danas

Danas je suvremeni ples jedan od najpopularnijih plesnih stilova u svijetu. A postoje i brojne kompanije, škole i festivali posvećeni ovom žanru. Uz to, koreografi nastavljaju istraživati nove načine izražavanja kroz pokret. Oni često kombiniraju suvremeni ples s drugim umjetničkim formama, poput kazališta, vizualnih umjetnosti i glazbe.

Suvremeni ples također se često koristi kao sredstvo za istraživanje društvenih, političkih i kulturnih tema. Naime, mnogi suvremeni koreografi koriste ples kako bi postavili pitanja o identitetu, moći, rodnim ulogama i drugim važnim pitanjima. A tako ples postaje ne samo umjetnički, već i društveno relevantan medij.

Suvremeni ples je dinamičan i fleksibilan oblik plesne umjetnosti koji neprestano evoluira. Njegova sposobnost da integrira različite tehnike i stilove te da istražuje dublje emocije i ideje čini ga jednim od najuzbudljivijih oblika izražavanja u suvremenoj umjetnosti. Kroz svoj naglasak na individualnosti i slobodi izraza, suvremeni ples potiče plesače i gledatelje da promišljaju i reinterpretiraju svijet oko sebe na nove i inovativne načine. Više o suvremenom plesu ili kako se na engleskom naziva Contemporary dance doznajte na Wikipediji.

VIDEO: Contemporary dance routine | Total beginner

Tagged