globalno zatopljenje | global warming | 2024.

Globalno zatopljenje | Proces dugoročnog porasta prosječnih temperatura u atmosferi Zemlje, uglavnom uzrokovan ljudskim djelovanjem

Globalno zatopljenje predstavlja jedan od najznačajnijih izazova današnjice. Podsjetimo, to je proces dugoročnog porasta prosječnih temperatura u atmosferi Zemlje, uglavnom uzrokovan ljudskim djelovanjem, prvenstveno emisijom stakleničkih plinova kao što su ugljični dioksid (CO2), metan (CH4) i dušikov oksid (N2O). Ovi plinovi stvaraju efekt staklenika, zadržavajući toplinu koja bi inače pobjegla u svemir. A to rezultira zagrijavanjem planeta.

Glavni uzroci globalnog zatopljenja su spaljivanje fosilnih goriva, točnije, ugljena, nafte i plin. To predstavlja veliki problem, budući da se ta goriva danas najviše koriste proizvodnju energije, industrijske procese i transport. A ova aktivnost ispušta velike količine CO2 u atmosferu. Deforestacija također doprinosi problemu, jer se uništavanjem šuma smanjuje kapacitet Zemlje da apsorbira CO2. Poljoprivreda, posebno uzgoj stoke, emitira značajne količine metana, još jednog snažnog stakleničkog plina.

Posljedice globalnog zatopljenja su mnogostruke i utječu na sve aspekte života na Zemlji. Rast temperatura uzrokuje otapanje polarnih ledenih kapa i ledenjaka, što doprinosi porastu razine mora. To ugrožava obalne zajednice, uzrokuje eroziju i povećava rizik od poplava. Promjene u obrascima padalina dovode do ekstremnih vremenskih uvjeta, uključujući češće i intenzivnije suše, poplave i oluje. Mnoge biljne i životinjske vrste ne mogu se dovoljno brzo prilagoditi promjenjivim uvjetima, a to dovodi do smanjenja biološke raznolikosti. Oceani apsorbiraju veći dio viška topline i CO2, što uzrokuje njihovo zagrijavanje i zakiseljavanje, ugrožavajući morski život, uključujući koraljne grebene.

Globalno zatopljenje donosi velike probleme – kako ih riješiti i prilagoditi se?

Borba protiv globalnog zatopljenja zahtijeva globalne napore i suradnju. Smanjenje emisija stakleničkih plinova ključno je za usporavanje procesa. To uključuje prelazak na obnovljive izvore energije kao što su solarna, vjetro i hidroenergija, povećanje energetske učinkovitosti i promicanje održive poljoprivrede i šumarstva.

Međunarodni sporazumi poput Pariškog sporazuma iz 2015. godine postavljaju ciljeve za smanjenje emisija i ograničavanje porasta globalne temperature na ispod 2°C iznad predindustrijskih razina, s naporima da se zadrži na 1,5°C. Zemlje potpisnice obvezuju se na nacionalno određene doprinose (NDCs) za smanjenje emisija i prilagodbu klimatskim promjenama. Pojedinci također mogu doprinijeti borbi protiv globalnog zatopljenja smanjenjem osobne potrošnje energije, korištenjem javnog prijevoza, recikliranjem i podržavanjem politika i proizvoda koji su ekološki održivi.

Globalno zatopljenje predstavlja ozbiljnu prijetnju budućnosti našeg planeta. Kroz zajedničke napore na globalnoj, nacionalnoj i individualnoj razini, možemo raditi na smanjenju emisija stakleničkih plinova, prilagodbi promjenjivim uvjetima i očuvanju okoliša za buduće generacije. Svaki korak prema održivosti doprinosi zaštiti Zemlje od negativnih učinaka klimatskih promjena. Više o ovom problemu možete doznati na mrežnim stranicama UN-a na adresi un.org/en/climatechange.

VIDEO: Climate Change and Global Warming: Explained in Simple Words for Beginners

Tagged