film "glas" | ognjen sviličić | 2020.

Glas | Film Ognjena Sviličića koji kroz prizmu tinejdžera prikazuje borbu pojedinca protiv okoline stiže u zagrebačka kina u četvrtak, 23. siječnja 2020. godine

Pet godina nakon višestruko nagrađivanog filma “Takva su pravila”, jedan od najistaknutijih domaćih redatelja Ognjen Sviličić vraća se s filmom “Glas”, u kojem nanovo tematizira borbu pojedinca protiv okoline te odolijevanje konformizmu. A to ponovo radi kroz prizmu onih najosjetljivijih u formativnim godinama – tinejdžera. Podsjetimo, film “Glas” svjetsku je premijeru imao u listopadu 2019. godine na Međunarodnom filmskom festivalu u Busanu u Južnoj Koreji. A nakon premijere na najvećem azijskom filmosko festivalu u zagrebačka kina stiže u četvrtak, 23. siječnja 2020. godine, u distribuciji 2i Filma.

U središtu priče je Goran koji stiže u internat u kojem se nađe pod pritiskom instant-religije koja se ondje nameće. Čvrsta stava da vjera ne smije biti prisilna, on pruža otpor svojoj okolini. Pa čak i kad se svi okrenu protiv njega. “Ovo je priča o otporu pojedinca kolektivu u kojoj glavne uloge imaju djeca. Točnije, tinejdžeri koji se tek formiraju kao osobe. Kamera ih hvata u trenucima kad prave svoje odluke o konformizmu. Ali i kada promišljaju o vjerodostojnosti informacija koje dobivaju od starijih, odnosno od institucija. Na kraju jedan od njih, glavni lik filma, uspije poljuljati njihove stavove i uzdrmati svijet u kojem se do tada nije propitivalo ništa što im je bilo dato”, rekao je Ognjen Sviličić.

U filmu Glas glume Franko Jakovčević, Belma Salkunić, Karla Brbić, Barbara Vicković, Igor Kovač, Goran Bogdan, Stipe Radoja, Josip Lukić… A nastao je u koprodukciji Maxima filma, Biberche productions i Skopje film studija. Redatelj je Ognjen Sviličić, a scenaristi su Marijana Verhoef i Ognjen Sviličić. Direktor fotografije je Marinko Marinkić, montažerka Nataša Pantić, a scenografkinja Ivana Škrabalo. Snimatelj zvuka je Igor Popovski, dizajneri zvuka su Igor Perović i Ivan Kljajić. Kostimografkinja je Emilija Ivanovska Atanasovska, a slikarica maske Iva Kurobasa. I dodajmo, roducent filma je Damir Terešak, a koproducenti su Nikolina Vučetić Zečević i Tomi Salkovski. Više o ovom filmu doznajte na IMDB-u.

VIDEO TRAILER: Glas | The Voice | 2019.

Tagged