hrvatski barokni ansambl | croatian baroque ensemble | 2024.

Hrvatski barokni ansambl, sopranistica Ivana Lazar i dirigent Herve Niquet održavaju barokni gala koncert u HNK-u Zagreb u nedjelju, 19. svibnja 2024. godine

U zagrebačkom HNK-u Hrvatski barokni ansambl i operna prvakinje HNK-a u Zagrebu, sopranistica Ivana Lazar, pod vodstvom dirigenta Hervea Niqueta, održat će “Barokni gala koncert”. A ovaj svečani koncert na rasporedu je u nedjelju, 19. svibnja 2024. godine i počinje u 19.30 sati. Na programu ovog koncerta su djela koja su napisali kompozitori Marc-Antoine Charpentier (Premiere et deuxieme Marche pour les trompettes), Andre Campra (Suita iz Le Carnaval de Venis), Bonaventure François Joseph Petit (Concerto a 9 s trubama i oboama) i Joseph Bodin de Boismortier (Suita iz Don Quichotte chez la Duchesse, Op. 97).

Hrvatski barokni ansambl najznačajniji je hrvatski ansambl specijaliziran za povijesno obaviještenu interpretaciju glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha, na originalnim glazbalima i njihovim replikama. Ansambl je utemeljen 1999. godine i okuplja glazbenike mlađe generacije, zaljubljenike u iskonski zvuk i stilski osviještenu interpretaciju koja je u skladu s duhom i poetikom vremena u kojem je nastala. Ravnateljica ansambla renomirana je violinistica Laura Vadjon. Više o ovom baroknom ansamblu doznajte na mrežnim stranicama na adresi hrba.hr.

Herve Niquet je orguljaš, pijanist, skladatelj, zborovođa i dirigent. No, on je i jedan od najinventivnijih glazbenih ličnosti posljednjih godina. Uz to, posebno je priznat kao eminentan stručnjak za francuski repertoar od razdoblja baroka do Debussyja. Više od 15 godina ostvaruje redovne suradnje u Hrvatskoj. A surađuje s orkestrom zagrebačkog HNK-a, kojim je dirigirao u raznim operama, kao i s Hrvatskim baroknim ansamblom u različitim projektima razmjene i usavršavanja u francuskom repertoaru, a posebice u obliku majstorskih tečajeva na Muzičkoj akademiji. Također, nekoliko puta je nastupio u Hrvatskoj sa svojim ansamblom Le Concert Spirituel na festivalima u Varaždinu i Dubrovniku. O ovom glazbenom umjetniku doznajte na Wikipediji.

VIDEO | Geminiani – La Follia | Hrvatski barokni ansambl

Tagged