blagoje bersa | 1873-1934

Oganj, opera Blagoja Berse, izvest će se u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u četvrtak, 18. siječnja 2024. godine

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u četvrtak, 18. siječnja 2024. godine, održat će se koncertna izvedba opere “Oganj”. I dodajmo, operom koju je napisao Blagoje Bersa dirigira Aleksandar Marković. A uz Simfonijski orkestar i mješoviti zbor HRT-a u stvaranju ove opere sudjelovat će Zbor i solisti Opere HNK u Zagrebu Valentina Fijačko Kobić, Stjepan Franetović, Ljubomir Puškarić, Luciano Batinić, Siniša Hapač i Siniša Štork.

Oganj je jedna od Bersinih najboljih opera, a praizvedena je 1911. godine u Zagrebu. No ona je i ključna za razvoj domaće operne umjetnosti. Partitura je zadivljujuće bogata, njegov je stil eklektičan i u njemu se miješaju različiti utjecaji – od Wagnera do Puccinija. Ali i samo je djelo samosvojno i potresno, a govori o obiteljskoj drami u čijoj pozadini bukti oganj ljevaonice željeza… Više o ulaznicama za ovu operu doznajte na mrežnim stranicama zagrebačkog HNK-a na adresi hnk.hr.

Benito Bersa rodio se 21. prosinca 1873. godine u Dubrovniku, a sin je Ivana Zenke i Filomene Ursule Berse, rođ. de Medici. Otac Ivan bio je pasionirani glazbeni amater koji je u Dubrovniku osnovao gudački kvartet s Perom Budmanijem. Kada se 1881. obitelj Bersa vratila u Zadar, Blagoju je tada bilo osam godina), otac se nastavio baviti glazbom amaterski. U Zadru je Blagoje pohađao osnovnu i dijelom srednju školu koju je nastavio u Beču (Theresianum), Trstu pa ponovno u Zadru. Više o ovom velikom glazbeniku doznajte na Wikipediji.

VIDEO: Blagoje Bersa: Oganj, arija Lenke iz 2. čina

Tagged