racunalo.com | ict info web portal | 2011.

Računalo je prvi tehnološki, ali i hrvatski web portal, koji ima mobilnu aplikaciju za BlackBerry uređaje

“Računalo” je prvi tehnološki, ali i hrvatski web portal uopće, koji ima aplikaciju za BlackBerry mobilne uređaje. Naime, za razliku od drugih hrvatskih web portala koji su razvijali mobilne aplikacije za iOS i Android operativni sustav, ekipa sa portala “Računalo” je odlučila razviti nešto sasvim drugačije – prvu hrvatsku mobilnu aplikaciju za Blackberry!

Mnoge analize govore kako će se kroz nekoliko godina vjerojatno više surfati Internetom na mobilnim pametnim uređajima nego preko klasičnih stolnih ili prijenosnih računala. A kako bi se pripremili za novo mobilno doba i svojim posjetiteljima pružili bolje i kvalitetnije praćenje portala Računalo na BlackBerry smartphone i tablet uređajima, razvijena je posebna aplikacija koja je u potpunosti djelo hrvatskih umova.

Naime, prije nekoliko mjeseci redakciju ovog portala kontaktirali su predstavnici RIM-a u Hrvatskoj i riječke tvrtke Informatičke Inovacije, koji su BlackBerry Developer Alliance Partner. Kako su im rekli, redoviti su čitatelji i posjetitelji portala Računalo. S obzirom na njegov sadržaj i prepoznatljivu poslovnu orijentaciju portala, predložili su izradu aplikacije za BlackBerry korisnike. A oni su, podsjetimo, za razliku od korisnika iOS i Android uređaja u Hrvatskoj praktički sinonim za poslovne ljude. Ukratko, logika je jednostavna. Aktivacijom aplikacije, bez paljenja stolnog ili prijenosnog računala, od sada možete čitati najnovije ICT vijesti na vašim BlackBerry uređajima.

S obzirom da portal “Računalo” redovito posjećuju poslovnjaci, vjerujemo kako će im ova aplikacija biti pun pogodak!

Kao i web portal kojeg možete naći na mrežnoj adresi racunalo.com, aplikacija je podijeljena na kategorije. I dodajmo, članke sa portala vrlo jednostavno možete podijeliti s kontaktima iz vašeg adresara. A kako je rekao Hrvoje Kević iz Informatičkih Inovacija, aplikacija će se i dalje razvijati. Tako sve korisnike očekuju još neka poboljšanja, kao i inačica za novi operativni sustav – OS 7.0.

Kako smo već naveli, jedna od novosti koja će biti dostupna iduće, 2014. godine, je dijeljenje sadržaja preko BlackBerry Messengera. Također, bit ćete u mogućnosti trenutnog otvaranja vijest iz poslane poruke. Isto tako, moći ćete neke vijesti spremiti u favorite kako bi ih kasnije lakše pronašli i pročitali.

Lavovski programerski posao na izradi BlackBerry aplikacije odradila je tvrtke Codeten kao nositelj projekta i legalnih prava

Također, veliki posao je odradila i tvrtka Informatičke Inovacije kao izvođač, projektant i nositelj programskog razvoja. I spomenimo, za dizajn je zaslužan grafički dizajner Slaven Beram. Cijeli je projekt razvijen pod budnim okom idejnog začetnika Thomasa Pilića, predstavnika RIM-a u Hrvatskoj, koji je ujedno zaslužan za uspostavu kontakta i dogovor oko realizacije.

Spomenimo i da se aplikacija od srpnja 2013. godine nalazi na BlackBerry App Worldu, a do sada ju je bez ikakve promocije i reklame skinulo više od 500 korisnika većinom iz Hrvatske. Ali i iz Indonezije, Meksika, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Njemačke, Japana… Ukratko, uz ovu aplikaciju će vam sadržaj ICT portala Računalo biti još bliži i čitljiviji. Naravno i inače možete uživati u mobilnoj inačici portala jer on ima automatsko prepoznavanje operativnog sustava, a spomenimo i kako će se uskoro pojaviti mobilna aplikacija za još dvije platforme. Što drugo reći nego preuzmite BlackBerry aplikaciju Računalo putem ovog linka, a sam ICT portal možete čitati i putem mrežne adrese racunalo.com.

VIDEO: TCL Communication previews the BlackBerry “Mercury” at CES 2017

Tagged