bogdan vasiljovič mihajličenko - mika | gnk dinamo zagreb | 2023.

Bogdan Mihajličenko, 26-godišnji ukrajinski lijevi branič, potpisao je ugovor sa zagrebačkim Dinamom!

Bogdan Mihajličenko, 26-godišnji ukrajinski lijevi branič, potpisao je ugovor sa zagrebačkim Dinamom! On je svojim dolaskom na Maksimir osnažio defenzivni dio momčadi, a ujedno i unio dodatnu živost u ofenzivnom dijelu. Bogdan u Dinamo dolazi iz belgijskog Anderlechta, iako je prošlu sezonu proveo na posudbi u ukrajinskom Šahtaru i to pod trenerskom palicom Igora Jovićevića, bivšeg Dinamova trenera i igrača. Tako su njih dvojica osvojili ukrajinsko prvenstvo, a pritom su igrali i u grupnoj fazi Lige prvaka. Ukratko, Bogdan Mihajličenko je prošao put od Dinama do – Dinama. Naime, počeo je u onom kijevskom, a sada karijeru nastavlja u ovom našem, zagrebačkom…

Bogdan Vasiljovič Mihajličenko rođen je 21. ožujka 1997. godine u ukrajinskom gradu Borispilju. U seniorskom je nogometu debitirao u travnju 2015. godine kao 18-godišnjak. Tada je zaigrao u dresu kijevskog Dinama i to u kup utakmici u kojoj je Dinamo Kijev pobijedio Zorje s 2:0. Tada je Bogdan zaigrao u udarnih 11 sa Domagojem Vidom, hrvatskim reprezentativcem i nekadašnjim Dinamovim braničem. Dodajmo da ako Dinamo prođe Astanu u drugom pretkolu kvalifikacija za Ligu prvaka, u trećem će igrati protiv AEK-a iz Atene i Domagoja Vide!

Nastupi u elitnom europskom klupskom natjecanju, ali i u sedam utakmica u dresu ukrajinske A reprezentacije, tek su dio igračkog životopisa kojeg ima Bogdan Mihajličenko. A njegova je karijeka ozbiljnije obrise počela dobivati u akademiji kijevskog Dinama, kojoj je pristupio kao 13-godišnjak. Ipak, punu afirmaciju stekao je baš u Zorji u kojoj je proveo dvije godine. Točnije, od 2018. do 2020.

Uslijedile su dvije sezone u Anderlechtu pa jednogodišnja posudba u Šahtar

U Šahtaru je igrao zajedno s nekadašnjim maksimirskim vezistom Nevenom Đurasekom pod vodstvom trenera Igora Jovićevića. Dodajmo i da je Mihajličenko bio asistent u objema utakmicama protiv madridskog Reala u grupnoj fazi Lige prvaka. U Madridu je bilo 2:1 za Real, dok je dvoboj u Varšavi, gdje je Šahtar formalno bio domaćin zbog rata u Ukrajini, završen remijem, 1:1, pri čemu su Španjolci izjednačili u petoj minuti sučeve nadoknade vremena. Šahtar je na kraju izborio europsko proljeće preselivši se u Europsku ligu. Tako je svladao francuski Rennes, da bi u osmini finala ispao od Feyenoorda.

Bogdan Mihajličenko je odigrao sedam utakmica za ukrajinsku reprezentaciju. Debitirao je u izborničkom mandatu Andrija Ševčenka u rujnu 2020. godine i to u dvoboju Lige nacija u pobjedi protiv Švicarske s 2:1 u Kijevu, pri čemu je asistirao Oleksandru Zinčenku za pobjedonosni pogodak.

“Čast mi je što sam postao član uglednog i respektabilnog kluba. Znam da Dinamo već dugi niz godina redovito sudjeluje u europskim natjecanjima i ostvaruje zapažene rezultate. Ali znam i to da je apsolutni vladar u svom prvenstvu. Porazgovarao sam i sa svojim bivšim trenerom koji me vodio u Šahtaru, Igorom Jovićevićem, koji mi je potvrdio da je Dinamo odličan izbor za nastavak nogometne karijere. Ali i korak na jednu višu razinu. Jedva čekam odjenuti plavi dres i po prvi put zaigrati za Dinamo. A navijačima mogu obećati da ću dati sve od sebe kako bih opravdao svoj dolazak”, rekao je ukrajinski branič Bogdan Vasiljovič Mihajličenko, znan i kao Mika. A više o Miki doznajte na Wikipediji.

VIDEO: Fair play na tribinama vol. 3

Tagged