ljeto u marini 2023 | marinska bitka 1657

Ljeto u Marini 2023 | U sklopu ove manifestacije održana “Marinska bitka 1657” koja oživljava jedinstvenu priču o hrabrosti Marinskih žena

U centru Marine u autentično povijesnom srednjovjekovnom ambijentu u sklopu manifestacije “Ljeto u Marini 2023” održana je “Marinska bitka 1657”. Ovo uprizorenje povijesne bitke održalo se u subotu, 15. srpnja 2023. godine, a pokazalo je jedinstvenu priču o hrabrosti Marinskih žena. Podsjetimo, u obrani pri osvajačkom pohodu Osmanlija na Marinu 30 mladih žena obuklo je muške odore i uzelo oružje u ruke u cilj obrane naselja.

Najpoznatije su bile dvije mlade udovice, Kate Despotova i Matuša Škriljina, koje su na kraju bitke zarobljene. A Turci, začuđeni što su se borili sa ženama, iz poštovanja ih nisu pogubili. No, tu je bila i treća hrabra žena, djevojka po imenu Jele Marunova, koja ne želeći se predati, zapalila je nekoliko bačvi baruta u kuli u kojoj su se nalazile sklonjene žene i djeca, ubivši pritom sebe, ali i veliki broj neprijatelja…

“Kroz kulturno Marinsko ljeto i Marinsku bitku želimo svim gostima, domaćim ljudima i našoj djeci pokazati tko su bili ljudi koji su obranili Marinu u to vrijeme te kroz noviju povijest. Sama Marinska bitka zorno prikazuje hrvatskog čovjeka koji kroz cijelu povijest nikada nije vodio osvajačke ratove, samo obrambene. Hvala svima onima koji pripomažu da ova naša priča o Marinskoj bitci iz godine u godinu bude sve veća i posjećenija. A mi ćemo se i dalje truditi biti sve bolji”, rekao je Ante Mamut, načelnik Općine Marina.

Ljeto u Marini 2023 nadmašilo je sva očekivanja uprizorenjem Marinske bitke

Marinska bitka koja prikazuje događanja iz davne 1657. godine vizualno je atraktivna predstava. A ona donosi i novu dramsko-kazališnu vrijednost. I to na temelju dramatizacije događaja zapisanih u postojećim književnim i povijesnim zapisima.

“Naglasak je na heroinama i herojima kojima odajemo počast njihovom junaštvu. Ali i na vjeri u borbi protiv nadmoćnog protivnika kako bi obranili svoje mjesto”, rekla je Iva Dvornik, direktorica Turističke zajednice Općine Marina. Ona je i dodala kako ovogodišnje uprizorenje bitke nije samo prikaz borbe, nego je događaj edukativnog karaktera na čime se želi pokazati što se događalo te davne 1657. godine u Marini.

“Namjera je na obljetnicu bitke u Marini dati svojevrstan prikaz tog događaja koji se odvio te davne 1657. godine. Naime, Osmanlijska vojska nakon neuspjelog pohoda na Split, tražila je obnovu svojih robnih zaliha. A njihovi su špijuni shvatili da tu zapravo postoji jedna bogata općina Bosiljina, današanja Marina. Pisani izvodi navode da je ta Općina imala 1200 konja koje su im u toj bitci Turci otuđili. Bitka je trajala gotovo sedam dana, a u njoj je poginulo preko tri stotine hrabrih branitelja Marine. A isto toliko ih je i odvedeno u roblje”, dodala je Iva Dvornik.

Marinska bitka iz 1657. godine je ponajviše zapamćena po hrabrim marinskim ženama

U predstavi koja uprizoruje povijesnu bitku režirao je Robert Kurbaša, a u njoj su nastupali brojni glumci. A oni su bili Ana Uršula Najev, Lovre Kondža, Ivana Župa, Mate Tavrić, Marijan Grbavac, Dijana Ivić Kundid, Dijana Rinčić, Katarina Kazoti Jerković, Ante Knezović, balerine Plesnog teatra Split uz koreografiju Branke Trumbić, Povijesna postrojba Kliški uskoci, Marinke i Marinci, KUU Andrija Matijaš Pauk, Ratni Veterani Marinski Pauci, DVD Marina i Torcida marinski kraj. U produkciji su suvjelovali KU Marko Marulić i Štajner muzika i film, uz dramaturški doprinos dr. sc. Ozane Ramljak. Produkciju potpisuje Luka Perković, režiju Robert Kurbaša, a originalnu autorsku glazbu Miki Nopling.

Manifestacija Marinska bitka u sklopu Marinskog ljeta 2023 se održava u organizaciji Turističke zajednice, uz potporu Općine Marina, Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i Splitsko-dalmatinske županije. Sve dodatne informacije o ovoj manifestaciji doznajte na mrežnim stranicama TZ Općine Marina na adresi tz-marina.hr. A ako vas zanima kako se odvijala ova bitka i koje su bile njezin posljedice, to doznajte na Wikipediji.

Tagged