lado na mažurancu 2023

LADO na Mažurancu 2023 | Festival koji nas uvodi u ljetnu kulturnu sezonu održava se na Mažurancu 1. i 2. srpnja 2023. godine

LADO na Mažurancu je festival posvećen tradicijskoj umjetnosti, a organizira ga jedini profesionalni folklorni ansambl u Hrvatskoj – Ansambl LADO. Dodajmo da je treće izdanje festivala LADO na Mažurancu ove, 2023. godine, organizirano je u suradnji sa zagrebačkom ljetnom manifestacijom Caffe de Matoš, a održat će se u parku na Trgu braće Mažuranić u subotu i nedjelju, 1. i 2. srpnja. I dodajmo, ovaj jedinstveni festival poklon je Ansambla LADO stanovnicima i posjetiteljima Zagreba. I prava je uvertira u ljetna kulturna događanja u glavnom gradu…

Programska okosnica ovogodišnjeg festivalskog izdanja LADO na Mažurancu dvije su premijerne izvedbe koncerta Ansambla LADO. A premijerni program Ladom po svijetu, uz neke od napjeva ciklusa Pjesme naroda Europe, sadrži nove koreografije i glazbena djela ovog, po mnogočemu posebnog programa, koji će pokazati velike izvedbene mogućnosti, svestranost i talent Ladovih umjetnika.

A osim Ladovih koncerta, na pozornici Mažuranac nastupit će Zrinka Posavec te Borna Šercar’s Jazziana Croatica feat. LADO. Uz to, Ansambl LADO u suradnji s Etnografskim muzejom u Zagrebu, donosi radionicu za djecu i stručno vodstvo kroz izložbu Intimni prostori svakodnevice. Akademija dramske umjetnosti donosi predstavu Dueti i segment suvremenog plesa, a Muzička akademija u Zagrebu nastupit će s kraćim koncertom inspiriranom tradicijskom umjetnošću.

Festival LADO na Mažurancu 2023 donosi brojne radionice Lada

Tako će posjetitelji imati priliku vidjeti radionice rukotvorina, tradicijskih glazbala i plesnih radionica za djecu. A tu će biti i nešto za odrasle – posjet bogatoj riznici narodnih nošnji i prezentacija edukativno-kondicijskog treninga LADO Hop to the Top. Na pozornici u parku Mažuranac održat će se i Prezentacija tradicijskih glazbala i revija narodnih nošnji. A ona će se održati u suradnji s učenicima Škole za klasični balet u Zagrebu, odjela za narodne plesove. Tijekom događanja u parku će biti organiziran i kutak za najmlađe – Mali LADO. Tu će djeca kroz kreativne radionice upoznati ljepote hrvatske tradicijske kulture.

Festival LADO na Mažurancu 2023 nekomercijalnog je karaktera, a ulaz na sva događanja je besplatan. Događanje je realizirano uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zagreba. U slučaju lošeg vremena, sva događanja i koncerti, koji su predviđeni u parku, sele se u plesnu dvoranu Ansambla LADO. Sve informacije o festivalu, prijave na radionice i potrebne kontakte doznajte na službenoj festivalskoj mrežnoj stranici lado.hr. Vidimo se 1. i 2. srpnja na Mažurancu!

VIDEO: Borna Šercar’s Jazziana Croatica ft. LADO – Moja ponosna | Zrinka Posavec – Ruža

Tagged