agenda | zagrebački plesni centar | 2023.

Agenda | Plesni projekt Saše Božića i Simone Aughterlony igra na otvaranju 40. Tjedna suvremenog plesa i to u subotu, 10. lipnja 2023. godine

Predstava “Agenda” novi je plesni projekt u režiji Saše Božića i renomiranih švicarskih umjetnika Simone Aughterlony koji će premijerno biti predstavljen u subotu, 10. lipnja 2023. godine u Zagrebačkom plesnom centru. Dodajmo da će se ova predstava odigrati i u ponedjeljak, 12. lipnja, u sklopu otvaranja 40. izdanja Tjedna suvremenog plesa. “Agenda” je najveća međunarodna plesna predstava kazališne skupine “de facto” dosad. A ona nastaje kao rezultat suradnje niza plesnih umjetnika/ca iz Belgije, Njemačke, Švicarske, Engleske i Hrvatske te u koprodukciji sa Zagrebačkim plesnim centrom i Tjednom suvremenog plesa.

Predstava Agenda dotiče trenutak suvremenosti u kojem se impuls za remiksiranjem, preuređivanjem i preraspodjelom medija, kao i analogna želja za snimanjem i trganjem i montažom prizora, susreću s metodama koje njeguju lakoću i beskrajnu dostupnost. Predstava proizlazi iz opsežnog istraživanja pojma “stranca” i mnoštva artikulacija unutar pojmova i afekata neobičnosti, različitosti i drugosti. No, ovoga puta se gleda kroz prizmu umjetnosti kolažiranja.

Koncept i režiju potpisuju Simone Aughterlony i Saša Božić. Također, Agenda je nastala u suradnji s izvođačima Katarinom Barešić, Borisom Barukčićem, Ivanom Bojanić, Dorom Brkarić, Viktoriom Bubalo, Margaretom Firinger, Nicom Lloydom, Šimunom Stankovom, Melissom Valette te Thomasom Vantuycomom. Kostimografiju potpisuje Marita Ćopo, a scenografiju Igor Ruf. Za oblikovanje svjetla zadužen je Joseph Wegmann, a za glazbu Nikola Krgović. Producentica je Ida Klemenčić, a fotograf Neven Petrović.

Kolaž – medij modernističkog šoka par excellence – se vraća ponovo

Rođen usred strašnih političkih okolnosti, slika terora i beskrajnog rata, čini se da kolaž jaše na valu političke korupcije, bombi i osobnog gubitka kako bi se ponovno pojavio kao legitiman suvremeni jezik izvedbenih umjetnosti. Imajući to na umu, od izvođača se traži da preispitaju osjećaj pripadnosti i podrijetla koji još nije zasićen institucionalnim strukturama i kulturnim anegdotama. Svaki izvođač u Agendi razvija poseban jezik koji proizlazi iz vlastitih interesa i usmjerava njihov izvedbeni materijal i preokupacije. Te “agende” ili “preokupacije” umjesto da predstavljaju (stereo)tipove, djeluju kao orijentacije žudnje i proizvode specifične impulse koji se ponavljaju i koji nude okvir utjelovljenju žudnji i njezinim interakcijama.

Kolla“, nastala od grčke riječi “lijepiti” ili “Coller” od francuske riječi “zalijepiti” nudi pristup prostoru izvedbe kao slikarskom platnu za akumulaciju pronađenih izvora i referenci – gledatelji svjedoče da razgovor između različitih elemenata nikada ne može ostati apstraktan, već nudi trajni dijalog proturječja i značenja. Ljepilo se u predstavi tumači kao zajednički groove. To je plesni prostor koji istovremeno unificira, ali i odražava različitost. Agenda tako postaje vremenski izraz mnogih koji postaju jedno. S tim da jedno nikada nije u potpunosti završeno jer mnogi nastavljaju utjecati na njega.

Osim što je to ime predstave, “Agenda” je i metodologija

Ona je prvi put razvijena sa studentima BA studija The Manufacture – University of Performing Arts of Western Switzerland u Lausanni 2021. godine. Dodajmo da je ova predstava uvrštena u rezidencijalni program Zagrebačkog plesnog centra, a bit će i izvedena na otvaranju 40. Tjedna suvremenog plesa u Zagrebu. Reprizne izvedbe uslijedit će u listopadu 2023. godine u Zagrebačkom plesnom centru.

Simone Aughterlony nezavisni su umjetnik sa sjedištem u Berlinu i Zürichu, koji pretežno rade u kontekstu plesa i performansa. Posljednjih šesnaest godina osmišljavaju koreografska djela queer tematike. Kao izvođači surađivali su s umjetnicima kao što su Meg Stuart (Damaged Goods), Forced Entertainment, Jorge León i Phil Hayes. Simone pristupa žanru performansa kao praksi izgradnje svijeta kojim upravljaju kontradikcije između dominacije želje i djelovanja svih elemenata. Dobitnik su Nagrade za životno djelo Grada Zuricha za 2023. godinu. Više o Simone doznajte na njezinom Instagram profilu.

VIDEO: AGENDA | Saša Božić i Simone Augherlony | de facto, ZPC & TSP/HIPP

Tagged