izložba "semper fidelis - kućni ljubimci u antici" | arheološki muzej zagreb | svibanj - rujan 2023.

Izložba “Semper fidelis – kućni ljubimci u antici” održava se u Arheološkom muzeju u 31. svibnja do 1. rujna 2023. godine

U Arheološkom muzeju u Zagrebu, od srijede, 31. svibnja 2023. godine, ponovno je moguće razgledati izložbu “Semper fidelis – kućni ljubimci u antici”. Izložba je ponovo postavljena, nakon što je bila privremeno sklonjena zbog tekuće obnove na oštećenjima nastalim u potresu u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Dodajmo da je ulaz je besplatan, a izložba ostaje otvorena do petka, 1. rujna 2023. godine.

Izložba Semper fidelis – kućni ljubimci u antici prva je izložba u ciklusu manjih izložbi Muzeja. A tema tih izložbi je interpretacija tema iz svakodnevnog života u Rimskom Carstvu. Ideja autorice Nine Gostinski, kustosice Arheološkog muzeja u Zagrebu, je zasebnim izložbama prikazati publici manje poznate segmente svakodnevnog života antike. Točnije, one koje se podudaraju s gorućim temama u modernom društvu, poput odnosa prema životinjama. Tako, danas raširena praksa držanja kućnih ljubimaca nije zaobišla niti stare Rimljane.

A raspon životinja koje su držali varirao je. Tako su se mogli naći uobičajeniji pasi, mačake i ptice, ali i reptili, vodozemci, ribe, insekati i egzotične životinje. Na izložbi Semper fidelis – kućni ljubimci u antici mogu pogledati 50-ak predmeta iz fundusa Arheološkog muzeja u Zagrebu s raznim prikazima životinja koje su se u Rimskom Carstvu smatrali ljubimcima. Organizator izložbe koja traje od 31. svibnja do 1. rujna 2023. godine je Arheološki muzej u Zagrebu. Više o izložbi doznajte na mrežnim stranicama Arheološkog muzeja na adresi amz.hr.

Tagged