57. floraart | bundek zagreb | 18.-21.05.2023.

Floraart 2023 | Na Bundeku se uskoro otvara najveća cvjetna izložba u ovom dijelu Europe, a održavat će se od 18. do 21. svibnja

I ovog proljeća zagrebački park Bundek će postati najraskošnija cvjetna oaza jer počinje 57. Floraart, najveći sajam cvijeća u ovom dijelu Europe. A sama izložba Floaart, zaštitni znak grada Zagreba koji na najljepši način nosi poruku njegove prirodne i kulturne baštine, očekuje nas od četvrtka do nedjelje, od 18. do 21. svibnja 2023. godine na nikad atraktivnijem izložbenom prostoru park-jezera Bundek od čak 300 tisuća četvornih metara! I dodajmo, sajam cvijeća se otvara u četvrtak, 18. svibnja prigodnom svečanosti u 11 sati, a otvorit će ga gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević.

Tijekom četiri dana, od četvrtka, 18., do nedjelje, 21. svibnja, na najvećem hortikulturnom događaju u ovom dijelu Europe, u organizaciji Podružnice Zrinjevac, predstavit će se više od 170 domaćih i stranih izlagača. Floraart je prepoznat u Europi i šire te događaj svrstava među slične izložbe u velikim gradovima razvijene europske i svjetske vrtlarske tradicije pa će se tako na izložbi predstaviti najnoviji trendovi u krajobraznom uređenju, prezentirati nova idejna rješenja u uređenju vrtova i zelenih površina te u aranžiranju cvijeća. Uz sve to, predstavit će se i noviteti u biljnoj proizvodnji i vrtnoj mehanizaciji.

Uz prigodnu prodaju cvijeća i sadnica i ove godine organiziraju se zanimljiva predavanja i radionice, atraktivna natjecanja poput tradicionalnog Hrvatskog kupa florista i Međunarodnog natjecanja učenika srednjih škola u aranžiranju cvijeća, a nagrade očekuju i izlagače koji se kandidiraju za najljepši izložbeni prostor.

Vanjski izložbeni prostori Floraarta omogućuju raznolikost u oblikovanju cvjetnjaka, ali i cvjetnih instalacija

Njih su projektirali Danijela Barišić, Vanja Bakarčić Guzmić, Martita Burić Teskera i Ivan Žigman. A postavili su ih vrijedni radnici podružnice Zrinjevac, službe urbanog zelenila i izvođenja projekata krajobraznog uređenja, kao i službe za proizvodnju bilja i kompostiranje uz vodstvo Igora Vidičeka. Uz to, očekuje nas i prezentacija dendrološkog i ostalih materijala.

A na zapadnom i istočnom prostoru parka Bundek organizirat će se bogata prodaja kaktusa i trajnica. Ali i raznolikog asortimana biljnog materijala i ostalih proizvoda i sve to po pristupačnim cijenama. Biljni materijal proizveli su vrtlari Podružnice Zrinjevac na lokacijama stakleničko-plastenička proizvodnja u Remetinečkoj cestai, u rasadniku Jankomir i rasadniku Markuševac.

Floraart 2023 će izlagače biljnog materijala ocjenjivati u tri kategorije

“Ove, 2023. godine, posebnost izložbe Floraart će biti u tome što su projektanti Zrinjevca ispričali novu priču na vanjskom dijelu izložbe. Točnije, Floraart smo izvukli na prostore parka Bundek. Novo je i to što na šetnici ovaj put neće biti nikakve prodaje. Tako će ljudi moći slobodno šetati i razgledavati cvjetne instalacije”, rekla je Natalija Vidučić, potpredsjednica Izvršnog odbora Floraarta.

Izlagače biljnog materijala ocjenjivat će komisija i to u tri kategorije. To su biljni materijal – proizvodnja, kreativnost prikaza proizvodnog programa i cvjetne / prostorne instalacije. Dodajmo da se organizatori Floraarta od samih se početaka trude na mlađe naraštaje prenijeti odgovoran odnos prema prirodi i okolišu. Naime, jedan od temeljnih ciljeva izložbe upravo je edukacija. Tako će najmlađi uživati u Floragradu uz čitanje priča, dječje predstave, zabavne radionice i sadnju cvijeća.

Goethe je rekao: “Cvijeće su prekrasni hijeroglifi prirode kojima nam govori koliko nas voli.”. Stoga iskoristite blagodati prirodnog okruženja. Pronađite svoj omiljen kutak, opustite se i okupajte dušu  zvukovima i mirisima prirode. A kada pogledate svo cvijeće, odmorite se u hladu manifestacije Pop Up by The Lake na Bundeku. Sve dodatne informacije o sajmu cvijeća Floraart 2023 doznajte na službenom Facebook profilu.

Tagged