opera "lennon" | ivo josipović | hnk zagreb | travanj 2023.

Lennon, opera skladatelja Ive Josipovića, imat će svoju praizvedbu u zagrebačkom HNK-u u ponedjeljak, 24. travnja 2023. godine

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u suradnji s Muzičkim biennaleom Zagreb praizvest će novo djelo suvremenog hrvatskog skladatelja Ive Josipovića – operu “Lennon”. A nova izvedba je na rasporedu u ponedjeljak, 24. travnja 2023. godine. Dodajmo da igra i praizvedba i to u subotu, 22. travnja. Objema izvedbama će ravnati Ivan Josip Skender, a režirat će ih Marina Pejnović. Spomenimo da je libreto napisala iznimna poznavateljica života i rada Johna Lennona, profesorica Marina Biti.

Sudbina Johna Lennona, jednoga od slavnih Beatlesa, dugo je vremena intrigirala skladatelja Ivu Josipovića. A kada je Marina Biti napisala libreto, skladateljski se posao mogao nastaviti. Ova priča o ubojstvu koje je uzdrmalo suvremeni svijet sadržava i nadrealističke komponente, a u središtu radnje je John Lennon i ljudi koji su zauzimali važna mjesta u njegovu životu. Ali, naravno, tu je i lik ubojice s njegovim specifičnim psihološkim profilom. I to sve dok se pokušava odgovoriti na pitanje zašto se obožavatelj prometnuo u ubojicu čovjeka kojega je obožavao.

U Josipovićevoj operi koja igra u zagrebačkom HNK-u lik Johna Lennona utjelovljuje Domagoj Dorotić. Yoko Ono Lennon je Marija Kuhar Šoša, Ozren Bilušić pjeva Marka Chapmana, a Dubravka Šeparović Mušović je May Fung Yee Pang. Dario Ćurić je Stuart Sutcliffe, Kristina Đopar Mimi Smith, Helena Lucić Šego je Cynthia Lennon, a Sofia Amelie Gojić Julia Stanley Lennon. Siniša Galović je Paul McCartney, Alen Ruško Julian Lennon, a Siniša Štork Brian Epstein. Siniša Hapač je George Harrison dok je Davor Radić Ringo Starr. O Ivi Josipoviću, skladatelju, profesoru i bivšem predsjedniku Republike Hrvatske, više doznajte na Wikipediji.

VIDEO: Opera “Lennon” | HNK Zagreb

Tagged