sean scully - izložba "putnik" | msu zagreb | 2023.

Sean Scully, irsko-američki umjetnik, izlaže svoja djela u Muzeju suvremene umjetnosti, a možete ih pogledati sve do nedjelje, 12. ožujka 2023. godine

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu do nedjelje, 12. ožujka 2023. godine, traje retrospektivna izložba “Putnik”, a njome se predstavlja Sean Scully, apstraktni slikar i jedan od vodećih i iznimno uspješnih umjetnika svoje generacije. U okviru popratnog programa izložbe “Putnik”, u subotu, 11. ožujka, održat će se i predavanje te vodstvo izložbom s autorom koncepta retrospektive Dávidom Fehérom. Također, bit će organizirana i radionica za djecu “Kreartivka: Osjećam se apstraktno!”.

Dávid Fehér, direktor Srednjoeuropskog istraživačkog instituta za povijest umjetnosti i kustos za suvremenu umjetnost 20. stoljeća u Muzeju likovnih umjetnosti u Budimpešti, osvrnut će se na koncepciju retrospektive, pristupe postavu u Zagrebu u odnosu na arhitekturu Muzeja te se dotaknuti glavnih tema oko kojih je Sean Scully stvarao.

Dodajmo da ovo predavanje počinje u 12 sati. Istog dana, ali od 11.30 do 13.30 sati, organizirat će se Kreartivka: Osjećam se apstraktno!. To je kreativna likovna radionica za djecu od 7 do 11 godina na kojoj će se polaznici upoznati s načinom na koji umjetnik pretvara svoja iskustva, osjećaje i doživljaje u jezik apstraktne umjetnosti.

Retrospektivna izložba na kojoj se predstavlja Sean Scully sadržava 64 antologijska djela

Tako ćete u zagrebačkom MSU-u na izložbi Putnik moći vidjeti platna, radove na papiru, fotografije i skulpture. Ova izložba predstavlja iznimno vrijedan presjek slikarovog stvaralaštva. I dodajmo, ona je zaključna postaja izložbi koje su započele Scullyjevom retrospektivom u Muzeju likovnih umjetnostiMađarskoj nacionalnoj galeriji u Budimpešti. Podsjetimo, izložba se prikazala i u atenskom muzeju Benaki te u Muzeju moderne umjetnosti u Bologni (MAMbo).

Zagrebačka je verzija retrospektive ponajprije rekapitulacija prilagođena prostornoj specifičnosti MSU-a. Ali ona je u velikoj mjeri i dijalog s vlastitim naslijeđem. MSU Zagreb je jedna od prvih javnih institucija u svijetu uopće koja se nazvala suvremenom i od osnutka 1954. godine gorljivo je zastupala i promicala apstraktnu umjetnost. Izložba je jedinstvena prilika da se herojska, monumentalna i emocionalno imerzivna djela koja radi Sean Scully predstave u jednom od najvećih umjetničkih muzeja u središnjoj Europi. Više o ovom umjetniku doznajte na Wikipediji.

Povodom izložbe u Zagrebu, tiskana je i adaptirana verzija kataloga izložbe u Budimpešti. Ona sadržava više od 60 ilustracija radova među kojima su monumentalne slike, radovi na papiru, fotografije i skulpture. Katalog uključuje tekstove Seana Scullyja, Dávida Fehéra, Davida Carriera, Arthura C. Dantoa, Kellyja Groviera, Sunčice Ostoić te Raphyja Sarkissiana. Dodajm da je katalog je dostupan shopu MSU-a po cijeni od 45 eura. I dodajmo, do kraja izložbe katalog će se moći kupiti po sniženoj cijeni od 41 eura. Izložba Putnik će biti otvorena do nedjelje, 12. ožujka 2023. godine. Možete ju pogledati u radno vrijeme muzeja od utorka do petka od 11 do 19 sati. Također, izložbu možete pogeldati i u subotu i nedjelju od 11 do 18 sati. Cijena ulaznice iznosi 4,65 eura ili 35 kuna. Glavni partner izložbe je Kerlin galerija iz Dublina.

Tagged