vartra & tippstrip | močvara zagreb | 16.02.2023.

Vartra, world fusion bend, uz podršku Trippstripa nastupa u Močvari u četvrtak, 16. veljače 2023. godine

World fusion grupa Vartra nastupa u klubu Močvara, a podršku im pruža Tippstripp! Koncert ovih glazbenika koja dolaze iz Srbije možete pogledati u četvrtak, 16. veljače 2023. godine. Vrata kluba će se otvoriti u 20 sati, dok se početak ove svečanosti očekuje oko 21 sat. Ulaznice možete kupiti po cijeni od 8 eura u pretprodaji i po 9,5 eura na dan koncerta.

Val kulture u suradnji s Vrelom zvuka po prvi put u Zagreb dovodi srpsku world fusion grupu Vartra. Svi oni koji vole mistične, paganske zvukove u kombinaciji s drevnim slavenskim motivima i mračnim, pomalo doom metal podlogama ne smiju propustiti koncert ove grupe. A ona je, dodajmo, svojim novim albumom počela osvajati europsko tržište.

Vartra je osnovana 2017. godine u Beogradu. Te godine su Siniša Gavrić i sestre Ivana i Aleksandra Stošić počeli radiz na glazbi za plesni performance Buđenje Dubočke kraljice Ivaninog plesnog studija Twisted Dolls Pole Art Studio. Inspirirani etno zapisom Šojmanjita koji je snimio etnolog Paun Es Durlić, nastala je prva pjesma Flori. I tako je Vartra započela s okupljanjem benda.

Opis “bajalica” je potreban kako bi se lakše razumjelo ono što Vartra radi

Od početka svojeg djelovanja Vartra je inspiraciju za svoj rad crpila iz balkanske tradicijske glazbe i folklora. No, prije svega iz bajalica s ovih prostora. Bajalice su, za one koji nisu upoznati s ovim izrazom, svojevrsna magijska praksa kojom su pučke travarke i iscjeliteljice liječile bolesti i odbijale zle sile. A koristile su se i kako bi se stupilo u kontakt s nadnaravnim silama.

Jer je ta magična mističnost prisutna u njihovoj glazbi. Spoj starog i novog kojeg ova grupa koristi u svojem izričaju podsjeća na sve one skandinavske dark-folk-gothic-bendove koji su posljednjih godina stekli veliku popularnost u cijelom svijetu. A nešto slično bi se vrlo lako moglo dogoditi i Vartri. Posebno jer su sa svojim drugim albumom Basma dobili velika priznanja u cijeloj Europi. Taj album je objavila ugledna njemačka izdavačka kuća CPL-Music, jedna od najpoznatijih world music izdavačkih kuća u Europi.

Ono što Vartri daje posebnu draž je organski zvuk ručno pravljenih šamanskih bubnjeva

Ali i zvečki koje multi-instrumentalist i pjevač Siniša Gavrić izrađuje od životinjskih koža iz cijelog svijeta te od drveta i prirodnih materijala iz rijeka i s planina Srbije. Pored mantričnog bubnjanja kao osnove koje sviraju Siniša Gavrić, Andrej Bunjac i Julius Velker, praiskonskom zvuku doprinose i kaval, frula koje sviraju spomenuti Siniša i Aleksandra. Didgeridoo svira Stevan Momčilović, violinu Ana Katić, dok su vokali bazirani na slovenskom i orijentalnom melosu, a izvode ih Ivana i Aleksandra Stošić.

Vartra dolazi u zagrebački klub Močvara predstaviti svoj novi album, ali i publiku odvesti na svojevrsno mistično putovanje. Na vama je samo da im se pridružite. A više informacija o ovom world fusion music bendu doznajte na njihovoj mrežnoj stranici na adresi vartramusic.com.

Vartri podršku u Močvari pruža Trippstrip

Tippstrip je srpski producent koji na scenu donosi psihodelični progresivni house koji je poprilično dramatičan i pompozan, a stvaran je pod utjecajem filmske glazbe i zvučne slike. Osnova kompletne muzičke konstrukcije zasnovana je na melodičnim repetitivnim linijama, mračnim sintesajzerima i ritmičnim bitovima koji vam neće dozvoliti stajanje.

Tippstrip ima puno izdanja i kompilacija objavljenih za engleske, španjolske i njemačke izdavačke kuće, u koje svrstavamo i njegov prvi album Snowpiercer inspiriran istoimenim filmom. Drugi album Rustendorf izašao je početkom veljače 2023. godine za njemački label Iono Music. U setovima koje slušamo, Tippstrip pušta isključivo svoju glazbu s nekih od prethodnih izdanja ili trake koje će uskoro biti objavljene. Više o njemu doznajte na njegovoj Facebook stranici.

VIDEO: Vartra – Sena & Razija

Tagged