meanit veteran iv plus | mobitel za starije osobe | 2022.

MeanIT Veteran IV plus | Mobitel za starije osobe opremljen SOS tipkom

MeanIT Veteran IV plus je prijenosni klasični telefon prvenstveno namijenjen starijim osobama. Jednostavno, to je mobitel vrlo sličan onima koje kakve smo koristili prije pojave pametnih telefona. S njim možete bez problema telefonirati i slati i primati SMS-ove, no, tu je i jedna vrlo zanimljiva funkcija koja ovaj uređaj izdvaja od konkurencije. Naime, na poleđini se nalazi velika crvena SOS tipka. A kada ju pritisnete, odmah će se početi pozivati brojevi koji su u memoriji.

Ovaj telefon je malih dimenzija – dugačak je 11,5, širok 5,5 te debeo 0,7 centimetara. Vrlo je lagan i dosta čvrst. Točnije, tako je čvrst da ukoliko padne na pod, što bi se starijim ljudima moglo dešavati, neće mu se ništa dogoditi. MeanIT-ov mobitel za stariju populaciju dolazi s 1,77-inčni ekranom u boji, a na prednjem dijelu kućišta telefon ima ukupno 21 tipku, od kojih su većina brojevi te tipke za uspostavu i prekida poziva.

No osim tih uobičajenih tipki tu su i vrlo praktični “prečaci” – tipke kojima uz doslovno jedan pritisak dolazite do dodatnih funkcija. Naravno, kroz te prečace nećete doći do modernih funkcija na koje smo navikli, ali onima koji će ovaj uređaj koristiti, to će biti i više nego dovoljno mogućnosti. Ti prečaci su kamera, vrlo korisna lampica, dva predmemorirana broja za pozivanje te imenik i meni telefona.

Navigacija unutar mobitela MeanIT VETERAN IV plus vrlo je jednostavna

Prvenstveno, to je zato što ovaj uređaj nema puno dodatnih funkcija. Većina onih koje su Vam potrebne mogu se postaviti na početne tipke, što korisniku omogućava da ne mora “lutati”. Tipke kojima se upravlja telefonom vrlo su ugodne i jako precizne. Kvaliteta izrade je odlična, a primjećuje se da je posebna pažnja posvećena veličini i izgledu brojeva i slova. Točnije, tipke su povećane do krajnih granica, što omogućuje starijim osobama ili osobama slabijeg vide lakše snalaženje.

Navigacija ovog telefona je doista iz “nekih drugih vremena”. Točno je onakva kakvom se sjećaju stariji korisnici mobilnih uređaja, a samo upravljanje je nalik na upravljanje daljinskim upravljačem televizora ili Android TV boxa. U glavni izbornik se ulazi preko lijeve tipke ispod ekrana, a zatim se pomoću strelica kroz izbornik navigira gore ili dolje.

Kako smo spomenuli, neke tipke na Veteranu IV plus moguće je programirati, točnije, mogu se upisati dva broja telefona. Tako će korisnici ovog telefona, ukoliko nekoga žele nazvati, moći samo pritisnuti tipke M1 ili M2 i nekoga brzo nazvati. Zanimljiv je i način pozivanja pomoću foto-imenika. Naime, u telefon je moguće pohraniti osam brojeva uz koje je moguće dodati i fotografiju. To je vrlo korisna mogućnost koja će pozivatelju doista olakšati naći osobu koju želi nazvati.

SOS tipka na poleđini spašava živote

Na poleđini mobitela MeanIT VETERAN IV Plus ugrađena je SOS tipka. Ta velika crvena tipka je nešto što je vrlo korisno, a može se i reći da doista može značiti razliku između života i smrti. Dovoljno je samo duže držati pritisnutu SOS tipku i telefon će početi nazivati pet prethodno definiranih telefonskih brojeva. U praksi to radi tako da ako se prva pozvana osoba ne javi, Veteran IV će nastaviti zvati sve ostale brojeve po redu, sve dok se netko ne javi. Kako sama tvrtka MeanIt sugerira, na prva mjesta možete memorirati obitelj i prijatelje, a na zadnja mjesta hitnu pomoć, policiju ili vatrogasce.

SOS gumb je idealno rješenje za slučaju opasnosti. Stariji ljudi skloniji su padovima nakon kojih ne mogu ustati i zna proći dosta vremena dok ih netko ne nađe. No, ako se mobitel nađe nadohvat ruke, čak i bez naočala bit će lako naći SOS tipku i pritisnuti je. Dodajmo da će nakon aktivacije SOS poziva biti uključen vanjski zvučnik za dodatno olakšavanje komunikacije.

MeanIT VETERAN IV plus je vrlo koristan i pouzdan telefon

Uz sve sigurnosne funkcije i prilagođenost starijim osobama, ovo je zapravo punokrvan mobitel. A spomenimo i da ovaj model krasi i naziv PLUS, što znači da je, u odnosu na prethodni model, ponešto i nadograđen. To u praksi znači da ćete u ovaj uređaj moći dodati spomenutih osam brojeva sa slikama, ali i dodati čak 200 “klasičnih” brojeva u memoriju telefona. A ako Vam to neće biti dovoljno, možete dodati još brojeva i to na dvije SIM kartice koje prima ovaj mali telefon.

Također, ovaj mobitel ima mogućnost reprodukcije glazbe. U njega možete umetnuti microSD karticu i slušati glazbu putem ugrađenog audio playera i ulaza od 3,5 milimetara namijenjenog za slušalice. Također, preko mobitela MeanIT VETERAN IV plus možete slušati i FM radio. A za korištenje radija nećete trebati slušalice, jer je antena već integrirana u kućište i možete ga slušati preko zvučnika. Dodajmo da je moguće ostaviti aktivan radio u pozadini, a istovremeno raditi nešto drugo na mobitelu. Npr., s njim možete slati SMS-ove, zapisivati bilješke, fotografirati, pregledavati kalendar, računati kalkulatorom, osvjetljavati put lampicom… Naravno, u telefon je ugrađen sat kao i alarm. Točnije, njih čak pet.

Konekcije i baterija

Ovaj telefon nema mogućnost spajanja na internet. No, ima ugrađenu Bluetooth v2.1 vezu kojom možete razmjenjivati datoteke i naravno, spajati se s raznim perifernim uređajima. Kamera ima jako malu rezoluciju od samo 0,08 megapiksela – u ovaj telefon je ugrađena QVGA kamera. Ali i ona će dobro poslužiti i snimiti što god poželite. Također, Veteran IV ima i diktafon. No, da bi te zapise mogli pohranjivati, morat ćete u telefon ubaciti microSD karticu.

Dual SIM telefon MeanIT VETERAN IV plus opremljen je baterijom kapaciteta 600 mAh i moguće ju je izvaditi. Baterija, iako joj je kapacitet mali, zbog jednostavnijih funkcija koje koristi ovaj telefon, sasvim je dovoljna da mobitel drži upaljenim danima. A kada se jednom i isprazni, punite ga putem microUSB punjača koji dolazi u pakiranju.

Zaključak

MeanIT VETERAN IV plus je jednostavan dual SIM mobilni telefon koji je namijenjen prvenstveno starijim osobama, ali i onima kojima telefon treba samo zbog jedne stvari, a to je imati pouzdan uređaj kojem baterija traje dugo. Sam uređaj je malih dimenzija – dugačak je nešto više od 11 centimetara i vrlo je praktičan. Tipke i ekran su vrlo jednostavni, lokaliziran je na hrvatski jezi i sve je pregledno i brzo dostupno.

Korištenje ovog telefona je vrlo jednostavno, a “glavni adut” mu je velika crvena SOS tipka na poleđini koja, kako smo već napisali, doslovno spašava živote. Ukoliko imate stariju osobu u kući ili ona možda živi sama ili Vam jednostavno treba jednostavan komunikacijski uređaj, ovo je pravi telefon za Vas. A koliko je koristan, toliko je i povoljan – možete ga pronaći na MeanIT webshopu po cijeni od samo 249 kuna ili 33,05 eura!

MeanIT VETERAN IV plus – specifikacija

  • naziv: MeanIT VETERAN IV plus
  • dimenzije: 11,7×5,4×0,8 centimetara
  • boja: crna
  • veličina ekrana: 1,77 inča
  • Dual SIM support: Da
  • Kamera: Da
  • Razlučivost kamere: QVGA (0,08Mpx)
  • Bluetooth: v2.1 + EDR
  • WiFi: Ne
  • FM radio: Da
  • Baterija: 600 mAh, Li-ion 3,7 V
  • SOS tipka: Da
  • Max snaga odašiljanja: 2W
  • Memorija: 32MB RAM, 24MB ROM
  • Ulaz za memorijske kartice: microSD do 16 GB (kartica ne dolazi s telefonom!)

VIDEO: MeanIT Veteran IV plus mobitel

Tagged