xavier rudd :: we deserve to dream tour :: 2022.

Xavier Rudd, australski multiinstrumentalist, sa turnejom “We Deserve To Dream” dolazi u Tvornicu kulture

Jedan od najcjenjenijih australskih glazbenika, kantautor i multi-instrumentalist Xavier Rudd, premijerno dolazi u ovaj dio Europe! A velika turneja i novi album dovode ga u zagrebačku Tvornicu kulture u utorak, 18. listopada 2022. godine!

Njegove pjesme dotiču se tema socijalne pravde i osjetljivosti, duhovnosti, ljudskosti, zaštite okoliša i klimatskih promjena. No, Xavier Rudd se bavi i pravima domorodaca te načina na koji su ih doseljenici tretirali. U pjesmama slavi ljepotu života, a mnogi ga vide kao inspiraciju za jednostavniji stil života i bijeg od materijalizma. Ruddova glazba je puna suosjećanja, a uvijek izazove emocije kod slušatelja. Vješt je u sviranju mnogo instrumenata, uključujući didgeridoo, gitare, djembe, bubnjeve i harmoniku, a tako ga se najčešće može vidjeti i na pozornici. Opisujući Ruddov nastup, mediji navode da uz sve to prava čarolija nastaje kada njegov glas obuzme prostor.

Xavier je i sam aktivist i vokalan je oko brojih tema oko zaštite okoliša

Vegetarijanac je, sudjeluje u aboridžinskim tradicijama, a posebice se bori protiv rasizma. Od rodnog mjesta na jugoistočnoj obali Australije, njegova glazba i aktivizam su se proširili preko Europe, Japana, SAD-a, Kanade pa sve do Južne Amerike. I to sve uz tisuće fanova i milijune streaminga i pregleda na YouTubeu.

Australski mediji Xaviera Rudda nazivaju zvijezdom roots pokreta. Od prvog albuma To Let iz 2001. stvara svoj prepoznatljivi stil. Drugi album Solace donio mu je mjesto na ljestvici top 20 ARIA albuma. A na albumu Spirit Bird iz 2012. Rudd je samplirao 30 vrsta australskih ptica i objavio mega uspješni singl Follow The Sun. Sljedeći album Nanna snimio je u suradnji s UN-om i međunarodnim glazbenicima, s ciljem promicanja kulturne raznolikosti i osuđivanja rasizma. Primjerice, pjesma Shame inspirirana je rasističkim ispadima prema igraču američkog nogometa Adamu Goodesu. Kroz gotovo dva desetljeća dugoj karijeri nastupao je s glazbenicima kao što su Jack Johnson, Dave Matthews, Ben Harper ili Rodrigo y Gabriela.

Xavier Rudd u Hrvatsku dolazi na krilima europske turneje “We Deserve To Dream”

Turneju prati i izlazak novog Xavierovog albuma Jan Juc Moon koji spaja modernu produkciju i tradicionalni folk zvuk. Album govori o otvorenim prostranstvima i prekrasnim prirodnim elementima, a Rudd napominje da su te sile veće od nas i moramo ih naučiti razumjeti i poštovati… Više o ovom iznimnom australskom glazbeniku doznajte na Wikipediji.

Velika turneja u sklopu koje Xavier Rudd dolazi na premijerni nastup u Hrvatskoj u Tvornicu kulture u utorak, 18. listopada, počela je rasprodanim koncertima u Portugalu i Španjolskoj, a nastavlja se po Francuskoj, Njemačkoj, UK, Irskoj, Skandinaviji, Beneluksu, Poljskoj, Švicarskoj, Italiji i Austriji. Dodajmo da Xavier Rudd svira u dvoranama kao što su bečki Gasometer, bristolski O2 Academy ili amsterdamski Paradiso, gdje nastupa dva dana zaredom i koncerti su mjesecima unaprijed rasprodani.

Ulaznice su u prodaji po cijeni od 120 kuna (15,93 eura). Na dan koncerta, ukoliko koja ostane, cijena ulaznice će biti 140 kuna (18,59 eur). Prodajna mjesta su Dirty old shop, Rockmark, Aquarius i Dallas u Rijeci te online u Eventim i Entrio mreži.

VIDEO: Xavier Ruud – Shame

Tagged