8. adacta godišnji susret | esplanade zagreb | 2019.

Adacta održala osmi po redu godišnji susret s kojeg se poručilo da će inteligentno poslovanje promijeniti tržište rada

Adacta, dio grupacije BE-terna, vodeći partner Microsoft Dynamicsa, Qlika i Cornerstona u regiji i jedan od vodećih u Europi, održala je u zagrebačkom hotelu Esplanade 8. Adacta godišnji susret, na kojem je okupio ključne partnere i ljude iz domaće i regionalne ICT zajednice. A tema ovogodišnjeg susreta je bila “Intelligent business”, koncept koji objedinjuje ICT novosti i tehnološke trendove u poslovanju s općenitim poslovnim temema vezanim uz društvo, ljudski potencijal, inovativnost i transformaciju poslovanja u dobu umjetne inteligencije. I dodajmo, u prijepodnevnom dijelu konferencije održana su keynote predavanja.

Govor dobrodošlice i uvod u glavnu temu konferencije održao je Krešimir Mlinarić, direktor tvrtke Adacta Hrvatska. A on je u izlaganju Intelligent business with Adacta and BE-terna naglasio važnost sveobuhvatnog, multidisciplinarnog pristupa današnjem poslovanju. Točnije, on tzv. Intelligent Business vidi strateški važnim za budućnost Adacte, ali i za njezin daljnji rast.

Također, u uvodnom izlaganju Krešimir Mlinarić navodi podatke iz godišnjeg izvješća World Roboticsa, koje pokazuje kako je prodajna godišnja vrijednost robotske industrije u 2018. godini iznosila 16,5 milijardi dolara. Broj prodanih jedinica je također bio rekordan i iznosio je 422.000. Kako prosječna vrijednost robota iznosi 39.000 dolara, možemo zaključiti da je tehnologija ušla duboko u komercijalnu fazu. Najviši postotni rast od čak 23%, zabilježen je u segmentu tzv. Cobota ili kolaboracijskih industrijskih robota. Točnije, robota koji su dizajnirani da dijele radni prostor s ljudima. Uz to, Mlinarić navodi kako u komercijalnom letu pilot upravlja avionom samo do 3 do 7 minuta. A potom sve ostalo radi sam stroj.

45 posto aktivnosti na tržištu rada može biti zamijenjeno tehnologijom

Prema istraživanju analitičke kuće McKinsey, 45% svih aktivnosti na tržištu rada može biti zamijenjeno danas dostupnom tehnologijom. No, svega 5% radnih mjesta može biti u potpunosti automatizirano. A iako samo 5% poslova može u potpunosti biti automatizirano, studija pokazuje da 60% poslova može automatizirati 30% ili više njihovih osnovnih aktivnosti. Stoga, budućnost rada nije crna. Manji broj poslova će nestati, a neki će nastati. No, svi poslovi će se transformirati. I dodajmo, Krešimir Mlinarić smatra da je cjeloživotno učenje i konstantno ulaganje u znanje i kompetencije presudno za uspjeh na tržištu rada.

Mlinarić navodi i kako su promjene u IT industriji brže no u ostatku industrija. A razlog tome je što IT industrija stvara i pokreće tehnološke trendove. Prema podacima iz 2016. godine, prosječan broj robota u Hrvatskoj je 6, a u svijetu čak 74 na 10.000 zaposlenika. I po tome se vidi da Hrvatska kaska, ali i kako postoji puno prostora za rast i napredak. Izlaganje je Mlinarić završio objavom o strateškom partnerstvu s tvrtkom BE-terna. Kroz sinergiju s kompanijom BE-terna fokus će ostati na regionalnom tržištu. No, otvara se globalni potencijal i daljnje mogućnosti rasta.

Adacta godišnji susret predstavio je i koncepte poslovanja budućnosti

Igor Pavleković iz Microsofta u predavanju Intelligent business of the future – artificial and natural govorio je o konceptima poslovanja budućnosti. Pavleković kaže kako je budućnost načelno teško predvidljiva. No ono što je jasno je da će se tehnologija u poslovanju značajno promijeniti u odnosu na današnju. Prema istraživanju analitičke kuće IDC, količina podataka koje generiramo do 2025. godine će porasti 10 puta.

A IoT tržište povezivih uređaja će do 2020. godine biti vrijedno čak 1,29 trilijuna dolara. Također, analitička kuća Deloitte tvrdi kako će do 2020. godine 82% organizacija koristiti neki vid umjetne inteligencije u poslovanju. I dodajmo, Pavleković na pitanja Treba li nas biti strah? i Kojom brzinom prihvatiti promjenu? zaključuje: “Kada uklonite barijere vaša organizacija će se osloboditi. A to je za umjetnu i prirodnu inteligenciju ne budućnost, već sadašnjost.”

Ivan Skender, Chief digital officer tvrtke A1 Hrvatska, govorio je o slučaju iz vlastite tvrtke. A on je pokazao kako je investiranjem u kulturu Agile tvrtka u posljednje dvije godine prošla uspješnu transformaciju u digitalnu tvrtku. A sam proces digitalne transformacije uspješno je proveden zahvaljujući promjenama u digitalnom iskustvu. Ali i digitalnim procesima i operacijama te digitalnim vještinama i kulturi. Skender napominje kako A1 budućnost poslovanja vidi u razvoju digitalne akademije, novog vodstva, otvaranja novih radnih mjesta te fleksibilnim modelima rada. Posebno je naglasio kako su u tvrtci krajem prošle, 2019. godine, pokrenuli projekt fleksibilnih oblika rada nazvan Flexerica. A on zaposlenicima omogućuje rad u fleksibilnom radnom vremenu, ali i fleksibilno mjesto rada. Skender vjeruje kako će ovim modelom kod zaposlenika potaknuti jaču produktivnost. Ali i bolju ravnotežu privatnog i poslovnog života.

Predstavljena je i digitalna agenda Atlantic Grupe

U predavanju Digital Agenda for Regional FMCG Multinational, Mladen Pejković, stariji izvršni direktor u Atlantic Grupi, predstavio je digitalnu agendu Atlantic Grupe. Pejković je istaknuo kako je u 2018. značajno porasla potrošnja. U najvećoj je mjeri ovaj porast može se pripisati izdavanju malih potrošačkih kredita, koje su generirali bankovni sustavi umjetne inteligencije. Stoga je, zaključuje Pejković, hrvatski gospodarski razvoj izravno povezan s umjetnom inteligencijom.

U prvoj fazi razvoja i provedbe digitalne agende, Pejković ključnim smatra postaviti kvalitetnu bazu. Točnije, infrastrukturu, mrežu i sigurnost. U drugoj fazi valja uključiti sve segmente poslovanja. A to su nabava, logistika, prodaja, marketing, ljudski resursi i financije. “Radite na čvrstim temeljima i koristite jasne prioritete. Izbjegavajte primjere koji će biti avanturistički. Radite dugoročno, a kako je sve povezano, digitalizirajte – sve”, poručuje Mladen Pejković.

Korisničko iskustvo tvrtkama donosi usavršavanje u organizaciji, kulturi, podacima i tehnologiji

Michael Mueller iz Raiffeisenbank Austria govorio je o korisničkom iskustvu koje donosi usavršavanje u organizaciji, kulturi, podacima i tehnologiji. Navodi kako zadnjih godina u Europi jačaju nove generacije bankarskih organizacija, te na primjerima WeChata i Alipaya zaključuje kako tehnologija snažno ulazi u bankarstvo, što rezultira potpuno otvaranjem novih, tehnološki moćnih fintech startupa, a istovremeno ulaskom klasičnih banaka u digitalni svijet. Mueller naglašava kako u RBA promatraju, suosjećaju, personaliziraju te se, u konačnici, angažiraju. Fragmentirani podaci u naslijeđenim rješenjima najveća su prepreka u stvaranju besprijekornog, jedinstvenog iskustva, tvrdi Mueller te navodi kako danas sve postaje osobno te kako se nalazimo u dobu hiperpersonalizacije.

Percepcija budućnosti RBA vodi u tri smjera. A oni su – što se radi, tko radi i kako radi. Također, ulaganje u timove i jačanje talenata napravit će razliku, smatra Mueller. Navodi kako napori banke idu u smjeru pronalaženja novih načina poslovanja, šireg razumijevanja, promjenama u fizičkoj okolini, novim članovima tima s novim pogledima te općenite promjene u paradigmi uloge banke. Tako je u travnju 2018. goine banka imala 1 Agile tim. 7 ih je imala do kraja 2018., a do kraja ove, 2019. godine, imat će čak 12 Agile timova. Mueller zaključuje kako promjenu toliko ne čine samo nove stvari. Nju čini perspektiva i kombiniranje već dostupnog u rješavanju stvarnih potreba u stvarnom svijetu.

Prijepodnevni dio konferencije zaključio je Matjaž Fajfar, direktor tvrtke Adacta Srbija

On je održao izlaganje na temu inteligentnog poslovanja u nadolazećim 20-im i 30-im godinama 21. stoljeća. Fajfar je na primjeru najuspješnijih svjetskih tvrtki pojasnio kako razmišljaju u Adacti i što tvrtka planira raditi u narednih 20 godina kako bi klijentima isporučila najbolja poslovna rješenja. Matjaž Fajfar je tako na predavanju The Winners of the 20ies ponovio kako će četvrta industrijska revolucija, ona digitalna, biti fundamentalna i promijenit će naše živote. U digitalnom svijetu imamo podatke o potražnji, a očekivanja naših kupaca će se mijenjati.

Fajfar također kaže kako će organizacija budućnosti biti različita od današnje. Uspješna tvrtka ne definira samo što radi, već i kako radi. Napori menadžmenta u smjeru Customer Success managementa ispravni su i svakako u njih treba investirati. Menadžer budućnosti bit će enabler, motivator, trener i talent hunter. A razlika između menadžera i zaposlenika će se smanjivati. Fajfar kaže kako najbolje kompanije kontinuirano preispituju sebe i investiraju u talente. Životni vijek kompanija se skraćuje – prosječni životni tvrtke 1958. godine bio je 60 godina, a 2018. tek 15 godina. Razvoj tehnologije i tehnološke promjene jedan su od ključnih pokretača ovog trenda. Za učenje će u budućnosti unutar organizacije trebati postojati razvijen sustav.

Za kraj, Fajfar poručuje: “Promjene treba prihvatiti. Budućnost je svijetla za sve koji će biti angažirani, učiti i djelovati. Bavite se novim tehnologijama, upoznajte ih, razvijajte talente.” U poslijepodnevnom dijelu konferencije održana su paralelna tehnička predavanja s uvidom u tehnološke novitete i trendove, ali i studije slučaja, uspješne priče i iskustva. A više o tvrtci Adacta doznajte na mrežnim stranicama na adresi adacta-fintech.com.

Tagged