cijepljenje protiv gripe | 2021.

Cijepljenje protiv gripe počinje u četvrtak, 28. listopada 2021. godine i besplatno je za osjetljive skupine građana

Sezonsko cijepljenje protiv gripe za osobe koje imaju povećani rizik od komplikacija počinje u četvrtak, 28. listopada 2021. godine. Ove godine nabavljeno je 600.000 doza cjepiva protiv gripe za cijelu Republiku Hrvatsku, a trenutno je u tijeku distribucija. Hrvatski zavod za javno zdravstvo ove je godine naručio četverovalentno inaktivirano cjepivo protiv sezonske gripe.

Ono će kao i dosadašnjih godina biti besplatno za osobe koje imaju povećani rizik od teškog oblika gripe i povezanih komplikacija. Pritom iz HZJZ-a poručuju kako redovito godišnje cijepljenje protiv gripe nije zapreka za cijepljenje protiv koronavirusa.

Zbog provođenja protuepidemijskih mjera i povećanog obima posla tijekom pandemije COVID-19, najveće količine cjepiva će se distribuirati u ambulante liječnika primarne zdravstvene zaštite. To su ambulante obiteljske medicine i pedijatrijske ordinacije, a cijepljenje primarno provoditi u istima. Zbog dinamike distribucije neće biti moguće cijepljenje u sljedeća dva tjedna za sve one koji se žele cijepiti. Dio će osoba morati pričekati isporuku drugog dijela cjepiva, koje će biti na raspolaganju u ambulantama u drugoj polovici studenog.

Osobe koje su se cijepile ili će se tek cijepiti protiv koronavirusa nemaju nikakvih zapreka primiti i cjepivo protiv gripe

I to vrijedi neovisno o proizvođaču cjepiva protiv bolesti COVID-19. Drugim riječima, ako osobi kojoj je indicirano primiti oba cjepiva nije moguće istovremeno dati cjepivo protiv gripe i cjepivo protiv koronavirusa, preporučljivo je primijeniti ta dva cjepiva s razmakom od najmanje 14 dana.

No, nije pogrešno ni primijeniti ih s manjim razmakom. Osobe koje nisu cijepljene ili su nepotpuno cijepljene protiv bolesti COVID-19, a žele se cijepiti i protiv gripe, u ovom bi trenutku prednost trebale dati cijepljenju protiv bolesti COVID-19.

Sezonsko cijepljenje protiv gripe potpuno je besplatno za osobe koje pripadaju nekoj od osjetljivih skupina građana

To su osobe u dobi od 65 godina ili starije koje imaju povećan rizik od komplikacija gripe. Također, to su štićenici domova za starije osobe, osobe i djeca s kroničnim oboljenjima. Posebno su ugrožena djeca s oštećenom plućnom funkcijom. Cijepljenje je također besplatno za osobe i djecu s kroničnim bolestima metabolizma te djecu i adolescente na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu. Besplatno je i za zdravstvene radnike, trudnice kao i osobe iz bliske okoline onih koji bi se trebali cijepiti, ali im se to zbog kontraindikacija ne preporučuje.

Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, a koje prepoznaju važnost cijepljenja protiv gripe, također se mogu cijepiti. To mogu kod izabranih liječnika ako samostalno kupe cjepivo na temelju izdanog liječničkog recepta. Pri kupnji cjepiva u ljekarni potrebno je imati privatni recept za cjepivo kojeg liječnik propisuje na ime pacijenta. Samo cjepivo je potrebno čuvati i prenositi prema uputama izdanim od liječnika i ljekarnika. Više informacija doznajte na mrežnim stranicama NZJZ “dr. Andrija Štampar” na adresi stampar.hr.

Tagged