legija varšava - dinamo zagreb | uefa champions league | season 2021/2022

Legija – Dinamo 0:1 | Plavi prošli 3. pretkolo Lige prvaka u sezoni 2021/2022, a u konačnom, 4. pretkolu, igrat će sa Sheriffom iz Tiraspola

Dinamo i Legija su u Varšavi na stadionu Jozef Pilsudski odigrali uzvrat 3. pretkola Lige prvaka. Nakon miroljubivih zagrebačkih 1:1, Dinamo je u Poljskoj svladao Legiju rezultatom 1:0, a gol je postigao Bartol Franjić u 20. minuti. Podsjetimo, utakmica se igrala u utorak, 10. kolovoza 2021. godine. Završna prepreka na putu ka Ligi prvaka bit će FC Sheriff iz Tiraspola. Naime, Moldavci su u dvjema utakmicama pobijedili beogradsku Crvenu zvezdu.

Zanimljivo da je Sheriff u svom 3. pretkolu Lige prvaka pobijedio identičnim rezultatima kao i Dinamo. Nakon povoljnog rezultata 1:1 ostvarenog na Marakani (ili službeno na stadionu Rajko Mitić), Sheriff je na svom terenu pobijedio s 1:0 i prošao dalje. Iako je Sheriff zasluženo pobijedio, u Zagrebu se nekako priželjkivalo da se u sljedećem kolu sastanu Dinamo i Crvena zvezda. I dodajmo, prva utakmica se igra u utorak, 17. kolovoza, u Tiraspolu, dok je uzvrat u srijedu, 25. kolovoza, u Zagrebu.

Sada je jasno da je trenutak odluke u Poljskoj bio u 20. minuti. Tada je Luka Ivanušec spretno prihvatio loptu na desnoj strani nadomak suparničkog šesnaesterca. Efektnim lažnjakom prošao je prvog čuvara, potom u driblingu zanjihao i drugog pa poslao loptu koja je mirno prošla pored skamenjene obrane. Na nju je s lijeve strane utrčao Bartol Franjić i udarcem iz prve desnom nogom pogodio suprotnu “malu mrežu”.

Dinamo je nakon pogotka zaigrao opreznije, a Legija je dobila posjed lopte

No, ni to Poljacima nije pomoglo. Tek su na trenutke uspijevali doći u Dinamov kazneni prostor. Također, sporadično su zaprijetili ponekim udarcem iz daljine ili iz prekida. Spomenimo i da je Mislav Oršić posebnu brigu vodio u obrani, gdje je pomagao Franjiću u zatvaranju Dinamovog lijevog obrambenog bloka. Tako je Oršić nerijetko tvorio petog igrača u obrambenom redu.

No, dogodila se i jedna loša stvar. Naime, prilikom akcije Legije u 25. minuti ozljedio se stoper Rasmus Lauritsen. On je malo previše istegnuo nogu, a pritom je ozlijedio preponu i nije mogao nastaviti igru. Na njegovo je mjesto uskočio je Dino Perić. A samo dvije minute kasnije Poljaci su kreirali svoju najveću priliku. Filip Mladenović ubacio je iz kuta, Luquinhas glavom dohvatio loptu, ali je Dominik Livaković paradom obranio loptu koja je išla ispod grede.

Petković ubrzo je izborio slobodan udarac 25 metara od vrata – Majer loptu poslao preko “živog zida” malo pored gola

Legija je drugi dio susreta otvorila s tri poluprilike. Prvo je Mladenović s lijevoga krila ubacio oštru loptu u Dinamov peterac, no, Mahir Emreli bio kratak. Pokušao je ubrzo potom Josue sa 17 metara, ali pored vrata. Na kraju, Livaković je nešto kasnije odbio Luquinhasov udarac s gotovo iste udaljenosti. Dinamo je cijelo vrijeme čekao na svoju šansu. Poljaci se nisu imali hrabrosti posve otvoriti, znajući da je Dinamo jako ubojit iz kontranapada. A taj strah se skoro i ostvatio – Stefan Ristovski u 58. je minuti zavrnuo loptu s desne strane na drugu vratnicu. Oršić ju je glavom spustio u peterac, ali lopta je prošla malo pored gola.

Luka Menalo strpljivo je čekao trenutak neopreza suparničkih igrača. Nakon što su suviše ležerno izveli aut na svojoj polovici, Menalo je uspio presjeći loptu. No, odmah je potom brzopleto pucao iako je bio posve sam. Možda je mogao kreirati puno bolju poziciju za udarac ili eventualnu asistenciju. Ovako je s ruba kaznenog prostora poslao loptu pored gola.

Liga prvaka: 3. pretkolo – uzvrat: Legia – Dinamo 0:1

  • Gradski stadion Jozef Pilsudski
  • Varšava, utorak, 10. kolovoza 2021.
  • Legia: Boruc – Juranović, Jędrzejczyk, Wieteska, Nawrocki, Mladenović – Slisz, A. Martins (46. Josue), Luquinhas – Emreli (56. Pekhart), R. Lopes (71. Muçi); Trener: Czeslaw Michniewicz; Web: legia.com;
  • Dinamo: Livaković – Ristovski, Lauritsen (25. Perić), Theophile, Franjić – Jakić (46. Moubandje), Mišić; Ivanušec (64. Menalo), Majer (77. Gojak), Oršić – Petković; Trener: Damir Krznar
  • Sudac: Benoit Bastien (Francuska)
  • Strijelac: 0:1 Franjić (20.)

VIDEO: Livaković, Ivanušec, Franjić i trener Krznar nakon utakmice Legija – Dinamo

Tagged