black midi | 2019.

Black Midi, zagonetna londonska underground četvorka, dolazi u Močvaru u srijedu, 2. listopada 2019. godine

Zagonetna londonska četvorka “Black Midi” okupljena je prije nešto više od godinu dana. No, vrlo su brzo stekli reputaciju najvrućijeg novog underground benda u Engleskoj. A to je rezultiralo i nizom rasprodanih koncerata – uključujući Electrowerkz i Bloc u Londonu. Do objavljivanja njihovog debitantskog singla “bmbmbm” na etiketi Speedy Wunderground, bend se postepeno koncertima probijao kroz prenapučenu londonsku underground scenu, a svoju brzo stečenu reputaciju mogu zahvaliti u prvom redu nastupima u Brixton Windmillu i frenetičnom sessionu koji su snimili za NTS radio.

Umeđuvremenu su na Island Airwaves festivalu snimili i žestoki live session za legendarni američki KEXP radio. A zahvaljujući njihovom YouTube kanalu ubrzo došli u domove brojnih novih fanova diljem svijeta. Zahvaljujući napetoj i inventivnoj svirci, u kojoj se na katkad potpuno neočekivan način izmjenjuju post-punk, jazz, math rock i elektronika, inicijalnih 300 komada singla bmbmbm odmah je rasprodano. Tako da je taj session morao biti nadotisnut već u prvom tjednu nakon objave.

Na jednom od sad već legendarnih koncerata o kojima su se naknadno širile brojne priče zapalilo im se bas pojačalo. A nakon tog događaja su krenule špekulacije kako su to namjerno napravili. I to zato kako bi isprovocirali brojne velike diskografske face koje su iz zapozorja gledali “najluđi novi bend u zemlji”. Kako god bilo, black midi su krajem prošle, 2018. godine potpisali za Rough Trade Records. A već su u siječnju 2019. napokon izbacili i svoj drugi singl Speedway kao uvod u Schlagenheim, album prvijenac koji je svjetlo dana ugledao u lipnju.

Lo-fi synth / darkwave projekt Neon Lies nastupa uz ovu londonsku četvorku

Black midi su Geordie Greep (vokal/gitara), Cameron Picton (bas/vokal), Matt Kelvin (gitara) i Morgan Simpson (bubnjevi). Više informacija o njima doznajte na mrežnoj stranici bmblackmidi.com. Koncert ove zagonetna londonske četvorke black midi održat će se u srijedu, 2. listopada 2019. godine u klubu Močvara. Ulaznice za koncert po cijeni od 60 kuna u prodaji su u Dirty Old Shopu i Rockmarku. Na dan koncerta, ako koja ulaznica ostane, na ulazu će koštati 80 kuna.

Neon Lies je lo-fi synth / darkwave samostalan projekt Gorana Lautara, dugogodišnjeg aktera hrvatske underground d.i.y. i punk scene, osnivač sada već i pomalo legendarnih bendova i projekata poput The Babies, Welcomin’ Committe In Flames, Dykemann Family, Modern Delusion i XXX Tape Sessions. U ljeto 2015. Goran se odlučio za novi artistički izazov – “objesivši gitaru o klin”, okušava se u za njega novom žanru darkwave synth punka. Početne reference su ionako bile uvijek slične: Suicide, Tuxedomoon i D.A.F. i konstantno razvijajući, proširujući i razvijajući svoj analogno sačinjeni zvuk kroz suvremeni synth punk, synth pop, darkwave, industrial i techno.

U međuvremenu je izdao dva odlično prihvaćena albuma na audio kazetama. To su Neon Lies iz 2016. te album II iz 2018. godine, uz mnogobrojna single i EP izdanja te kompilacije različitih izdavača. Ubrzo nakon pokretanja projekta, uslijedile su višemjesečne ekstenzivne europske turneje. Oni koji su već imali prilike vidjeti uživo Neon Lies, složit će se da je njegov nastup i izričaj iznimno intenzivan i emotivno razotkrivajući, često i konfrontirajući – brišu se granice intimnosti i strahova, pozornica i klub napokon postaje mjesto gdje više nema tajni ni povlačenja.

VIDEO – AUDIO | Black midi – bmbmbm (Dos Monos remix) | Neon Lies – Loveless

Tagged