weichai truck diesel engine | 2020.

Bosch i Weichai Power povećali učinkovitost dizelskih motora za kamione Weichai sa 46 na 50 posto

Bosch i kineski proizvođač motora Weichai Power učinili su veliki korak naprijed u području tehnologije motora. Ova su dva partnera uspješno povećali učinkovitost dizelskog motora Weichai za teška gospodarska vozila na 50 posto i tako postavili novi standard u cijelom svijetu. Toplinska učinkovitost motora za kamione trenutačno u prosjeku iznosi oko 46 posto.

“Povećanjem učinkovitosti za četiri posto zajednički smo došli do nove prekretnice. Iako je dizelski motor star gotovo 130 godina, njegov razvoj traje i dalje”, rekao je dr. Volkmar Denner, predsjednik upravnog odbora društva Robert Bosch GmbH.

Uz common-rail sustav s tlakom ubrizgavanja od 2500 bara Bosch je također dao doprinos u obliku potpunog tehničkog znanja i iskustva u području sustava ubrizgavanja. Dizelski motor će u dogledno vrijeme i dalje biti omiljeni izbor, posebno u pogledu gospodarskih vozila i, prije svega, u slučajevima u kojima je potreban prijevoz teških tereta na dugim udaljenostima. Iz tog je razloga cilj društava Bosch i Weichai postepeno usavršavanje ove tehnologije, imajući na umu zaštitu klime i okoliša.

Boschev common-rail sustav osnova je dizelskog motora

Bosch i Weichai pokrenuli su projekt zajedničkog razvoja motora u rujnu 2018. godine. Bosch je pružio veliku podršku u proboju i nikad prije ostvarenom dostignuću u obliku 50-postotne učinkovitosti dizelskog motora za gospodarska vozila Weichai. S velikim zadovoljstvom nastavljamo svoje izrazito uspješno partnerstvo s društvom Bosch“, rekao je Tan Xuguang, predsjednik grupacije Weichai.

Bosch pruža svoj modularni common-rail sustav za dizelski motor sa šest cilindara i zapremninom od 12,9 litara. Zbog toga što se njime osigurava učinkovita opskrba gorivom i ubrizgavanje goriva, sustav je ključan element u osiguravanju sukladnosti s kineskom normom za emisije China VI. Boschev sustav može se upotrebljavati za razine tlaka od 1800 do 2500 bara i može se konfigurirati za motore veličine do osam cilindara. Visoke brzine protoka injektora omogućavaju optimizaciju strategije izgaranja i postizanje visoke učinkovitosti motora. Ovisno o zahtjevima kojima se podvrgava sustav može izdržati do 1,6 milijuna kilometara. Common-rail sustav također je namijenjen za rad s elektrificiranim pogonskim sklopom.

Čišći, sigurni i inteligentniji kamioni

Partnerstvo između društava Bosch i Weichai, najvećeg kineskog proizvođača motora za gospodarska vozila, traje već godinama. Njihovo je strateško savezništvo započelo 2003. godine. U sljedećih su 17 godina oba društva udružili svoje prednosti i stručnosti u sklopu većeg broja pothvata, od kojih je jedan pružanje snažnih, energetski učinkovitih i ekoloških dizelskih motora na kineskom tržištu.

Osim toga, Bosch i Weichai surađuju u nekoliko drugih područja, uključujući u području prenosivih gorivnih članaka i sustava za pomoć vozaču. Ujedinjeni su zajedničkim ciljem: stvaranje čišćih, sigurnijih i inteligentnijih gospodarskih vozila. Blisko partnerstvo društava Bosch i Weichai također obuhvaća područja van tehnologije vozila. Na primjer, Industriju 4.0 te povezivost i digitalizaciju tvornica.

Bosch je predvodnik u području elektromobilnosti i učinkovitih motora s unutarnjim izgaranjem

Bosch u pogledu prijevoza nastoji osigurati što veću štednju resursa. Tako na nekoliko načina nastoji ispuniti viziju CO2 neutralne mobilnosti i mobilnosti praktički bez emisija. U svom pristupu tehnologiji pogonskih sklopova budućnosti ovaj dobavljač tehnologije i usluga otvorenog je uma. Bosch s jedne strane sa svojim vozilima na baterijsko napajanje i napajanje gorivnim člancima nastoji postati predvodnik na tržištu u području elektromobilnosti.

Električna vozila klimatski su neutralna ako se napajanje i vodik dobivaju iz obnovljivih izvora energije. S druge strane Bosch razvija tehnologiju za učinkovite motore s unutarnjim izgaranjem kako bi se borio protiv globalnog zatopljenja i kako bi se zaštitio okoliš što je više moguće. Ako ih pogone obnovljiva sintetička goriva, benzinski i dizelski motori također mogu klimatski neutralni na cesti. Bosch očekuje da će oko jedna trećina svih novoregistriranih vozila u cijelom svijetu biti u potpunosti na električni pogon do 2030. godine. Dvije trećine njih i dalje će pogoniti motori s unutarnjim izgaranjem, od čega će mnoga vozila biti hibridna.

Mobility Solutions najveće je poslovno područje Grupe Bosch

U 2019. godini to je poslovno područje ostvarilo promet od 46,8 milijardi eura, što je 60 posto ukupnog prometa grupe. To grupu Bosch čini jednim od vodećih dobavljača automobilske opreme. Poslovno područje Mobility Solutions teži očaravajućoj viziji mobilnosti koja je sigurna, održiva i uzbudljiva te objedinjuje stručnost grupe u domenama personalizacije, automatizacije, elektrifikacije i povezivosti. Za korisnike grupe Bosch to znači da dobivaju integrirana rješenja za mobilnost.

Glavna područja djelovanja ovog poslovnog područja su tehnologija ubrizgavanja i periferije pogonskih sklopova za motore s unutarnjim izgaranjem, raznolika rješenja za elektrifikaciju pogonskih sklopova, sustavi za sigurnost vozila, sustavi pomoći vozaču i funkcije automatizirane vožnje, tehnologija za infozabavu prilagođena korisniku kao i komunikacija između vozila te komunikacija između vozila i infrastrukture, radionički koncepti te tehnologije i usluge za tržište autoopreme. Također, Bosch je sinonim za važne inovacije u automobilskoj industriji. Poput elektroničkog upravljanja motorom, elektroničkog programa stabilnosti (ESP) protiv klizanja te dizelske tehnologije common rail.

Grupa Bosch vodeći je svjetski dobavljač tehnologija i usluga

Zapošljava oko 400.000 zaposlenika diljem svijeta, prema podacima od 31. prosinca 2019. godine. Društvo je ostvarilo prodaju od 77,7 milijardi eura u toj istoj godini. A djelatnosti grupe podijeljene su u četiri poslovna područja. To su Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods i Energy and Building Technology. A kao jedan od vodećih pružatelja interneta stvari tvrtka nudi inovativna rješenja za pametne domove, Industriju 4.0 i povezanu mobilnost.

Bosch teži viziji mobilnosti koja je održiva, sigurna i uzbudljiva. Također, tvrtka primjenjuje svoju stručnost u tehnologiji senzora, softveru i uslugama. Tu je i vlastiti oblak za internet stvari da bi korisnicima iz jednog izvora pružao povezana rješenja iz više domena. Strateški cilj ove grupacije olakšati je povezani život proizvodima i rješenjima koja ili sadržavaju umjetnu inteligenciju ili su razvijena ili proizvedena s pomoću nje. Inovativnim i inspirativnim proizvodima i uslugama tvrtka unapređuje kvalitetu života diljem svijeta. Ukratko, Bosch proizvodi Tehnologiju za život.

A sama grupacija se sastoji od tvrtke Robert Bosch GmbH i 440 podružnica i regionalnih društava u 60 zemalja. Boscheva globalna mreža proizvodnje, inženjeringa i prodaje te prodajni i servisni partneri društva pokrivaju gotovo sve zemlje svijeta. Osnova rasta društva u budućnosti njegova je snaga inovacije. Tvrtka trenutno zapošljava oko 72.600 zaposlenika u istraživanju i razvoju na 126 lokacija diljem svijeta. Također, tvrtka zapošljava i oko 30.000 programskih inženjera. Više o ovoj grupaciji doznajte na Wikipediji.

Tagged