dječak koji piški | svačićev trg zagreb | listopad 2014.

Svačićev trg, točnije, njegov zapadni kolnik, zbog asfaltiranja se zatvara za sav promet i to od 23. do 26. kolovoza 2019. godine

Svačićev trg, točnije, zapadni dio kolnika tog trga te Ulica Eugena Kumičića, na dijelu od Ulice Jurja Žerjavića do Mihanovićeve ulice, zbog radova na obnovi asfalta, bit će zatvoreni za sav promet od petka, 23. kolovoza, od 9 sati, do ponedjeljka, 26. kolovoza 2019. godine, do 4 sata. A zbog ovih radova će se privremeno prometovati obilazno Svačićevim trgom.

Točnije, vozit će se sjevernim dijelom Trga Petra Svačića, zatim Ulicom Baruna Trenka, zapadnim dijelom Trga kralja Tomislava, Ulicom Antuna Mihanovića, Savskom cestom, Ulicom grada Vukovara i Miramarskom. Dodajmo da će semafori na križanju Kumičićeve i Mihanovićeve biti izvan funkcije. Promet na tom križanju regulirat će prometna policija. Spomenimo i da će ovi radovi obuhvatiti površinu od 1.800 četvornih metara. A njihova vrijednost iznosi pola milijuna kuna.

Podsjetimo, Petar Svačić, po kome Svačićev trg nosi ime, bio je posljednji hrvatski kralj koji je vladao prije pada Hrvatske pod ugarsku vlast. A njegova vladavina obilježila je razdoblje borbe za samostalnost i očuvanje teritorijalne cjelovitosti zemlje. Petar Svačić je postao kraljem krajem 11. stoljeća i nakon smrti kralja Zvonimira. To je bilo vrijeme kada su hrvatsko plemstvo i narod pružali otpor ugarskoj ekspanziji. Svačić je poginuo 1097. godine u bitci na Gvozdu, gdje se sukobio s ugarskim kraljem Kolomanom. Njegova smrt označila je kraj samostalne hrvatske kraljevine i početak personalne unije s Ugarskom, koja je trajala stoljećima. Više o Petru Svačiću doznajte na Wikipediji.

Tagged