ZGportal Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ     VAŠI KOMENTARI     O ZAGREBU
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE     RAZGOVORI     SHOP
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
 
život nije siv - čak ni s parkinsonom
 
druženje na cvjetnom trgu pod motom `život nije siv - čak ni s parkinsonom`
 
Uz Miju Dimšić uspješno obilježen Svjetski dan Parkinsonove bolesti
 

• GDJE SAM? > ZGportal > Gradska scena > #ParkinsonovaBolest
home kontakt sitemap pretraga  
 
 
Pod nazivom Život nije siv - čak ni s Parkinsonom! Udruga Parkinson i mi na Cvjetnom trgu u Zagrebu po šesti put za redom, obilježila je Svjetski dan Parkinsonove bolesti u cilju podizanja svijesti šire javnosti o ovoj progresivnoj neurološkoj bolesti od koje boluje više od 14.000 naših sugrađana.

U svečanom programu na Cvjetnom trgu nastupila talentirana glazbenica i višestruka dobitnica Porina Mia Dimšić, koja je manifestaciju podržala i pjesmom čiji je naziv posudio naš ovogodišnji moto - Život nije siv."S glazbom se lakše nosimo kroz život, a posebno kad je poletna, ritmična, pjevna i pozitivna poput Mijine. Poznat je dugo odličan učinak muzikoterapije kod Parkinsonove bolesti. Pjesma Život nije siv ima poruku primjenjivu i oboljelim od ove kronične i teške bolesti, a to je da u životu pozitivne misli olakšavaju nošenje s njim i unose boje i sreću u njega", poručila je dr. Vladimira Vuletić, čelnica Udruge Parkinson i mi i predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka.

"Puno mi to znači i svaki put se iznova ugodno iznenadim kad vidim koliko je pjesma Život nije siv pozitivno utjecala na ljude i da je od moje intimne priče narasla u tako veliku društvena stvar. Lijepo je moći progovoriti o manje ugodnim stranama društvene stvarnosti, ali na njih staviti jedan pozitivan predznak i kao glazbenici mi je sve ovo velika čast i drago mi je da mogu pomoći", rekla je Mia Dimšić.Na važnosti fizičke aktivnosti oboljelih od Parkinsonove bolesti, posebno ping-ponga i plesa, ukazali su naši partneri iz Hrvatskog stolnoteniskog saveza i plesači iz zagrebačkog plesnog studija Fredi. Program na Cvjetnom trgu vodio je poznati radijski glas i TV lice Miljenko Cvitković Minja.

"Zbog dobrobiti ping-ponga za bolju pokretljivost oboljelih od Parkinsona, Hrvatski stolnoteniski savez u suradnji sa Svjetskom stolnoteniskom federacijom kreće u realizaciju projekta kojemu je cilj uključenje i šira prisutnost stolnog tenisa u zdravstveno - terapeutske svrhe", rekao je Zoran Primorac, hrvatska stolnoteniska legenda.Kao i ranijih godina manifestacija je započela štandom na Cvjetnom trgu gdje su predstavnici Udruge dijelili crvene tulipane kao simbole borbe protiv Parkinsonove bolesti te brošure i letke o samoj bolesti, metodama liječenja u Hrvatskoj, radu Udruge... Uz simbolične donacije građanima su podijeljene torbe i bedževi sa zajedničkim EU logom Europske udruge za Parkinsinovu bolest.

Progam obilježavanja Svjetskog dana Parkinsonove bolesti završava stručno - edukativnim skupom na Kaptolu u prostorijama Tribine Grada Zagreba, gdje multidisciplinarni tim Udruge održava niz edukativnih predavanja obiljelima i članovima njihovih obitelji.Udruga Parkinson i mi koja okuplja više od 400 pacijenata osnovana je u svrhu unaprjeđenja života oboljelih od Parkinsonove bolesti. Kroz edukaciju, terapiju, savjetovanje i povezivanje s različitim stručnjacima oboljeli uče kako se lakše nositi s ovom bolešću u svakodnevnom životu te kako pomoći drugim oboljelima.

Parkinsonova bolest je bolest poremećaja pokreta zbog smanjenja lučenja kemijske supstancije dopamina, u dijelu mozga koji ima važnu ulogu u kontroli voljnih pokreta (bazalni gangliji). Bolest je nazvana po liječniku iz Londona dr. Jamesu Parkinsonu, koji je 1817. godine prvi opisao simptome bolesti.

Primarni simptomi Parkinsonove bolesti su tremor (drhtanje), rigor (ukočenost), bradikinezija (usporenost pokreta), posturalna nestabilnost (slaba ravnoteža) i smetnje u kretanju.
 
 
 
vijesti sa scene po mjesecima 2018. godine
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
arhiva vijesti sa scene (po godinama)
 
2015.
2016.
2017.
 
 

 
 
            home   kontakt   sitemap   pretraga
 
 

 
 
Vezano uz temu: Parkinsonova bolest
Aktualne novosti na zagrebačkoj kulturnoj sceni.
Snađite se u Zagrebu uz Zagrebački kulturni vodič.
k.v.
12. travnja 2018.
 
 

 
 
 
 
pitajte nas, pitamo za vas informacije o gradu zagrebu oglašavajte se na ZGportalu
simboli grada zagreba djevojka mjeseca / girl of the month vremenska prognoza za grad zagreb
poslovni imenik / žute stranice
besplatna razmjena linkova / free link exchange
jedan klik do svega
promotivne objave / sponzorirani članci
 
web hosting centar Zagreb / web hosting, najam serverskog prostora, zakup i registracija internetskih domena
studio BOJA zagreb / studio za web i grafički dizajn
home   kontakt   sitemap   pretraga
kontaktirajte nas
vaše vijesti, najave, obavijesti i poruke šaljite na adresu e-pošte redakcija@zgportal.com
pitajte nas, pitat ćemo za vas
ne možete dobiti odgovore na Vaša pitanja?
pitajte nas, pitamo za Vas
simboli grada zagreba
Tvornica Kulture Zagreb
 
 
 
  ZGportal Zagreb
antispam   studio BOJA Zagreb / dizajn i produkcija