ZGportal Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ     VAŠI KOMENTARI     O ZAGREBU
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE     RAZGOVORI     SHOP
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
 
kameni reljef `domagojevi strijelci` / ivan meštrović
 
očuvanje nacionalnog blaga u ustanovi čija je misija čuvanje i prezentiranje meštrovićevog nasljeđa
 
Kameni reljef Domagojevi strijelci, djelo kipara Ivana Meštrovića, predstavljeno u Atelieru Meštrović
 

• GDJE SAM? > ZGportal > Gradska scena > #IvanMeštrović
home kontakt sitemap pretraga  
 
 
U zagrebačkom Atelijeru Meštrović svečano je predstavljena donacije Rumjane i Mate Meštrovića, djelo Ivana Meštovića Domagojevi strijelci.

Poklanjanje djela je od izuzetne važnosti, jer predstavlja očuvanje nacionalnog blaga u ustanovi čija je misija čuvanje i prezentiranje Meštrovićevog nasljeđa, ali i velika počast jer svjedoči o povjerenju koje nasljednici Ivana Meštrovića imaju u Muzeje Ivana Meštrovića.Donacija Mate i Rumjane Meštrović, kameni reljef Domagojevi strijelci iz 1955. godine, važan je nastavak darivanja obitelji Meštrović, jer je riječ o iznimnom ostvarenju iz Meštrovićevog američkog razdoblja (1947. - 1962.). S ovom temom iz hrvatske nacionalne povijesti Meštrović je započeo još 1917. kada je u Cannesu izradio sadreni reljef istog naslova.

Istu temu obrađuje na litografiji koju je 1923. otisnuo u sklopu Mape litografija i 1931. pri modeliranju medalje Sokolski slet. Američki reljef važan je zbog nove razrade već dotaknute teme u umjetnikovom opusu.

Ivan Meštrović odlukom da hrvatskom narodu pokloni svoje nekretnine i umjetnička djela kreira temelj današnje ustanove Muzeji Ivana Meštrovića. Obitelj Meštrović nastavlja poklanjati umjetnikova djela ustanovi pa su tako donirali supruga Olga, kćer Marica, a sve do danas i sin Mate sa suprugom Rumjanom.
Povodom donacije Mate i Rumjane Meštrović - o reljefu Domagojevi strijelci

Donacijom Mate i Rumjane Meštrović kamenoga reljefa Domagojevi strijelci (1955.), djela Ivana Meštrovića (Vrpolje, 1883. - South Bend, Ind. SAD, 1962.), fundus Muzeja Ivana Meštrovića - Atelijera Meštrović obogaćen je za iznimno ostvarenje iz američkoga razdoblja (1947. – 1962.), koje je u odnosu na ostale periode slabije zastupljen u zagrebačkoj kolekciji.

Važan je to nastavak darivanja obitelji Meštrović, otpočetoga donacijom samoga Ivana Meštrovića iz 1952. godine, zahvaljujući kojoj su Muzeji Ivana Meštrovića nastali. Donacije su nastavili i Meštrovićeva supruga Olga, kćer Marica te sin Mate sa suprugom Rumjanom.Reljef Domagojevi strijelci predstavlja vraćanje temi i kompozicijskom obrascu, koje je razrađivao još tu vrijeme Prvoga svjetskog rata. Godine 1917. u Cannesu načinio je sadreni reljef istoga naslova i veoma slične kompozicije, kojega je poklonio svojem dugogodišnjem prijatelju, Robertu Williamu Seton - Watsonu, britanskom političkom aktivistu i povjesničaru, koji je bio autor predgovora i suorganizator Meštrovićevih izložaba u Londonu (Victoria and Albert Museum, 1915.; Grafton Gallery, 1917.). Reljef je 2005. godine otkupljen od nasljednika Seton - Watsona za fundus Tate Gallery u Londonu.

Umjetnik je načinio više crteža, skica koje prate reljef iz 1917., a istoj se temi vraća na litografiji koju je 1923. otisnuo u sklopu Mape litografija, koja sadrži 21 grafički list. Također, temi se vratio i 1931. godine oblikujući medalju Sokolski slet. Američki reljef predstavlja novo promišljanje teme kojom se referira na hrvatsku povijest. Nacionalna povijest nije bila u velikoj mjeri prisutna u njegovu opusu. Spomenimo recimo litografiju iz rečene mape, Domagojevi borci, kao i crteže na istu temu.

U kamenom reljefu kipar transponira kompoziciju iz 1917., zadržava isti broj strijelaca, njih sedam te ih dovodi u istu ravan. Ivan Meštrović je sličan način ritmičnoga nizanja figura u profilu više puta primjenjivao na svojim djelima, poput primjerice na reljefu Canadian War Memorial iz 1918. godine. (Barbara Vujanović, viša kustosica Atelijera Meštrović)
 
 
 
vijesti sa scene po mjesecima 2018. godine
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
arhiva vijesti sa scene (po godinama)
 
2015.
2016.
2017.
 
 

 
 
            home   kontakt   sitemap   pretraga
 
 

 
 
Vezano uz temu: Ivan Meštrović
Aktualne novosti na zagrebačkoj kulturnoj sceni.
Snađite se u Zagrebu uz Zagrebački kulturni vodič.
k.v.
6. travnja 2018.
 
 

 
 
 
 
pitajte nas, pitamo za vas informacije o gradu zagrebu oglašavajte se na ZGportalu
simboli grada zagreba djevojka mjeseca / girl of the month vremenska prognoza za grad zagreb
poslovni imenik / žute stranice
besplatna razmjena linkova / free link exchange
jedan klik do svega
promotivne objave / sponzorirani članci
 
web hosting centar Zagreb / web hosting, najam serverskog prostora, zakup i registracija internetskih domena
studio BOJA zagreb / studio za web i grafički dizajn
home   kontakt   sitemap   pretraga
kontaktirajte nas
vaše vijesti, najave, obavijesti i poruke šaljite na adresu e-pošte redakcija@zgportal.com
pitajte nas, pitat ćemo za vas
ne možete dobiti odgovore na Vaša pitanja?
pitajte nas, pitamo za Vas
simboli grada zagreba
Tvornica Kulture Zagreb
 
 
 
  ZGportal Zagreb
antispam   studio BOJA Zagreb / dizajn i produkcija