ZGportal Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ     VAŠI KOMENTARI     O ZAGREBU
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE     RAZGOVORI     SHOP
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
home kontakt sitemap pretraga
oglašavanje / marketing
oglašavanje / advertising
art in web zagreb * digital media studio
oglašavanje / advertising
home kontakt sitemap pretraga
zagreb u slici / galerija slika
pomozimo im
knjižnice grada zagreba
oglašavanje / advertising
oglašavajte se na ZGportalu
oglašavanje / advertising
newsletter zagreb / zagrebački e-magazin
nagradnjače
vremenska prognoza
web hosting centar `Art in Web`
oglašavanje / advertising
art in web zagreb * digital media studio
oglašavanje / advertising
poslovni imenik grada zagreba
oglašavanje / advertising
 
oglašavajte se na ZGportalu
 
GDJE SAM?
>
>
>
briga za vlastito zdravlje
 
pravilna prehrana, redovita tjelesna aktivnost i popodnevni odmor glavni su aktivatori pozitivne energije

Tri načina kako učinkovito podići životnu energiju

 
konjska zaprega na zrinjevcu
 
vijesti sa scene po mjesecima 2017. godine
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
arhiva vijesti sa scene (po godinama)
 
2015.
2016.
2018.
 
 
 
Energija je jedina djelotvorna sila koja ne nastaje i ne nestaje, stoga je važno naučiti kako je pravilno oblikovati i usmjeriti da bismo se osjećali dobro. Gotovo svakodnevno mogu se čuti izrazi poput `pun sam energije`, `mogla bih poletjeti` ili `nemam energije`, `osjećam se umorno`, ...

Zanimljivo je da je u svim navedenim slučajevima količina energije u tijelu gotovo ista, dok njezina iskoristivost i oblik utječu na naš subjektivan osjećaj. Kako bismo se tijekom cijelog dana osjećali dobro, potrebno je izbalansirati tri čimbenika, a to su način prehrane, dnevna tjelesna aktivnost te količina sna i odmora.


Na vrhu energijske piramide svakako je kvalitetna prehrana koja podrazumijeva konzumaciju velikog broja različitih namirnica u komponiranju glavnih obroka te upotrebu prirodnih začina jer se upravo tako jelu dodaje značajna količina bioaktivnih supstanci koje povoljno utječu na zdravlje. Sve hranjive tvari, proteini, ugljikohidrati, masti, vitamini i mineralne tvari, ali i antioksidansi, probiotici i prebiotici imaju svoje specifične funkcije koje omogućuju organizmu pravilno iskorištavanje i oblikovanje energije.

Kada bismo unosili samo jednu vrstu namirnica, primjerice isključivo bijeli šećer, naše tijelo ne bi moglo proizvesti energiju jer bi mu nedostajali ostali nutrijenti koji sudjeluju u probavi i pretvorbi šećera u druge oblike energije. Zbog toga je važno imati dobro izbalansiranu i cjelovitu prehranu.


Namirnice uvijek treba odabirati pametno pa umjesto krafne, kroasana ili bijelog peciva za doručak radije posegnite za cjelovitim žitaricama, jogurtom, kvalitetnim sendvičem ili voćem. Isto tako, u svakodnevnu prehranu uključite i kvalitetne masti. Nutricionističko istraživanje pokazalo je da se iz salata koje imaju dodatak kvalitetnih ulja, poput maslinovog ili bučinog, bolje apsorbiraju ključni antioksidansi i pojedini vitamini u odnosu na salate bez dodataka masti.

Jednostavna formula za dobro izbalansirani obrok s kojom ne možete pogriješiti glasi: voće ili povrće + cjelovita žitarica (müesli / kruh) + proteini (mliječni proizvod, jaja, meso, riba) + kvalitetna biljna ulja (maslinovo, bučino, laneno, ulje uljane repice) / orašasti plodovi + bilje / začini (bosiljak, vanilija, cimet, origano, češnjak).


Znanstvena istraživanja nepobitno su pokazala da uz kompleksnu prehranu tjelesna aktivnost povećava osjećaj energije. Svaka tjelesna aktivnost, osobito rekreativnog tipa, usmjerava pretvorbu energije u aktivan oblik te dodatno potiče stanice na stvaranje energije iz zaliha u organizmu, što pobuđuje cijeli organizam i stvara osjećaj energiziranosti i ugode.

Upravo zato nakon laganog tjelesnog napora, poput jogginga, vožnje biciklom, plivanja i dužih šetnji, nemamo osjećaj da smo potrošili energiju, već upravo suprotno, da smo puni energije. Stoga bi dnevna tjelesna aktivnost od 30 do 60 minuta trebala biti neizostavan dio dana jer se time tijelo dovodi u stanje aktivnosti i potiče stanice na iskorištavanje nutrijenata u cilju stvaranje aktivne energije. Tjelesna aktivnost igra veliku ulogu posebno kod djece i mladih koji imaju povećanu potrebu za oslobađanjem energije iz tijela.


Da je djecu je od najranije dobi potrebno educirati o važnosti svakodnevne tjelesne aktivnosti pokazuju i rezultati istraživanja provedenog na 4.900 učenika sedmih razreda iz 111 hrvatskih škola u sklopu projekta Vrtim Zdravi Film. Prema njima, samo 18,47% učenika i učenica zadovoljavajuće je tjelesno aktivno odnosno najmanje 60 minuta svaki dan, dok čak 10,79% učenika sedmih razreda provodi dijetu umjesto sportskih aktivnosti.

Vrtim Zdravi Film je program edukacije osnovnoškolske djece o pravilnoj prehrani i važnosti tjelesne aktivnosti kojim tvrtka Nestlé nastoji doprinijeti odgoju zdravijih generacija.


Raspoloženje i dobar osjećaj uvelike ovise i o tome jesmo li tijelu i mozgu dali dovoljno vremena za odmor i regeneraciju, stoga su san i popodnevna tzv. siesta važan dio energijskog trokuta. Tijekom sna dolazi do preusmjeravanja potrošnje energije na oporavak tijela i stanica, ali i opuštanja mišića, mozga i ostalih organa.

Najnovije istraživanje španjolskih znanstvenika pokazalo je da siesta u trajanju od maksimalno 30 minuta pozitivno utječe na rad kardiovaskularnog sustava, poboljšava koncentraciju i pamćenje te značajno smanjuje razinu dnevnog stresa. To je potvrdilo i istraživanje NASA-ine skupine znanstvenika prema kojem najbolji učinak ima odmor u trajanju od 26 minuta, prilikom čega se dnevna produktivnost povećava za čak 34 posto.Deset savjeta kako svakodnevnom tjelesnom aktivnošću i pametnim planiranjem obroka podići energiju organizma

• Dok obavljate rutinsku jutarnju higijenu, naprimjer dok perete zube, napravite nekoliko vježbi za noge i stražnjicu podižući noge prema iza i u stranu. Preporučeno je prati zube 3 minute, što je dovoljno vremena za jednu seriju vježbi.

• Ako ste krenuli u šetnju gradom ili razgledavanje, vaša je aktivnost već započela, ali izbjegavajte prečice i električne stepenice.

• Svakodnevni odlazak na posao tramvajem možete pretvoriti u kratku vježbu ako izađete nekoliko stanica ranije i prošećete do posla. Ako vam nije jako daleko, idite na posao biciklom.

• Nakon dužeg sjedenja na poslu izađite prošetati oko zgrade ili jednostavno napravite krug unutar zgrade po stepenicama i hodnicima.

• Na godišnjem odmoru, umjesto da se brčkate u moru, odredite si rutu i otplivajte nekoliko dužina.

• Odlazak u trgovinu isto može biti koristan za podizanje energije i to tako da nekoliko puta podignite vrećice kao da dižete utege.

• Doručak složite prema formuli: maline + žitarice za doručak + acidofil + bademi + cimet, dok užine mogu biti svježe voće, voćni sladoled, zamrznuti jogurt ili salata.

• Ručak složite prema formuli: ljetna miješana salata + lešo krumpir + srdele na naglo + maslinovo ulje + peršin i češnjak.

• Večeru složite prema formuli: krastavac + kuhana tjestenina (hladna) + svježi kravlji sir i vrhnje + maslinovo ulje + papar.

• Iza ručka priuštite si odmor, no ne idite u krevet, već se zavalite u udoban naslonjač ili sofu.


Znanstvenici navode da se odlaskom u krevet popodnevni odmor pretvara u dugi san, što nije preporučljivo jer se time narušava noćni san. Zato je najbolje odmoriti pola sata u hladovini i onda otići u šetnju gradom ili se okupati u moru.
 
 
 
Dodatne informacije:
događanja na sceni
ZGportal Zagreb: naslovna stranica
31. kolovoza 2017.
k.v. / dr. sc. Tena Niseteo, nutricionistica
 
 
vijesti sa scene po mjesecima 2017. godine
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
arhiva vijesti sa scene (po godinama)
 
2015.
2016.
2018.
 
 
 
 
       
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
pitajte nas, pitamo za vas informacije o gradu zagrebu oglašavajte se na ZGportalu
simboli grada zagreba djevojka mjeseca / girl of the month vremenska prognoza za grad zagreb
poslovni imenik / žute stranice
besplatna razmjena linkova / free link exchange
jedan klik do svega
promotivne objave / sponzorirani članci
 
web hosting centar Zagreb / web hosting, najam serverskog prostora, zakup i registracija internetskih domena
studio BOJA zagreb / studio za web i grafički dizajn
home   kontakt   sitemap   pretraga
kontaktirajte nas
vaše vijesti, najave, obavijesti i poruke šaljite na adresu e-pošte redakcija@zgportal.com
pitajte nas, pitat ćemo za vas
ne možete dobiti odgovore na Vaša pitanja?
pitajte nas, pitamo za Vas
simboli grada zagreba
Tvornica Kulture Zagreb
 
 
 
  ZGportal Zagreb
antispam   studio BOJA Zagreb / dizajn i produkcija