ZGportal Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ     VAŠI KOMENTARI     ZABAVA
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE     RAZGOVORI     SHOP
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
home kontakt sitemap pretraga
oglašavanje / marketing
oglašavanje / advertising
art in web zagreb * digital media studio
oglašavanje / advertising
home kontakt sitemap pretraga
zagreb u slici / galerija slika
pomozimo im
knjižnice grada zagreba
oglašavanje / advertising
oglašavajte se na ZGportalu
oglašavanje / advertising
newsletter zagreb / zagrebački e-magazin
nagradnjače
vremenska prognoza
web hosting centar `Art in Web`
oglašavanje / advertising
art in web zagreb * digital media studio
oglašavanje / advertising
poslovni imenik grada zagreba
oglašavanje / advertising
 
oglašavajte se na ZGportalu
 
GDJE SAM?
>
>
>
tražite posao?
 
najtraženija zanimanja u prvoj polovici 2017. bila su konobar, prodavač, kuhar, vozač, programer, prodajni predstavnik i skladištar

Sve više oglasa za posao, sve manje prijava

 
poslovna zgrada `končar`, trešnjevka, zagreb
 
vijesti sa scene po mjesecima 2017. godine
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
arhiva vijesti sa scene (po godinama)
 
2015.
2016.
2018.
 
 
 
U prvih šest mjeseci 2017. godine na portalu MojPosao objavljeno je 21.800 oglasa za posao, što je povećanje od čak 37% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Među najtraženijim zanimanjima dominiraju zanimanja iz područja turizma i ugostiteljstva te prodaje, stoga upravo te kategorije čine gotovo polovicu svih oglasa objavljenih na portalu.

Najtraženija zanimanja u prvoj polovici 2017. bila su konobar i kuhar, prodavač, vozač, programer, prodajni predstavnik i skladištar.


U odnosu na isti period prošle godine, najveći porast broja oglasa zabilježen je u kategorijama Skladištenje i logistika, Skrb (o djeci, starijima...) te Sigurnost i zaštita. S obzirom na vrstu zaposlenja, u prvoj polovici 2016. oglasi za rad na neodređeno činili su 61% ukupnog broja oglasa, što je 5% više nego prošle godine u istom periodu.

Oglasa za rad na određeno bilo je 53%, što je nešto manje (-3%) u odnosu na prošlu godinu. U svega 4% oglasa tražili su se djelatnici za stručno osposobljavanje, dok se 3% oglasa odnosilo na studentske poslove (oglasi predviđaju mogućnost obilježavanja više vrsta zaposlenja za isto radno mjesto).


S druge strane, 53% posloprimaca bilo je zainteresirano za stalni posao, dok ih je trećina (30%) zainteresirana za rad na određeno. Čak 10% tražitelja posla bilo je zainteresirano za honorarni rad, a njih 10% za sezonski posao. Tijekom prvih šest mjeseci, poslodavci su najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom - u 54% oglasa srednja stručna sprema bila je uvjet za uspješnu prijavu na natječaj.

S druge strane, 55% posloprimaca je u svojim online životopisima kao stupanj obrazovanja navelo srednju stručnu spremu. Broj oglasa i broj životopisa u kojima se navodila visoka stručna sprema iznosio je 25% oglasa i 15% životopisa.


U 43% oglasa tražilo se poznavanje stranih jezika i to prvenstveno engleskog jezika. U 23% oglasa tražilo se napredno poznavanje engleskog, a u 11% osnovno poznavanje. Njemački jezik tražio se u 10% oglasa, a ostali jezici su manje zastupljeni. U 28% oglasa tražilo se poznavanje rada na računalu, u većini oglasa se navedeni uvjet odnosio na poznavanje rada u Wordu i Excelu.

Radno iskustvo je traženo u 45% oglasa, što je 7% manje nego prošle godine. Prosječno trajanje traženog iskustva iznosilo je 2 godine i 2 mjeseca, što je za 2 mjeseca manje nego u istom razdoblju prošle godine.Pad broja prijava na oglase

Prosječan broj prijava na oglase pada; u prvih pet mjeseci ove godine broj prijava je 30% niži u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a čak 45% niži u odnosu na prvih pet mjeseci 2015. godine.

Taj pad je najzastupljeniji u kategorijama deficitarnih zanimanja, pogotovo u kategoriji Graditeljstva, gdje je prosječan broj prijava na oglase u odnosu na prošlu godinu pao za 29% te u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo gdje pad iznosi 25%.


Pad prosječnog broja prijava po oglasu u kategoriji IT i telekomunikacije u odnosu na isti period prošle godine iznosi 24%.

Na stanje na tržištu rada osvrnuo se i Igor Žonja, predsjednik uprave portala MojPosao: "Poslodavci poboljšajte uvjete rada, zaposlite i one koji ne odgovaraju u cijelosti vašim potrebama pa ih doškolujte, stvorite partnerske odnose unutar svojih tvrtki te promovirajte svoju tvrtku kao ugodno i izazovno mjesto rada. Neka izvršna vlast poveća kvote za uvoz radnika, kroz HZZ usmjeri nezaposlene na prekvalifikacije, smanji sivu ekonomiju te smanji doprinose na i iz plaće. Posloprimci prilagodite se tržištu rada, inicirajte dodatnu edukaciju ili prihvatite istu ako vam je ponuđena. Dugoročne promjene su zahtjevnije no i sa njima treba što prije početi."
 
 
 
Dodatne informacije:
događanja na sceni
ZGportal Zagreb: naslovna stranica
2. srpnja 2017.
k.v.
 
 
vijesti sa scene po mjesecima 2017. godine
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
arhiva vijesti sa scene (po godinama)
 
2015.
2016.
2018.
 
 
 
 
       
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
pitajte nas, pitamo za vas informacije o gradu zagrebu oglašavajte se na ZGportalu
simboli grada zagreba djevojka mjeseca / girl of the month vremenska prognoza za grad zagreb
poslovni imenik / žute stranice
besplatna razmjena linkova / free link exchange
jedan klik do svega
promotivne objave / sponzorirani članci
 
web hosting centar Zagreb / web hosting, najam serverskog prostora, zakup i registracija internetskih domena
studio BOJA zagreb / studio za web i grafički dizajn
home   kontakt   sitemap   pretraga
kontaktirajte nas
vaše vijesti, najave, obavijesti i poruke šaljite na adresu e-pošte redakcija@zgportal.com
pitajte nas, pitat ćemo za vas
ne možete dobiti odgovore na Vaša pitanja?
pitajte nas, pitamo za Vas
simboli grada zagreba
Tvornica Kulture Zagreb
 
 
 
  ZGportal Zagreb
antispam   studio BOJA Zagreb / dizajn i produkcija