ZGportal Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ     VAŠI KOMENTARI     O ZAGREBU
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE     RAZGOVORI     SHOP
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
home kontakt sitemap pretraga
oglašavanje / marketing
oglašavanje / advertising
art in web zagreb * digital media studio
oglašavanje / advertising
home kontakt sitemap pretraga
zagreb u slici / galerija slika
pomozimo im
knjižnice grada zagreba
oglašavanje / advertising
oglašavajte se na ZGportalu
oglašavanje / advertising
newsletter zagreb / zagrebački e-magazin
nagradnjače
vremenska prognoza
web hosting centar `Art in Web`
oglašavanje / advertising
art in web zagreb * digital media studio
oglašavanje / advertising
poslovni imenik grada zagreba
oglašavanje / advertising
 
oglašavajte se na ZGportalu
 
GDJE SAM?
>
>
>
dokumentarni glazbeni vremeplov
 
film o ulozi domoljubne glazbe u političkim promjenama 1990-ih i domovinskom ratu

Održana svečana premijera filma `Glasnije od oružja`

 
glasnije od oružja / louder than guns
 
vijesti sa scene po mjesecima 2017. godine
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
arhiva vijesti sa scene (po godinama)
 
2015.
2016.
2018.
 
 
 
U kultnom zagrebačkom kinu Europa održana svečana premijera dokumentarnog filma Glasnije od oružja. Film su predstavili članovi filmske ekipe predvođeni redateljem Miroslavom Sikavicom i producentom Nenadom Puhovskim, ali i brojne osobe s hrvatske glazbene i umjetničke scene koje se pojavljuju u filmu - Zrinko Tutić, Vladimir Kočiš Zec, Aleksandra Kulier, Anja Šovagović Despot, Ksenija Urličić, Hrvoje Hegedušić i drugi.

Svečanost je vodio legendarni TV voditelj Oliver Mlakar, a svojim dolaskom premijeru su uveličale brojne poznate osobe poput Željke Fattorini, Vesne Spinčić Prelog, Jasmine Nikić, Snježane Tribuson, Tihane Lazović, Čejen Černić, Csille Barath Bastaić, Pere Kvesića, Zrinka Ogreste, Hrvoja Hribara, Igora Mirkovića, Gorana Devića i Tomislava Jelinčića.


Ekipa zagrebačkog Factuma imala je dvostruki razlog za slavlje jer je iste večeri u kinu Europa neformalno proslavljen 20. rođendan te najznačajnije hrvatske nezavisne dokumentarne produkcije koja je u dva desetljeća realizirala 89 nagrađivanih dokumentaraca.

Glasnije od oružja, film o ulozi domoljubne glazbe u političkim promjenama 1990-ih i Domovinskom ratu od danas je na repertoaru zagrebačkog kina Europa, splitskog kina Karaman i Kinoteke Zlatna vrata te neovisnih kina u Dubrovniku, Komiži, Bolu, Imotskom i Daruvaru, a kino-turneja krajem listopada i tijekom studenoga obuhvatit će tridesetak neovisnih kina diljem Hrvatske.O filmu Glasnije od oružja

Krajem 1980-ih i početkom 1990-ih domoljubna glazba igra vrlo važnu ulogu u političkim promjenama u svim zemljama bivše Jugoslavije, a posebice u Hrvatskoj. Otvorena agresija na Hrvatsku u jesen 1991. godine potiče, kao nikad prije ni poslije, snažnu reakciju glazbenika. Od guslara i tamburaša preko pjevača zabavne glazbe i dancea do rockera i pankera.

Avioni, tenkovi, bombe, automatske puške, mediji i propaganda bili su oružja u Domovinskom ratu. Ipak, najglasnije bile su pjesme. Jedni su u njima opisivali košmar u kojem su se našli, a drugi su potvrđivali svoju političku lojalnost. Nacionalna radiotelevizija pjesmu je smatrala važnim oblikom političke "borbe" pa ih je naručivala, financirala, snimala i intenzivno emitirala. I dvadeset godina nakon završetka Domovinskog rata njegov soundtrack još uvijek izaziva pozornost i budi emocije.


Film Glasnije od oružja nastajao je tijekom šest godina, za potrebe nastanka filma pregledano je stotine sati privatnog i javnog arhivskog videomaterijala, u finalnu verziju uvršteno je čak 60 pjesama, a samo rješavanje autorskih prava trajalo je više od godinu dana.

Tijekom istraživanja i nastanka filma ekipa filma razgovaralaje s brojnim autorima domoljubnih pjesama i njihovim izvođačima, raznim svjedocima i akterima vremena, televizijskim urednicima i novinarima, producentima, glazbenim kritičarima, povjesničarima te muzikolozima. U filmu sudjeluju Zrinko Tutić, Josipa Lisac, Vera Svoboda, Josip Ivanković, Mladen Kvesić, Davor Gobac, Boytronic, Sandra Kulier, Mario Pešo, Borut Šeparović, Miroslav Lilić, Ante Perković i brojni drugi.


Režiju i scenarij filma potpisuje Miroslav Sikavica, dok je producent Nenad Puhovski. Montažer je Miran Miošić, glavni snimatelj Hrvoje Franjić, a snimatelji Tamara Cesarec, Josip Ivančić i Goran Legović. Dizajn zvuka potpisuju Martin Semenčić i Ivan Zelić.

Miroslav Sikavica dosad je režirao niz autorskih dokumentarnih filmova (Oblak, Od 6 mjeseci do 3 godine, Kako miriše nebo i dr.), koji su osvojili više festivalskih nagrada i priznanja, redatelj je brojnih epizoda hvaljenog serijala Direkt te raznih televizijskih dokumentarnih formata. Njegov kratkometražni igrani film Zvir premijerno je prikazan 2016. godine u prestižnom programu Quinzaine des Réalisateurs Filmskog festivala u Cannesu na kojem je nagrađen posebnim priznanjem ocjenjivačkog suda te je dosad prikazan na više od 50 svjetskih festivala.


Film Glasnije od oružja nastao je u produkciji Factuma, najznačajnije hrvatske nezavisne dokumentarne produkcije koja ove godine obilježava dva desetljeća postojanja. Factum je dosad realizirao više od sedamdeset višestruko nagrađivanih dokumentaraca, među kojima su recentne uspješnice Dum spiro spero, Generacija ’68, Iza lica zrcala, Djeca tranzicije i Goli.

Film je nastao uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra.
 
 
 
moja domovina / hrvatski band aid
 
 
 
Dodatne informacije:
gradski vodič: kino dvorane u zagrebu
događanja na sceni
ZGportal Zagreb: naslovna stranica
21. listopada 2017.
k.v.
 
 
vijesti sa scene po mjesecima 2017. godine
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
arhiva vijesti sa scene (po godinama)
 
2015.
2016.
2018.
 
 
 
 
       
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
pitajte nas, pitamo za vas informacije o gradu zagrebu oglašavajte se na ZGportalu
simboli grada zagreba djevojka mjeseca / girl of the month vremenska prognoza za grad zagreb
poslovni imenik / žute stranice
besplatna razmjena linkova / free link exchange
jedan klik do svega
promotivne objave / sponzorirani članci
 
web hosting centar Zagreb / web hosting, najam serverskog prostora, zakup i registracija internetskih domena
studio BOJA zagreb / studio za web i grafički dizajn
home   kontakt   sitemap   pretraga
kontaktirajte nas
vaše vijesti, najave, obavijesti i poruke šaljite na adresu e-pošte redakcija@zgportal.com
pitajte nas, pitat ćemo za vas
ne možete dobiti odgovore na Vaša pitanja?
pitajte nas, pitamo za Vas
simboli grada zagreba
Tvornica Kulture Zagreb
 
 
 
  ZGportal Zagreb
antispam   studio BOJA Zagreb / dizajn i produkcija